Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:44 | 30/09/2015

Κατ' Οίκον Περιορισμός του Κρίσταλ Μοζέλ (30/9/2015,20:00,Ιντεάλ )

Στο «Wolfpack» παρακολουθούμε την πραγματική ιστορία έξι νεαρών αδερφών που αναπλάθουν τη ζωή όπως τη διδάχθηκαν μέσα από το σινεμά, και μόνο μέσα από αυτό, καθώς δεν έχουν βγει ποτέ από το διαμέρισμά τους. Μέχρι που κάποια μέρα ένα από τα αγόρια δραπετεύει από το σπίτι και ολόκληρος ο κόσμος τους αλλάζει για πάντα. Ένα συναρπαστικό ταξίδι ενηλικίωσης με οδηγό την κινηματογραφική διάσταση της πραγματικότητας και τους δεσμούς μίας ασυνήθιστης οικογένειας.

Αντιμέτωποι με το μεγάλο στοίχημα, να κερδίσουν την πραγματική ζωή, τα έξι αδέρφια γίνονται οι πρωταγωνιστές ενός συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σάντανς, και προξένησε μεγάλη έκπληξη στο διεθνές κοινό. Η σκηνοθέτιδα Κριστάλ Μοζέλ δήλωσε ότι ένιωσε σαν να ανακάλυψε «μια χαμένη φυλή, στο κέντρο του Μανχάταν».


The Wolfpack / Κατ' Οίκον Περιορισμός - trailer από NyxtesPremieras

Καλιαρντά των Πάολα Ρεβενιώτη, Paola Team Documentaries (30/9/2015, 19:45, Odeon Όπερα 1)

H Πάολα Ρεβενιώτη και η κινηματογραφική ομάδα Paola Team Documentaries παρουσιάζουν το πρώτο τους μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ με θέμα τα καλιαρντά, την κρυφή γλώσσα των ομοφυλόφιλων της Ελλάδας, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τη δεκαετία του '40 μέχρι την αρχή της μεταπολίτευσης. Η ίδια η Πάολα πρόλαβε τη χρήση αυτής της ιδιότυπης γλώσσας στη δύση της, κατά τη δεκαετία του '80, στον κήπο του Ζαππείου, στην πιάτσα, αλλά και στην επαρχία.

Ενώ το σχέδιο ξεκίνησε ως μία απλή καταγραφή της ιστορίας των καλιαρντών, από νωρίς έγινε αντιληπτό πως δεν μπορούσε να μην αφορά παράλληλα και την εξέλιξη της ζωής των ομοφυλόφιλων στα μεταπολεμικά χρόνια. Έτσι, προέκυψαν θέματα όπως ο έρωτας, η σεξουαλικότητα, τα στέκια, τα προβλήματα των ανθρώπων ανά τις εποχές και πώς σταδιακά οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση. Εκτός από θεωρητικούς, τα φώτα τους σε τούτο το ξεχωριστό ντοκιμαντέρ δίνουν και άτομα της πιάτσας με βιωματική του θέματος γνώση.


kaliarnta promo από NyxtesPremieras

The Republic του Δημήτρη Τζέτζα (30/9/2015, 22:30, Δαναός 1)

Κάπου ανάμεσα σε πολιτικούς που επιθυμούν να «αξιοποιήσουν» τον ορυκτό πλούτο της χώρας έναντι αμοιβής, θύματα σωματεμπορίας που καταλήγουν στα πορνεία της χώρας και μπάτσους που εκμεταλλεύονται μετανάστες, ξεκινά μια ιστορία εκδίκησης που θα τα ανατρέψει όλα. Ο Αχιλλέας μισθώνεται από τον διαπλεκόμενο μεγαλοδημοσιογράφο Μάριο Σφήκα να κάνει παράνομες παρακολουθήσεις.

Όταν, όμως, ο φακός του καταγράφει ένα σκηνικό που ξεπερνά την ηθική του, παραιτείται. Και όσα ακολουθούν μυρίζουν βενζίνη, φόβο και αίμα. Διεφθαρμένοι πολιτικοί, αστυνομικοί, επιχειρηματίες ανταγωνίζονται σε ένα παιχνίδι εξουσίας και τα θύματα είναι πολλά, αλλά σχεδόν ποτέ ανυπεράσπιστα.

Οταν όλα γύρω καταρρέουν, η οργή είναι το μόνο κίνητρο που μπορεί να κρατήσει κάποιον ζωντανό. Το «The Republic» είναι ένα χρονικό εκδίκησης, μια συνεχής πάλη χαρακτήρων μέσα σε ένα σύστημα που καταρρέει. Η διαφθορά της εξουσίας, η ανάγκη για κάθαρση, η εναλλαγή των ρόλων θύματος και θύτη, η βάναυση εκμετάλλευση και η μανιώδης δράση είναι τα κυρίαρχα στοιχεία ενός φιλμ που σκιαγραφεί μία πραγματικότητα όχι και τόσο μακριά από την αλήθεια.

(Προβολή με ελληνικούς υπότιτλους βάσει διαλόγων)

Το Παραμύθι των Παραμυθιών του Ματέο Γκαρόνε (30/9/2015, 21:30, Odeon Όπερα 1)

Η μεγάλη έκπληξη στο φετινό διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Καννών ήρθε από το απρόβλεπτο, φαντασμαγορικό, Aναγεννησιακό παραμύθι του Ιταλού δημιουργού Ματέο Γκαρόνε (υπεύθυνου μεταξύ άλλων για τις μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες των «Γόμορρα» και «Reality») με πρωταγωνιστές την Σάλμα Χάγεκ, τον Βενσάν Κασέλ και τον Τζον Σ. Ράιλι. Ηδυπαθείς βασιλείς και απελπισμένες βασίλισσες, περαστικές μάγισσες και μοιραίες νεράιδες, τρομακτικά τέρατα και δράκοι, αγγελιοφόροι του θανάτου, ακροβάτες και πόρνες συνθέτουν το φαντασιακό, οργασμικό σύμπαν της αριστοτεχνικής αυτής ταινίας που καταφέρνει να δώσει ζωή σε μερικές από τις περίφημες πολυδιαβασμένες ιστορίες της συλλογής του Τζιανμπατίστα Μπαζίλε, κύρια έμπνευση των αδερφών Γκριμ.

The Damned: Ευχήσου να Ημασταν Νεκροί του Γουές Ορσόσκι (30/9/2015,18:30,Δαναός 1)

Ήταν το πρώτο βρετανικό πανκ συγκρότημα που κατάφερε να κυκλοφορήσει δισκογραφικό σινγκλ, το αθάνατο "New Rose", το 1976. Ήταν, επίσης, οι πρώτοι της γενιάς τους που κατάφεραν να κυκλοφορήσουν ένα ολόκληρο «κανονικό» άλμπουμ, όπως και οι πρώτοι που κατάφεραν να περιοδεύσουν στις ΗΠΑ, όπου άφησαν μια μεγάλη μουσική κληρονομιά. Παρόλα αυτά, οι The Damned -αντίθετα με τους σύγχρονούς τους The Clash και Sex Pistols- δεν κεφαλαιοποιήσαν ποτέ αυτή τη σπουδαία από πολλές απόψεις πρώιμη φήμη. Κάτι που δεν έγινε απαραίτητα από την “κακή” τους τύχη.

Ο Γουές Ορσόσκι, γνωστός μας από το ντοκιμαντέρ για τον Λέμι των Motorhead, επανέρχεται με άλλη μια σημαντική μουσική καταγραφή, εξιστορώντας μέσα από αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις και πρόσφατες εμφανίσεις την πορεία αυτού του τόσο επιδραστικού συγκροτήματος, το οποίο, εκτός από τις προηγούμενες πρωτιές, κατάφερε να γίνει και η μόνη μπάντα της γενιάς του πανκ που παρέμεινε ενεργή για πάνω από τέσσερις δεκαετίες μετά την παρθενική της εμφάνιση.


THE DAMNED- Don't You Wish That We Were Dead... από NyxtesPremieras

The Cool World της Σίρλεϊ Κλαρκ (30/9/2015,21:30,Ταινιοθήκη της Ελλάδος)

Ο ανήσυχος φακός της Σίρλει Κλαρκ ακολουθεί χωρίς αναπνοή τον νεαρό Ντιουκ στο μαύρο γκέτο της Νέας Υόρκης και καταγράφει σε ατμοσφαιρική ασπρόμαυρη φωτογραφία την απεγνωσμένη προσπάθειά του να βρει διέξοδο και να αμυνθεί απέναντι στην απόγνωση που τον περιβάλλει καθημερινά από παντού: διαμερίσματα γεμάτα ποντίκια, βρώμικοι δρόμοι, ναρκωτικά, προαγωγούς, πόρνες και συμμορίες. Η Κλαρκ αποφεύγοντας την ηθικολογία και οποιουδήποτε είδους κήρυγμα κινείται με αριστοτεχνική άνεση ανάμεσα στη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ και αποτυπώνει για πρώτη ίσως φορά στο αμερικάνικο σινεμά μια ρεαλιστική εικόνα της μαύρης κοινότητας μακριά από τη γραφική εικονογραφία του Χόλιγουντ, καταφέρνοντας παράλληλα να δημιουργήσει μια μοναδική τζαζ αυτοσχεδιαστική χορογραφία της νυχτερινής Νέας Υόρκης, μια αξέχαστη υπνωτική βόλτα στα σκοτεινά σοκάκια του Χάρλεμ κάτω από τους cool ρυθμούς της αριστουργηματικής μουσικής του Ντίζι Γκιλέσμπι.

http://www.cinemag.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis