Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:54 | 17/09/2016

Πίσω από τις κατά καιρούς καλές σχέσεις μεταξύ του Γ. Στουρνάρα και της κυβέρνησης κρύβεται μία σύγκρουση που κρατά από το 2012 όταν ο νυν Διοικητής της ΤτΕ είχε αναλάβει υπουργικό θώκο στην κυβέρνηση Πικραμένου και κατόπιν τοποθετήθηκε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο Αλέξης Τσίπρας – όπως λένε συνεργάτες του- δεν …χώνεψε ποτέ το γεγονός ότι δεν είχε λόγο στην επιλογή του Διοικητή της ΤτΕ. Με κάθε ευκαιρία τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και κυβερνητικά στελέχη αφήνουν αιχμές για τον…. ρόλο Γ. Στουρνάρα μέχρι που κορυφώθηκε η πολιτική αντιπαράθεση με την πρόσφατη εισβολή του εισαγγελέα κατά της διαφθοράς στην εταιρεία της συζύγου του Γ. Στουρνάρα για τις χρηματοδοτήσεις από το ΚΕΛΠΝΟ η οποία πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις.

Η προαναγγελθείσα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας σήμερα θα αποτελέσει ένα ακόμα επεισόδιο στην περιπετειώδη σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γ. Στουρνάρα που ξεκινάει ουσιαστικά από την πρόταση μομφής την οποία είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση τον Απρίλιο του 2014 στον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Η αιφνιδιαστική κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα τίναξε στον αέρα την συζήτηση και ψήφιση του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου από την Ολομέλεια και προκάλεσε αναστάτωση αν και απορρίφθηκε από 165 βουλευτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2013 ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ Π. Καμένος καλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας στον Γ. Στουρνάρα και ο Αλέξης Τσίπρας δεν έδινε την συγκατάθεσή του μέχρι τον Μάρτιο του 2014.

Έκτοτε έμειναν στην ιστορία οι κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ του τότε Αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα και του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για το λάθος του ΔΝΤ, ή για το ερώτημα ευρώ η δραχμή που κυριαρχούσε στην δημόσια συζήτηση εκείνη την περίοδο. Ο κ. Στουρνάρας υπερασπιζόταν με σθένος την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου αναφέροντας ότι αξιοποίησε το …λάθος που είχε παραδεχτεί το ΔΝΤ στον πολλαπλασιαστή ενώ είχε επιτεθεί με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του Απρίλη του 2014 κάνοντας λόγο για τριχοτομημένο κόμμα και για συνιστώσα της δραχμής υπονοώντας τον Π. Λαφαζάνη.

Τότε είχε ανοίξει μέτωπο και με τον νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον οποίο είχε κατηγορήσει ότι σε συνέντευξή του επικαλέστηκε «το δρόμο του δημοψηφίσματος» για το επίμαχο θέμα του νομίσματος προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Γ. Δραγασάκη ο οποίος το είχε αρνηθεί. Ο Γ. Στουρνάρας τότε είχε απαντήσει ότι όλος ο τύπος και τα blogs έγραφαν ότι ο Γ. Δραγασάκης με τη φράση του «whatever it takes» δηλαδή, ό,τι απαιτηθεί, υπαινίχθηκε τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Ο ορισμός στην ΤτΕ

Τον Ιούνιο του 2014 ο Γ. Στουρνάρας ορίζεται από την κυβέρνηση Σαμαρά ως αντικαταστάτης του Γ. Προβόπουλου του οποίου έληγε η θητεία στην θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και παραιτείται από το υπουργείο Οικονομικών προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που έβλεπε την προοπτική της εξουσίας να πλησιάζει.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούσε να έχει στα ..πόδια της και σε μία καίρια θέση όπως αυτή του Διοικητή της ΤτΕ τον Γ. Στουρνάρα και με έντονο τρόπο εξέφραζε την δυσφορία της για την επιλογή. «Αν γίνει και όταν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κάνει αυτό που μπορεί να κάνει και πρέπει να κάνει. Υπάρχει και το προηγούμενο της Κύπρου.

Όταν υπήρχε δυσαρμονία ανάμεσα στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και της κυβέρνησης, τέθηκε θέμα από την κυβέρνηση», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Σταθάκης εκείνη την περίοδο. Στις 11 Ιουνίου του 2014 ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντήσει τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στον οποίο ανέφερε ότι η θέση του διοικητή της ΤτΕ πρέπει να καλυφθεί έπειτα από διαβούλευση, προσθέτοντας ότι επιλογή του προσώπου πρέπει να συμφωνηθεί από κοινού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του είχε επισημάνει ότι: «Η δρομολογούμενη τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στη θέση του Διοικητή της ΤτΕ είναι μια προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης που δεν λαμβάνει υπόψη της τους πολιτικούς συσχετισμούς και την αναγκαιότητα διαβούλευσης για μια τόσο σημαντική θέση. Ο τότε εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης είχε δηλώσει ότι : «ο Γ. Στουρνάρας είναι εκφραστής μιας συγκεκριμένης πολιτικής με την οποία εμείς διαφωνούμε και θέλουμε την ανατροπή της και είχε προσθέσει ότι «ο κ. Στουρνάρας θα είναι θεματοφύλακας της Μνημονιακής πολιτικής και από τη νέα του θέση».

Η επίθεση για δήθεν διαρροές στην τύπο

Όμως δεν ήταν εύκολη υπόθεση η αλλαγή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και στον ΣΥΡΙΖΑ το κατάλαβαν κάπως αργά. Στα μέσα του Δεκέμβρη του 2014 κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τον Γ. Στουρνάρα και τον ρώτησε ευθέως αν σκοπεύει να λειτουργήσει θεσμικά και εκείνος απάντησε καταφατικά.

Λίγο πριν την διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είχε παρέμβει δημόσια και απηύθυνε προειδοποίηση για «τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβη της ελληνικής οικονομίας», μιλώντας σε εκδήλωση προς τιμήν του Ξ. Ζολώτα. Ο κ. Στουρνάρας είχε πραγματοποιήσει «έκκληση» με έντονα πολιτικό χαρακτήρα, ζητώντας από τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου να αναλογιστούν και να συνεκτιμήσουν τον μεγάλο και άμεσο κίνδυνο που διατρέχει η χώρα, στην απόφαση που θα λάβουν κατά την ψήφο τους για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Η παρέμβασή είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ζητούσαν την παραίτηση Στουρνάρα ενώ η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών ζητούν να μην παρεμβαίνει πολιτικά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ οι σχέσεις της νέας ηγεσίας του τόπου με τον Γ. Στουρνάρα πέρασαν από τα 40 κύματα.

Ένα δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών τον Μάιο του 2015 το οποίο έκανε λόγο για διαρροή στοιχείων κατά της κυβέρνησης από την Τράπεζα της Ελλάδος σε ΜΜΕ εμπλέκοντας και το TheTOC.gr προκάλεσε νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ Γ. Στουρνάρα και κυβέρνησης.

Η Πρόεδρος του Thetoc.gr Έλλη Στάη με επιστολή της στον Πρωθυπουργό τον καλούσε να καταδικάσει αντίστοιχα φαινόμενα στοχοποίησης μέσων. Την ίδια στιγμή υπουργοί της κυβέρνησης όπως ο Ν. Βούτσης ανέφεραν ότι ο Γ. Στουρνάρας είναι αντίπαλος της κυβέρνησης. Στον χορό της αντιπαράθεσης είχε μπει ήδη και η Αυγή με πύρηνα πρωτοσέλιδα κατά του Γ. Στουρνάρα όπως «Υπόλογος ο Γ. Στουρνάρας – η ΤτΕ όργανο κατά της κυβέρνησης».

Ζωή και Ραχήλ κατά Στουρνάρα

Η Έκθεση της ΤτΕ για την ελληνική οικονομία την περίοδο της διαπραγμάτευσης της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ προκάλεσε νέο κύμα αντιδράσεων. Η τότε πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε επιστρέψει ως απαράδεκτο το στικάκι με την Έκθεση στον Διοικητή και είχε επισημάνει σε δηλώσεις της: «Ήταν τέτοια η σπουδή, τέτοια η ανησυχία παρέμβασης που έπρεπε να αποσταλεί, εκείνη την ώρα που ξεκινούσε η παρουσίαση των στοιχείων που αποτελούν αναπόδραστο εργαλείο. Θέλω να πω στον κ. Στουρνάρα ότι αυτό το έγγραφο επιστρέφεται ως απαράδεκτο, και ως απόπειρα παρέμβασης».

Η πρόεδρος της Βουλής είχε υποστηρίξει ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, παραβιάζει τις υποχρεώσεις του, κάνοντας λόγο για συνεχείς ωμές παρεμβάσεις από πλευράς του κ. Στουρνάρα: «πραγματοποίησε ωμή παρέμβαση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με δημιουργία κλίματος ανασφάλειας το οποίο και τώρα τροφοδοτεί. Και αποτελεί μια καλή αφορμή να τον καλέσει η επιτροπή και να εξηγήσει για ποιο λόγο παρεμβαίνει αντιδημοκρατικά για να αποτρέψει την αποτελεσματική διεκδίκηση», είχε σημειώσει η κα Κωνσταντοπούλου.

Η Πρόεδρος της Βουλής είχε καλέσει αλλεπάλληλες φορές τον κ. Στουρνάρα στην επιτροπή Αλήθειας της Βουλής και ο Διοικητής της ΤτΕ δεν εμφανίζονταν στην διαδικασία επικαλούμενος το απόρρητο των τραπεζικών καταθέσεων. Τότε η κ. Κωνσταντοπούλου είχε απειλήσει ότι θα ζητούσε την βίαιη προσαγωγή του κ. Στουρνάρα στην Βουλή που όμως δεν συνέβη.

Τη «σκυτάλη» της σύγκρουσης είχε πάρει η Ραχήλ Μακρή καθώς εξηγούσε ότι προτίθεται να καταθέσει μήνυση σε βάρος του κ. Στουρνάρα, καθώς κατηγορούσε τον κεντρικό τραπεζίτη ότι προωθεί το Grexit και πως με τις δηλώσεις του διασαλεύει το δημοκρατικό πολίτευμα. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε επίσης από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν την ύπαρξη ενδεχόμενου δόλου εκ μέρους του κ. Στουρνάρα  που «διακυβεύουν την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και υποκινούν άμεσα ή έμμεσα τους πολίτες σε πράξεις πανικού». Η  Ραχήλ Μακρή ανέφερε επίσης ότι με τις θέσεις που εξέφρασε ότι «η αποτυχία ενός deal θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και Gretix»  ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος  «ούτε στην ανάσχεση της εκροής καταθέσεων συμβάλει, ούτε στην ηρεμία στο τραπεζικό σύστημα προάγει, αλλά αντίθετα δύναται να θεωρηθεί ότι προκαλεί αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα». 

Τα σενάρια περί πολιτικής ενασχόλησης του Γ. Στουρνάρα προκαλούν τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Οι δημόσιες δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα προκαλούν την αντίδραση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ καθώς ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δημοσιοποιεί τις οικονομικές του εκτιμήσεις όπως για παράδειγμα με την διαπραγμάτευση επί υπουργίας Γ. Βαρουφάκη για την οποία είπε ότι κόστισε στην χώρα 86 δις. ευρώ. Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν δίστασε να διαψεύσει τον πρωθυπουργό όταν αυτός υποστήριξε (στον ΣΚΑΙ) ότι ο διοικητής της ΤτΕ του είχε εισηγηθεί από τον Φεβρουάριο του 2015 να πουν φραγμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

Ακολούθησε η σύγκρουση με τον Γιάννη Δραγασάκη του ο οποίος από το βήμα της Βουλής είπε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης του ζήτησε να πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ τον Μάιο του 2015 με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Η ΤτΕ απάντησε ότι ουδέποτε ζητήθηκε κάτι τέτοιο κι ότι ο λογαριασμός με τον οποίο τελικά πληρώθηκε το ΔΝΤ ήταν του δημοσίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση όφειλε να γνωρίζει ότι υπάρχει τέτοιος λογαριασμός.

Η κλιμάκωση της κόντρας Μαξίμου – Τράπεζας της Ελλάδας έρχεται στον απόηχο του δημοσιεύματος των ΝΕΩΝ για το περίφημο «δείπνο των 8» όπου μετείχαν μεταξύ άλλων ο Κώστας Σημίτης, ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Τάσος Γιαννίτσας, και φέρεται να ζητήθηκε από τον τραπεζίτη να ηγηθεί του εγχειρήματος ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς με προοπτική ανάληψης και της πρωθυπουργίας. Κύκλοι του Διοικητή διέψευσαν το ενδεχόμενο να πολιτευτεί.

 

Η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή» επιτέθηκε στον Γ. Στουρναρα κατηγορώντας τον ότι έχει πολιτικές βλέψεις και ο υπουργός επικρατείας Ν. Παππάς ο οποίος ερωτώμενος στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ για τον κ. Στουρνάρα ήταν ιδιαίτερα καυστικός: «Ο κ. Στουρνάρας είναι ο κεντρικός τραπεζίτης. Η ΤτΕ έχει την αυτονομία της, αλλά ο κ. Στουρνάρας έχει υπάρξει υπ. Οικονομικών του κ. Σαμαρά. Δεν θα πρέπει να πολιτεύεται με την προτεραιότητα να δικαιώσει την πολική του. Δεν είναι δικαιωμένη η πολιτική του. Δεν ήταν πετυχημένος υπουργός, είχαμε μισό εκατ. λιγότερες θέσεις εργασίας από τη μέρα που ανέλαβε μέχρι τη μέρα που παρέδωσε. Επίσης, όποιος επιθυμεί να έχει ρόλο στα δημόσια πράγματα, καλό είναι να τοποθετείται δημοσίως με την υπογραφή του κι όχι μέσω διαρροών».

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis