Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:44 | 11/11/2017

Δεκαπέντε χρόνια έχουν περάσει από το βράδυ της 29ης Ιουνίου του 2002, όταν η βόμβα «έσκασε» στα χέρια του Σάββα Ξηρού, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους για τη «17 Νοέμβρη». Στα χρόνια που μεσολάβησαν, οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες αποφυλακίστηκαν έχοντας εκτίσει τις ποινές τους, ενώ όσοι ήταν έγκλειστοι λάμβαναν άδειες.

Μετά τη χθεσινή χορήγηση αδείας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο μόνος που δεν έχει εξέλθει των φυλακών από την ημέρα του εγκλεισμού του είναι ο καταδικασθείς ως «αρχηγός» της 17Ν Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός –έχει καταδικαστεί σε 6 φορές ισόβια και 25ετή κάθειρξη για συμμετοχή σε έξι δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στην οργάνωση– είχε ήδη λάβει έξι άδειες όταν αποφάσισε στις 6 Ιανουαρίου του 2014, ημερομηνία κατά την οποία έληξε η 7η άδειά του, να μην επιστρέψει στο κελί του.

Συνελήφθη ένα χρόνο αργότερα, στις 3 Ιανουαρίου του 2015, και στο μεσοδιάστημα συμμετείχε σε σειρά τρομοκρατικών ενεργειών που περιλάμβαναν αποστολές «τρομοδεμάτων» αλλά και το σχέδιο «Γοργοπόταμος» που στόχευε στην ανατίναξη του μαντρότοιχου των φυλακών Κορυδαλλού, προκειμένου να αποδράσουν οι καταδικασθέντες ως μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Η παραβίαση της αδείας από τον Χρ. Ξηρό είχε συνέπειες και στους λοιπούς εγκλείστους για συμμετοχή στη 17Ν, καθώς για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα απαγορεύθηκε η χορήγηση αδείας.

Ο Βασίλης Τζωρτζάτος έχει καταδικαστεί σε 4 φορές ισόβια και 25ετή κάθειρξη για συμμετοχή σε τέσσερις δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στην οργάνωση. Ο Τζωρτζάτος παίρνει τακτικά άδειες για να επισκέπτεται την οικογένειά του, καθώς επίσης και εκπαιδευτικές άδειες, ενώ εκπαιδευτικές λάμβανε μέχρι την αποφυλάκισή του και ο Ηρακλής Κωστάρης. Ο Σάββας Ξηρός παραμένει στις φυλακές, παρότι το 2015, εξαιτίας των σοβαρότατων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, είχε τη δυνατότητα να αποφυλακιστεί με «βραχιολάκι», αλλά αρνήθηκε επικαλούμενος μεταξύ άλλων τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Ο Σάββας Ξηρός εκτίει 5 φορές ισόβια και 25ετή κάθειρξη για συμμετοχή σε πέντε δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και για συμμετοχή στη 17Ν.

Οι λοιποί καταδικασθέντες για συμμετοχή στη 17Ν έχουν αποφυλακιστεί και συνεχίζουν τη ζωή τους. Ο Βασίλης Ξηρός αποφυλακίστηκε το 2011 και επέστρεψε στο σπίτι των γονιών του, στην Καλλικράτεια, όπου ασχολείται με την κτηνοτροφία. Ο Κώστας Καρατσώλης αποφυλακίστηκε το 2010 και από υπάλληλος σε μεσιτικό γραφείο έγινε κηπουρός, ενώ ο Διονύσης Γεωργιάδης επέστρεψε στην Καλαμαριά και στην οικογενειακή επιχείρηση και παράλληλα ασχολείται με το συγκρότημά του και την μπλουζ μουσική. Ο Νίκος Παπαναστασίου εργάζεται στην οικογενειακή του επιχείρηση, ενώ ο Σωτήρης Κονδύλης εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Οσο για τον Θωμά Σερίφη, μετά την αποφυλάκισή του παντρεύτηκε και έγινε πατέρας.

kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis