Οι «κινηματογραφικές» αποδράσεις του Βασίλη Παλαιοκώστα - ΒΙΝΤΕΟ

H ΠΡΩΤΗ ΕΓΙΝΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ 12 ΧΡΟΝΙΑ
Οι «κινηματογραφικές» αποδράσεις του Βασίλη Παλαιοκώστα - ΒΙΝΤΕΟ

Πρόκειται για έναν από τους πλέον καταζητούμενους κακοποιούς της Ευρώπης. Κάποιοι τον θεωρούν αδίστακτο εγκληματία και κάποιοι άλλοι ως σύγχρονο «Ρομπέν των Δασών». Ο Βασίλης Παλαιοκώστας, ξεκίνησε την παράνομη δράση του από τα 20, ληστεύοντας κοσμηματοπωλεία με τον αδερφό του. Αυτό όμως που τον έκανε διαβόητο, ήταν οι αποδράσεις του. Αυτές ήταν όπως τις χαρακτήρισαν, «κινηματογραφικές»…

Η πρώτη έγινε πριν από ακριβώς 12 χρόνια, στις 4 Ιουνίου του 2006. Είχε καταδικαστεί πριν από 6 χρόνια σε 25 χρόνια κάθειρξης για την απαγωγή του βιομηχάνου Χαΐτογλου. Στις 6:30 το απόγευμα, ένα ιδιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε ξαφνικά στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο Παλαιοκώστας μαζί με τον συγκρατούμενό του Αλκέτ Ριζάι, μπήκαν μέσα και το ελικόπτερο απογειώθηκε. Όπως είπε ο πιλότος μια εβδομάδα αργότερα, δυο άνδρες νοίκιασαν το ελικόπτερο πληρώνοντας 1.400 ευρώ προκαταβολικά. Ο ένας από τους δυο είχε ξανακάνει βόλτα πάνω από την Αθήνα λίγες ημέρες νωρίτερα.

Ενώ βρίσκονταν στον αέρα, οι δυο άντρες τον απείλησαν με πιστόλι και χειροβομβίδα και του ζήτησαν να το μεταφέρει στις φυλακές Κορυδαλλού. Μετά την απόδραση, τους άφησε στο νεκροταφείο του Σχιστού, όπου επιβιβάστηκαν σε δυο μηχανές και έγιναν άφαντοι. Οι έρευνες οδήγησαν στον Ριζάι μετά από τρείς μήνες. Λίγες ημέρες αργότερα, η αστυνομία θα συλλάβει τυχαία τον Νίκο Παλαιοκώστα, αδερφό του Βασίλη, ο οποίος καταζητούνταν για 16 χρόνια. Από την άλλη, ο Βασίλης Παλαιοκώστας έμεινε ελεύθερος μέχρι το 2008.


Μετά από μια ακόμα απαγωγή, αυτή την φορά του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά, τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα που έλαβαν οι δράστες, οδήγησαν σιγά σιγά στην σύλληψη του Ασημάκη Λαζαρίδη και ύστερα στον εντοπισμό του Πολύκαρπου Γεωργιάδη και του Βασίλη Παλαιοκώστα. Από τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η αστυνομία, πίσω από την «κινηματογραφική» απόδραση το 2006, βρισκόταν το «μεγάλο αφεντικό» του οργανωμένου εγκλήματος, Βασίλης Στεφανάκος, και όχι ο Νίκος Παλαιοκώστας, όπως πίστευαν στην αρχή.
 

 

Τον Φεβρουάριο του 2009, μια ημέρα πριν την δίκη για την προηγούμενη απόδραση πάλι ένα ελικόπτερο έφτασε στις φυλακές και οι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριζάι απέδρασαν ξανά, παρά τους πυροβολισμούς που δέχθηκαν από τους φύλακες. Και αυτή τη φορά δυο επιβάτες απείλησαν τον πιλότο, ο οποίος έφτασε στις 4 το απόγευμα πάνω από τις φυλακές και έριξε ανεμόσκαλα, απ’ όπου ανέβηκαν οι δυο κρατούμενοι. Εγκατέλειψαν το ελικόπτερο στο Πολυδένδρι με τον πιλότο φιμωμένο και εξαφανίστηκαν.

Από τότε ο Βασίλης Παλαιοκώστας παραμένει ελεύθερος. Είναι από τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει υποβληθεί σε επεμβάσεις, στο πρόσωπο και στα μαλλιά, ενώ έχει χάσει αρκετό βάρος. Η αστυνομία έφτασε κοντά στην σύλληψή του το 2011, χωρίς όμως αποτέλεσμα.


e-radio.gr