Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:59 | 16/02/2015

Ο καλύτερος χρόνος είναι εδώ και τώρα και είναι η επιμήκυνση του προγράμματος, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup - Μοσκοβισί:Η άποψη του ελληνικού λαού λαμβάνεται υπόψη, αλλά το υπάρχον πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, έπειτα από την απόρριψη από τις ελληνικές αρχές το κείμενο που, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, ισοδυναμεί με εφαρμογή του Μνημονίου, στη συνέντευξη Τύπου δεν ξεκίνησε μιλώντας για το ελληνικό ζήτημα.

Προηγουμένως, ακούστηκε από τα μικρόφωνα να λέει ότι η φωνή του δεν είναι αρκετά δυνατή.

Σχετικά με την Πορτογαλία δήλωσε πως δείχνει πόσο γρήγορα μία χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της μετά τις επιτυχείς μεταρρυθμίσεις.


Αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως δεν υπήρξε συμφωνία στην τελευταία συνάντηση.

Δήλωσε πως συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα και συμφωνήσανε ώστε να εξετάσουν το τεχνικό πρόγραμμα.

«Ζητήσαμε από τις αρχές να δουν μία πιθανή αντικατάσταση των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης. Στη συνεδρίαση αυτή αφού μας πληροφόρησαν οι φορείς για το που βρισκόμαστε στο σχήμα 70-30 και το γενικότερο αίσθημα του Eurogroup είναι να ζητήσουμε μία επέκταση του ισχύοντος προγράμματος. Ο καλύτερος χρόνος είναι εδώ και τώρα και είναι η επιμήκυνση του προγράμματος, η οποία θα μπορούσε να δώσει στους Έλληνες την ευκαιρία να κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος.

Η επιμήκυνση του προγράμματος συνδέεται με μία σειρά δεσμεύσεων. Ναι σε μία ευελιξία του προγράμματος, όχι όμως με μονομερείς ενέργειες», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

«Δίνουμε περιθώριο μιας εβδομάδας για να υπάρξει αίτημα παράτασης του Μνημονίου» επισήμανε ο κ Ντάισελμπλουμ κλείνοντας την τοποθέτησή του.

«Είναι θέμα των ελληνικών αρχών αν θέλουν επιμήκυνση αυτού του προγράμματος αλλά και να δώσουν δεσμεύσεις για να εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα

Οι ελληνικές αρχές πρέπει να δηλώσουν αν θέλουν την επιμήκυνση του προγράμματος. Σχετικά με τις διεργασίες λόγω των πιέσεων του διαλόγου μπορούμε να δώσουμε μία εβδομάδα, και αυτό είναι όλο», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup.


Μοσκοβισί: Η Ελλάδα θέλει αλλαγή, δεν μπορούμε να το αλλάξουμε

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως δεν υπήρχε καταληκτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup και τόνισε πως όποιος είναι μέλος της Ευρωζώνης πρέπει να σέβεται τους κανόνες της.

Πρέπει να αποφύγει μονομερείς δράσεις η Ελλάδα, αλλά να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στη χώρα και τους εταίρους της, πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

«Όταν εκφράζει ο λαός την άποψη του πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, αλλά το πλαίσιο του υπάρχοντος προγράμματος λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, επομένως πρέπει να βρεθεί ένα σχήμα στήριξης», είπε ο Γάλλος επίτροπος.

Όλοι οι εταίροι θα συνεργαστούν, συμπλήρωσε ο επίτροπος, αλλά είναι σαφές, είπε, ότι εναπόκειται στην πλευρά της Ελλάδας να κάνει το αναγκαίο βήμα.

Ο Ντάισελμπλουμ ερωτηθείς από τον Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times σχετικά με την επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος, απάντησε πως η δική του προτίμηση είναι να υπάρχει μία δυνατότητα επιμήκυνσης λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι δυνατό. Μάλιστα, ερμήνευες την «γέφυρα» ως επιμήκυνση. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το όνομα που θα δώσουμε, αλλά θα είναι μία μεσοπρόθεσμη λύση για να δώσουμε χρόνο.

«Υπάρχουν προϋποθέσεις και απαιτήσεις που δεν έχουν καλυφθεί. Υπάρχει ευελιξία αλλά μόνο αν υπάρχει ένα κοινό συμπέρασμα», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ και τόνισε ότι την πρωτοβουλία πρέπει να την λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή:protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis