Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:24 | 17/10/2019

Εισβολή στον χώρο του check-in της εταιρείας Turkish Airlines, στο αεροδρόμιο Μακεδονίας, πραγματοποίησε νωρίς το απόγευμα ομάδα αντιεξουσιαστών.

Συγκεκριμένα, λίγα λεπτά μετά τις 17.00, ομάδα περίπου 10 ατόμων, μέλη των αναρχικών ομάδων Ρουβίκωνας, ΕΠΘ και Pueblo, μπήκε στο αεροδρόμιο, χωρίς να προκαλέσει φασαρίες και πραγματοποίησε διαμαρτυρία μπροστά από τα γκισέ της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας. Για περίπου 20 λεπτά τα άτομα άνοιξαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά της τουρκικής εισβολής στη Συρία.

Στη συνέχεια όπως αναφέρει το voria.gr επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ και αποχώρησαν από το σημείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Πέμπτης ομάδα του Ρουβίκωνα εισέβαλε στο Τούρκικο προξενείο,  και διαμαρτυρήθηκαν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία. Τα άτομα αυτά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μπήκαν παριστάνοντας τους επισκέπτες. Στη συνέχεια ωστόσο άνοιξαν πανό και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρων των Κούρδων και κατά της Τουρκίας, θέτοντας σε κινητοποίηση τις αρχές.

Για την συγκεκριμένη ενέργεια έγιναν 12 συλλήψεις και το ελληνικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για « απαράδεκτη και ανεύθυνη πράξη» επισημαίνοντας ότι «οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Καταδικάζουμε απερίφραστα την παράνομη είσοδο μελών συλλογικότητας του αντιεξουσιαστικού χώρου στον προαύλιο χώρο του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, όπου ευρίσκεται και η Οικία Ατατούρκ.

Πρόκειται για απαράδεκτη και ανεύθυνη πράξη. Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές, οι οποίες κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή, έχουν ήδη πραγματοποιήσει προσαγωγές υπόπτων ενώ προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διερεύνηση των περιστατικών και τη παραπομπή των υπευθύνων ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών είχε σχολιάσει νωρίτερα ότι: «Η προσδοκία μας από τις ελληνικές αρχές είναι να εμποδίσουν για παρόμοιες ενέργειες στην πηγή τους, να λάβουν μέτρα για την προστασία του προσωπικού μας και της αντιπροσωπείας μας και σε κάθε περίπτωση να δικάσουν και να καταδικάσουν τους δράστες με την ποινή που τους αξίζει».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αναρχικοί που συνεργάζονται με το PKK οι εισβολείς στο προξενείο μας

Με ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι εξέφρασε την ανησυχία του για την εισβολή αντιεξουσιαστών στο τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, καλώντας ταυτόχρονα τις ελληνικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της τουρκικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, ο Χαμί Ακσόι ανέφερε:

«Την Πέμπτη ελληνικές αναρχικές ομάδες, που είναι γνωστές για τρομοκρατικές ενέργειες σε συνεργασία με την τρομοκρατική οργάνωση PKK/PYD/YPG, προσπάθησαν να κάνουν επίθεση εναντίον του σπιτιού του Κεμάλ Ατατούρκ, στο συγκρότημα του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη».

Στην ίδια δήλωση, ο Ακσόι καλεί τις ελληνικές αρχές να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της τουρκικής διπλωματικής αποστολής και του προσωπικού της. Ζητά επίσης «να διασφαλιστεί ότι οι δράστες θα αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη και θα τους αποδοθούν οι ποινές που τους αρμόζουν».

Υπενθυμίζεται πως οι αστυνομικές αρχές που έσπευσαν στο σημείο, προσήγαγαν 12 άτομα, ενώ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη του για το συμβάν.

Πηγή: eleftherostypos.gr

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis