Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:44 | 06/01/2019

Την «επόμενη ημέρα» του νόμου Κατσέλη και του πλαισίου προστασίας της κύριας κατοικίας από την ρευστοποίηση θα πρέπει να έχουν σχεδιάσει στην κυβέρνηση μέχρι το τέλος του μήνα. Το θέμα θα είναι ένα από τα βασικά κεφάλαια στις διαπραγμάτευση με τα κλιμάκια των θεσμών που καταφτάνουν στις 21 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

[custom:google-ads]

Οι αλλαγές στον νόμο θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου οπότε και λήγει η δίμηνη παράταση που δόθηκε στον νόμο προκειμένου να διευκολυνθούν οι οφειλέτες και να προλάβουν να κάνουν την αίτηση προστασίας με το υφιστάμενο καθεστώς. Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν την αίτηση για τη ρύθμιση του δανείου τους. Τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια θα παίζουν και πάλι ρόλο προκειμένου να προκύπτει το είδος της ρύθμισης που θα προτείνεται στον κάθε δανειολήπτη. Όσο χειρότερα θα είναι τα οικονομικά δεδομένα, τόσο καλύτερη θα είναι η προτεινόμενη ρύθμιση.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σχήμα εξωδικαστικής ρύθμισης των κόκκινων στεγαστικών δανείων το οποίο θα απευθύνεται σε όλους και όχι μόνο σε όσου πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια. Οι λύσεις που θα προτείνονται στους δανειολήπτες θα είναι τυποποιημένες ενώ ο κατάλογος θα περιλαμβάνει και το «κούρεμα» για όπου κρίνεται ότι χρειάζεται. Εξετάζεται ακόμη και να αξιοποιηθούν τα χρήματα που υπάρχουν προς διάθεση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επιδότηση των πολιτών που χρίζουν βοήθειας προκειμένου να διατηρήσουν στην κατοχή τους την κύρια κατοικία τους.

Η λύση αποσκοπεί στο να περιοριστεί αισθητά ο αριθμός των περιπτώσεων που θα καταφεύγουν τελικώς στα δικαστήρια. Οι δανειολήπτες, δεν θα στερούνται του δικαιώματος να καταφύγουν στα δικαστήρια, ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να περάσουν από τη διαδικασία του αυτοματοποιημένου εξωδικαστικού μηχανισμού σε μια προσπάθεια εξεύρεσης άμεσης λύσης χωρίς καθυστερήσεις.

Η πρόταση, θα συζητηθεί αναλυτικά με τους θεσμούς καθώς μεταξύ άλλων το θέμα έχει επιπτώσεις τόσο δημοσιονομικές (λόγω του ποσού της επιδότησης που θα κληθεί να καταβάλλει το υπουργείο Οικονομικών) όσο και στα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών. Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών, θα πρέπει να λάβει την έγκριση της ECB και της DG Comp, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να προβληματίζει το ελληνικό στρατόπεδο, αφού το μέτρο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Το ποσό των επιδοτήσεων σχεδιάζεται να προέλθει από τα διαθέσιμα κονδύλια του υπ. Εργασίας και από το αποθεματικό που έχει σχηματιστεί προ διετίας για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων και το οποίο δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί. 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis