Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:14 | 02/04/2018

«Πράσινο φως» για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 στο επίπεδο Viper δόθηκε από την κυβέρνηση ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε την χορήγηση σχετικού δανείου ύψους 460 εκατ. δολαρίων.

 

Στο επίπεδο Viper πρόκειται να αναβαθμιστούν 85 ελληνικά F-16, με το κόστος να ανέρχεται στα 1,1 δισ. και την Ελλάδα να δίνει περίπου 100 εκατ. κατ’έτος.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΑΝΤ1, η έγκριση προκύπτει από αμερικανικό έγγραφο που σχετίζεται με το όλο ζήτημα και με κοινή κοινή απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ αυξάνεται ο προϋπολογισμός των χρηματοδοτήσεων ξένων χωρών κατά 460 εκατ. δολάρια, όσα είναι τα χρήματα που θα δοθούν ως χρηματοδότηση στην Ελλάδα, για αναβάθμιση των F16. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που γίνεται κάτι τέτοιο από τις ΗΠΑ.

[custom:google-ads]

Όπως είχε γίνει γνωστό, σύμφωνα με έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας (Defence Security Cooperation Agency) ,που ενημερώνει σχετικά το Κογκρέσο, η χώρα μας ζήτησε επισήμως την αναβάθμιση του στόλου των F-16 στο επίπεδο Block V.

«Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που αποτελεί σημαντικό εταίρο για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη. Η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σε F-16 Block V θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμείνει διαλειτουργική με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία. Θα βοηθήσει επίσης την Ελλάδα να διατηρήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητές της στο μέλλον, μειώνοντας έτσι την απειλή που δημιουργούν οι εχθροί της συμμαχίας στις ΗΠΑ και στο NATO», αναφέρει το έγγραφο.

Τα πρώτα οκτώ F-16 Viper αναμένεται να αποκτηθούν από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία το 2021.

H χώρα μας έχει ζητήσει επίσης την προμήθεια νέων ηλεκτρονικών, ραντάρ, συστημάτων επικοινωνίας, αυτοπροστασίας και συνδεσιμότητας, εξομοιοτητές πτήσης, καθώς και υποστήριξη των συστημάτων εδάφους.

 dikaiologitika.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis