Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:54 | 12/05/2018

Έπαιξαν, διασκέδασαν και κατανόησαν οι μικροί μας φίλοι στο Ρέθυμνο, την χρησιμότητα των σημάτων οδικής κυκλοφορίας και άλλες πολύ χρήσιμες πληροφορίες για αυτά. Παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών επισκέφθηκαν ένα φανταστικό βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σκοπό να αφομοιώσουν από αυτή την ηλικία και μάλιστα, μέσα από τρόπους που κατανοούν περισσότερο, όπως το παιχνίδι, κάποια βασικά πρότυπα οδικής συμπεριφοράς.

 

*Γράφει η Ιωάννα Καψάλη 

Η συγκεκριμένη δράση, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού προγράμματος CIVITAS Destinations, το οποίο υλοποιήθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης και έχει τίτλο «Οδηγώ με ασφάλεια το μέλλον μου«.

Επισκεφθήκαμε την αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχης και απολαύσαμε το διαδραστικό παιχνίδι των μικρών μας φίλων, όπου δεν έλειπαν τα γέλια και η ζωντάνια.

Συναντήσαμε τον Λευτέρη Σταγάκη, Διοικητή της Τροχαίας Ρεθύμνου και Αστυνόμος Β’, ο οποίος με χαρά μας πληροφόρησε σχετικά με τη δράση. Όπως ανέφερε λοιπόν και ο ίδιος: «Πρόκειται για μια έκθεση που διεξάγεται παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος Civitas σε συνεργασία με τη Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Δήμο Ρεθύμνου, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ρεθύμνου. Η συγκεκριμένη δράση εκδηλώνεται σε πολλές πόλεις της Κρήτης και σκοπός της είναι η προώθηση προτύπων οδικής συμπεριφοράς στα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής των παιδιών. Σε καθημερινή βάση, για μια εβδομάδα, τις πρωινές ώρες, σχολικές μονάδες επισκέπτονται την έκθεση. Το προσωπικό του Τμήματος της Τροχαίας Ρεθύμνου μέσα από το παιχνίδι, προσπαθεί να μεταδώσει κάποιους βασικούς κανόνες οδικής συμπεριφοράς στα μικρά παιδιά, έτσι ώστε να γίνεται σωστή χρήση από αυτή την ηλικία».

[custom:google-ads]

Τα διαδραστικά, διασκεδαστικά παιχνίδια γνώσεων και εμπειριών για ασφαλή μετακίνηση, όπως φάνηκε και μας εξήγησε ο Λευτέρης Σταγάκης, συμπεριλαμβάνουν έναν τάπητα κυκλοφοριακής αγωγής όπου τα παιδιά περπατούν επάνω του με τη βοήθεια και τις οδηγίες των τροχονόμων, ενώ παράλληλα και τμηματικά, τα παιδιά μαθαίνουν τα σήματα κυκλοφορίας μέσω του τροχού της τύχης και τις μπασκέτες που παίζουν ανάλογα με την απάντηση που θα δώσουν, αν είναι σωστή ή λάθος.Ωστόσο, η γνώση μεταδόθηκε και μέσω οθόνης ή τάμπλετ που επεξεργάζονταν τα παιδιά αντίστοιχες ερωτήσεις για να τις απαντήσουν με τη βοήθεια των ειδικών. Στον χώρο υπήρχε και μια μοτοσικλέτα της αστυνομίας για να προσδώσει την έννοια και τη χρησιμότητα του κράνους, αλλά και της τροχονομικής αστυνόμευση

Ο Λευτέρης Σταγάκης, τόνισε ωστόσο ότι: «Η Ελληνική Αστυνομία με αυτό τον τρόπο δείχνει την ευαισθητοποίηση της για το κοινωνικό φαινόμενο των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς πρωτίστως, είναι θέμα παιδείας και δευτερεύοντος, είναι πεδίο καταστολής».

Συνέχισε μάλιστα να εξηγεί, ότι όταν η ενημέρωση ξεκινά από τόσο μικρή ηλικία, δίδονται και τα σωστά μηνύματα σε ό,τι αφορά την οδική κυκλοφορία, καταλήγοντας ότι: «Εκεί αποσκοπούμε, διότι επιθυμούμε να είμαστε σωστοί απέναντι στους οδικούς κανόνες, προκειμένου να ασφαλίσουμε και να θωρακίσουμε κατά αυτό τον τρόπο, την ίδια μας τη ζωή. Καθημερινά χάνονται ανθρώπινες ζωές τόσο άδικα από μια λάθος στιγμή, μην τηρώντας τους βασικούς κανόνες».

Ωστόσο, η ενημέρωση δεν σταμάτησε σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου, διότι το προσωπικό της Τροχαίας Ρεθύμνου, ξεκίνησε ήδη διαλέξεις και σε Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης, αλλά και όλης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, οι οποίες δράσεις θα διαρκέσουν περίπου για δύο εβδομάδες.

Έτσι, ολοκληρώνεται μια σημαντική δράση για το Ρέθυμνο, ώστε να αποφευχθούν οι όποιες πιθανότητες υπήρχαν για την εξέλιξη της νέας γενιάς, διατηρώντας την ίδια νοοτροπία που οι περισσότεροι έχουν, όταν στην πράξη έχουμε διαπιστώσει, ότι δεν ευδοκίμησε.

Πηγή: daynight.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis