Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:59 | 04/07/2016

Σε νέα φάση μπαίνει ο ¨πόλεμος¨ για τον έλεγχο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Το νέο και εξόχως σοβαρό στοιχείο είναι η παρέμβαση του Μαξίμου και έκφραση της ικανοποίησης για το έργο που έχει κάνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι ο Ενιαίαος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει ζητήσει την αντικατάσταση τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, του διευθύνοντος συμβούλου, του αναπληρωτή και ενός εκτελεστικού μέλους.

Στην κίνηση αυτή η κυβέρνηση μέσω κύκλων της αντιπροεδρίας είχε τονίσει το Σάββατο ότι “η αξιολόγηση της διοίκησης του ΤΧΣ θα μπορούσε να γίνει σε ένα μεταγενέστερο χρονικά στάδιο εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών. Να σημειώσουμε πως η διοίκηση του ΤΧΣ έχει επιλεγεί πρόσφατα με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών”, εκφράζοντας ουσιαστικά την αντίθεσή της στις κινήσεις της του Μηχανισμού Εποπτείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΤΧΣ που υπάγεται στην αρμοδιότητά της.

Και φυσικά η αντίθεση κορυφώθηκε με την τοποθέτηση του Μαξίμου ότι «η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για την μέχρι τώρα παρουσία της διοίκησης του ΤΧΣ καθώς εκτός των άλλων έφεραν σε πέρας το δύσκολο έργο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Η ανάγκη για τις τοποθετήσεις αυτές πηγάζει από την απαίτηση του Ενιαία Μηχανισμού Εποπτείας να αντικατασταθούν τρία εκτελεστικά μέλη του ΤΧΣ (ο διευθύνων σύμβουλος Α. Ξενόφως, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Γ. Κουτσός και το μέλος Γάγαλης). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πρώτοι αναμένεται να υποβάλλουν παραιτήσεις στις 6 Ιουλίου και ως επικρατέστερος υποψήφιος για διευθύνων σύμβουλος εμφανίζεται ο Marek Belka ο Πολωνός πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας της Πολωνίας, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος του ΔΝΤ.

Αν, όντως, πραγματοποιηθούν αυτές οι αλλαγές τότε οι ξένοι στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ θα είναι πλέον πέντε και θα έχουν την πλειοψηφία στη λήψη των αποφάσεων και επομένως στον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος.

Το επεισόδιο με τον έλεγχο του ΤΧΣ συνδέεται άμεσα με την ακύρωση την τελευταία στιγμή του επιλεγμένου νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστου Παπαδόπουλου.

Το stop στην τοποθέτησή του έβαλε ο Εναιίος Μηχανισμός Εποπτείας, παρότι προηγουμένως είχε εγκρίνει την τοποθέτησή του.

Και όπως λένε τραπεζικοί κύκλοι η αλλαγή θέσης έγινε ύστερα από παρέμβαση του Πόλσον ο οποίος κατέχει το 9,5% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και με άλλους συμμάχους φτάνει στο 22% περίπου.

Η πλευρά Πόλσον κάνει ανηλεή ¨πόλεμο¨ στους υπόλοιπους μετόχους και προσωπικά στον Μιχάλη Σάλλα σε μία προσπάθεια να ελέγξει την Τράπεζα Πειραιώς.

Ο ¨πόλεμος¨ στην Πειραιώς, συνδέεται ευθέως, λένε τραπεζικά στελέχη, με τον ¨πόλεμο¨ που ξέσπασε στο ΤΧΣ και έχει ως στόχο τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος από ξένα funds. Και ο πρώτος λόγος είναι τα μεγάλα κέρδη που έχουν μυριστεί ότι θα αποκομίσουν μέσω των ¨κόκκινων¨ δανείων, αφού θα καταφέρουν να βάλουν στο χέρι πάμφθηνα τεράστια περιουσιακά στοιχεία ελληνικών επιχειρήσεων, που θα βρεθούν σε ανάγκη αναδιάρθρωσης λόγω των υψηλών δανείων.

Τα ¨κοράκια¨ ελπίζουν, προσθέτουν οι τραπεζίτες, ότι μέσω των αλλαγών στο ΤΧΣ, θα καταφέρουν να ελέγξουν και τις διοικήσεις των τραπεζών, τοποθετώντας στελέχη της αρεσκείας τους.

Ο ¨πόλεμος¨ αναμένεται να είναι πολύ σκληρός, ιδίως μετά την κατανόηση, έστω και με καθυστέρηση, από την κυβέρνηση, του σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος από ξένες δυνάμεις, πράγμα που, όπως λένε και κυβερνητικά στελέχη στο newsit.gr, θα δυσκολέψει το έργο της κυβέρνησης για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και προσανατολισμό των πιστώσεων προς τους κλάδους που είναι πολύ κρίσιμοι για την ελληνική οικονομία.

Μία άλλη πλευρά του ίδιου ¨πολέμου¨ είναι και η μάχη που δίνει η κυβέρνηση για να διατηρήσει τη Λούκα Κατσέλη στη θέση της Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας.

Για το λόγο αυτό έστειλε επιστολή την περασμένη εβδομάδα και ζητάει εξαίρεση από την εφαρμογή του νόμου, ο οποίος σημειωτέον εξαφανίζει κυριολεκτικά τη συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών στα διοικητικά συμβούλια και ως εκ τούτου τη σύνδεση των τραπεζών με την πραγματική οικονομία.

Διαβάστε περισσότερα στο newsit.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis