Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:44 | 23/11/2016

Εχασε το Δημόσιο στον Αρειο Πάγο για τυπικούς λόγους την αντιδικία που έχει με ξένη εταιρεία όσον αφορά το C4I, το πασίγνωστο σύστημα ασφαλείας που προοριζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004.

Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου είχε δικαιώσει την αμερικανική εταιρεία SAIC (της οποίας υπεργολάβος είναι η γερμανική εταιρεία Siemens), κρίνοντας ότι το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να της καταβάλει 39,8 εκατ. ευρώ.

Τη διαιτητική απόφαση προσέβαλε το Δημόσιο ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης και το Εφετείο Αθηνών έκανε αρχικά δεκτή τη σχετική αγωγή και ακύρωσε την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η υποβολή ένδικων μέσων στον ΑΠ από την αμερικανική εταιρεία, που πέτυχε έτσι να ανατραπεί η εφετειακή δικαίωση του Δημοσίου.

Στην αρεοπαγιτική απόφαση (517/16) γίνεται δεκτό ότι το Εφετείο ενήργησε εσφαλμένα με το να ακυρώσει την οριστική διαιτητική απόφαση, αφού η κρίση του αυτή ισοδυναμεί με αναδίκαση της ουσίας της υπόθεσης, καθώς καταλήγει στο να ανατρέψει την οριστικότητα της επίλυσης της διαφοράς από το διαιτητικό δικαστήριο, αναιρώντας έτσι το θεμέλιο στο οποίο είχαν αποβλέψει τα δύο μέρη, όταν συνομολόγησαν τη διαιτητική ρήτρα για επίλυση τυχόν διαφορών τους μέσω διαιτησίας.

Ανατρέποντας την εφετειακή απόφαση ο ΑΠ ξαναστέλνει την υπόθεση για νέα κρίση στο Εφετείο με διαφορετική σύνθεση δικαστών.

Πηγή:  www.ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis