Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:14 | 05/03/2015

Πετράκος (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ): «Δεν βρήκαμε τον παπά στην άκρη, για να του φορτώνουμε τα πάντα!» - Χαϊκάλης: «Μπορεί να εφαρμοστεί για μικρό χρονικό διάστημα [...] Ίσα να φύγουν (οι ξένοι) και μετά θα ξαναμπούμε στη Συνθήκη»

Η συνέντευξη του Γιάννη Πανούση λίγο μετά τα μέσα του περασμένου μήνα, στην οποία ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη έθετε ζήτημα να «σπάσει» η Αθήνα τη Συνθήκη Σένγκεν, φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή.

«Μπορούμε να λύσουμε το θέμα του Δουβλίνο 2,3,4,5 ή να σπάσουμε το Σένγκεν; Εγώ θα έσπαγα το Σένγκεν, αλλά μιλάω ως Γιάννης Πανούσης, μην παρεξηγηθώ. Εφόσον η Ευρώπη δεν θέλει να μας στηρίξει, απλώς μας δίνει λεφτά, για να υποστούμε εμείς όλες τις κοινωνικές και λοιπές συνέπειες πολέμων και εμφυλίων, που δεν φταίμε, θα πρέπει να μοιραστούμε αυτά τα ρεύματα. Εάν δεν θέλει, εγώ θα άνοιγα τα σύνορα, να πάνε 500.000 σε άλλες χώρες, να δούμε πόσο θα ευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη γι' αυτό» δήλωνε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανακινώντας το θέμα.

Και μπορεί ο κ. Πανούσης να έλεγε ότι δεν απηχεί τις θέσεις της κυβέρνησης εν γένει, αλλά εκφράζει προσωπικές απόψεις, όμως, σε μια περίοδο που η συζήτηση για το μεταναστευτικό πρόβλημα διεξάγεται εκ νέου σε υψηλούς τόνους, στελέχη της συμπολίτευσης δείχνουν να μην απέχουν -το αντίθετο, μάλιστα- από τις θέσεις του υπουργού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν από την κυβέρνηση ως μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος με τους παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα.

Ο κ. Πετράκος υπενθύμισε μάλιστα την παραπάνω δήλωση του Γιάννη Πανούση, που έλεγε: «Φίλοι εταίροι, ελάτε να συνεννοηθούμε. Διότι, αν δεν συνεννοηθούμε, θα εξετάσουμε και κάποιες μονομερείς ενέργειες».

«Γνωρίζουμε ότι και το Δουβλίνο 2 και η Συνθήκη Σένγκεν χρειάζονται συζήτηση. Δεν βρήκαμε τον παπά στην άκρη να του φορτώνουμε τα πάντα!» συμπλήρωσε ο κ. Πετράκος.

Παρόλα αυτά, τόνισε ότι όλα αυτά τα ζητήματα θέλουν μελέτη, «να δεις ποιο είναι το μείον».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Με... θετικό μάτι βλέπει μια τέτοια λύση και ο βουλευτής των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, Παύλος Χαϊκάλης, που σχολίασε σήμερα το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Χαϊκάλη,  το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί «για ένα πολύ μικρό διάστημα, λοιπόν. Ίσα να φύγουν (οι ξένοι) και μετά θα ξαναμπούμε στη Συνθήκη».

«Αν υπάρχει κάποια άλλη λύση, την οποία μπορεί κάποιος να προτείνει, ότι ξαφνικά οι ξένοι έχουν εγκλωβιστεί σε ένα επίπεδο "ναι, ξέρουμε, καταλαβαίνουμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα", για να μη γίνει ελκυστικός προορισμός η χώρα μας, να το δούμε» συμπλήρωσε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM.

Επικαλέστηκε, μάλιστα, τον Μέγα Αλέξανδρο, για να κοπεί ο «γόρδιος δεσμός» από τους περιορισμούς που επιβάλλει η Συνθήκη του Δουβλίνου.

«Λέτε ότι έτσι οι Έλληνες θα δημιουργήσουν προβλήματα, το καταλαβαίνω. Όταν βλέπεις το διάλογο, όμως, και ξαφνικά τη Συνθήκη του Δουβλίνου που δεν εφαρμόζεται και δεν γίνεται κάτι για να λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας, πρέπει να πάμε στο γόρδιο δεσμό, όπως έκανε και ο Μέγας Αλέξανδρος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή:protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis