Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:14 | 29/08/2016

Στις 9 Σεπτεμβρίου του 2015, στο επιχειρησιακό κέντρο του Λιμενικού Σώματος καταφθάνει κατεπείγον σήμα για εντοπισμό πλαστικής βάρκας με πρόσφυγες ανοιχτά της Σάμου.

Στη βάρκα επιβαίνουν 70 άτομα, μεταξύ των οποίων 10 παιδιά και 4 γυναίκες. Σκάφος του Frontex που πλέει στην περιοχή αναφέρει ότι η βάρκα παρασύρεται από τους ισχυρούς ανέμους. Οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες και η ώρα είναι 3.40 τα ξημερώματα.

Στο σημείο σπεύδουν άμεσα σκάφη του Λιμενικού με σκοπό να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να βοηθήσουν τους επιβάτες, αλλά τα κύματα είναι μεγάλα. Αποφασίζεται από το πλήρωμα του Λιμενικού να επιβιβάσουν στο σκάφος τα γυναικόπαιδα που κινδυνεύουν.

Στη συνέχεια, δένουν την πλαστική βάρκα στην πρύμνη τους και ξεκινούν τη ρυμούλκηση προς την ασφάλεια του λιμανιού Βαθύ της Σάμου. Οσα ακολούθησαν στη συνέχεια, και αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», είναι ενδεικτικά του σκοτεινού ρόλου που διαδραμάτισε η Τουρκία στην προσφυγική κρίση πριν υπογράψει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενώ το ελληνικό Λιμενικό ρυμουλκούσε με δυσκολία, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, τη βάρκα των προσφύγων, στις 4.56 το πρωί εμφανίζεται ξαφνικά σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής. Κατευθύνεται προς το λιμενικό σκάφος με μεγάλη ταχύτητα, την οποία ανακόπτει την τελευταία στιγμή.

 

Πραγματοποιεί άκρως επικίνδυνους ελιγμούς, πολύ κοντά στη βάρκα με τους πρόσφυγες και το λιμενικό σκάφος. Οι ελιγμοί που κάνουν οι Τούρκοι δημιουργούν μεγάλους κυματισμούς.

Συνέχισε τις προκλήσεις

Τα διαβαθμισμένα έγγραφα.

 

 
Τα διαβαθμισμένα έγγραφα.

Η βάρκα με τους πρόσφυγες ταρακουνιέται τόσο δυνατά που είναι έτοιμη να αναποδογυρίσει. Οι τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν πάρει εντελώς διαφορετική τροπή και να προκαλέσουν «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο, συνεχίζονται, αυτήν τη φορά σε βάρος του σκάφους του Frontex.

 

Οι μανούβρες που κάνουν οι Τούρκοι λιμενικοί χαρακτηρίζονται από τους αξιωματικούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φύλαξης των Συνόρων ως απολύτως επικίνδυνοι και ειδικότερα προς το σκάφος του Frontex με το οποίο σχεδόν συγκρούστηκε.

Οι πληροφορίες για το παραλίγο ναυάγιο και τις σκόπιμα επικίνδυνες μανούβρες σε βάρος των ελληνικών και ευρωπαϊκών σκαφών προέρχονται από απόρρητη αναφορά των αξιωματικών του Frontex προς τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας, στην Πολωνία.

Την περασμένη εβδομάδα διέρρευσαν πάνω από 190 σελίδες διαβαθμισμένων εγγράφων του Frontex για τις επιχειρήσεις που διεξήγαγε από κοινού με τις ελληνικές Αρχές στο Αιγαίο, κατά τη διετία 2014-2015.

Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, το τουρκικό σκάφος ήταν υποχρεωμένο να επικοινωνήσει με το Λιμενικό Σώμα και να ρωτήσει αν χρειάζεται βοήθεια, κάτι που δεν έγινε ποτέ, σύμφωνα με την αναφορά του Frontex.

 

 
Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, το τουρκικό σκάφος ήταν υποχρεωμένο να επικοινωνήσει με το Λιμενικό Σώμα και να ρωτήσει αν χρειάζεται βοήθεια, κάτι που δεν έγινε ποτέ, σύμφωνα με την αναφορά του

Το «Εθνος της Κυριακής» δημοσιεύει το έγγραφο για το θερμό περιστατικό που κρατήθηκε κρυφό, αλλά έρχεται να επιβεβαιώσει εν μέρει τις πληροφορίες που υπήρχαν για τον ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Ο αξιωματικός του Frontex που έγραψε την αναφορά για το θερμό επεισόδιο, αναφέρει για τις κινήσεις των Τούρκων: «Η βάρκα των προσφύγων ήταν έτοιμη να αναποδογυρίσει και να αρχίσει να παίρνει νερά. Φάνηκε ότι το τουρκικό σκάφος ετοιμαζόταν να περάσει ανάμεσα από το σκάφος του Λιμενικού και τη βάρκα των μεταναστών, αλλά συνειδητοποίησε την τελευταία στιγμή ότι η βάρκα των προσφύγων ρυμουλκούνταν από το Λιμενικό.

Αν το τουρκικό σκάφος είχε συνεχίσει την πορεία του, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είχε προκαλέσει την ανατροπή της βάρκας. Τα στοιχεία (όνομα/αριθμός) του τουρκικού σκάφους δεν ήταν ορατά».

Επειτα από δέκα λεπτά ελιγμών και παρενόχλησης της διάσωσης, η τουρκική Ακτοφυλακή αποχώρησε από το σημείο. Στις 6.30 το πρωί, οι πρόσφυγες είχαν καταφθάσει στο λιμάνι Βαθύ, σώοι και αβλαβείς.Στο τέλος της αναφοράς του Frontex γίνεται αξιολόγηση του συμβάντος και οι αξιωματικοί κατακεραυνώνουν τους χειρισμούς των Τούρκων αναφέροντας: «Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, το τουρκικό σκάφος ήταν υποχρεωμένο να επικοινωνήσει με το Λιμενικό Σώμα και να ρωτήσει αν χρειάζεται βοήθεια, στην περίπτωση που είχε δει το διασωστικό σκάφος.

Οι Τούρκοι ουδέποτε επικοινώνησαν. Αντιθέτως, οι μανούβρες που έκανε το τουρκικό σκάφος, ο καπετάνιος όφειλε να γνωρίζει ότι ήταν επικίνδυνες για όλα τα άλλα σκάφη που βρίσκονταν στο σημείο του περιστατικού».

Προβοκάτσια
Τα εν λόγω έγγραφα που διέρρευσαν αφορούν χρονικό διάστημα μόλις 20 μηνών, οπότε προκύπτει εύλογα το ερώτημα αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Επίσης, δύο μήνες μετά το επεισόδιο (Νοέμβριο), τουρκικά ΜΜΕ είχαν δημοσιεύσει μονταρισμένο βίντεο στο οποίο υποτίθεται ότι το Λιμενικό είχε επιχειρήσει να βουλιάξει φουσκωτό σκάφος γεμάτο πρόσφυγες.

Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος είχε βγάλει ανακοίνωση για το υποτιθέμενο βίντεο με την οποία διέψευδε κατηγορηματικά δημοσιεύματα ξένου Τύπου και επεξεργασμένο οπτικοακουστικό υλικό ξένου ιστότοπου.

Οσο απίστευτο και αν ακούγεται, οι Τούρκοι, οι οποίοι σύμφωνα με τις αναφορές του Frontex παραλίγο να προκαλέσουν ναυάγιο, κατηγόρησαν δύο μήνες μετά το Λιμενικό Σώμα.

Πυροβολισμοί
Η καταδίωξη των δουλεμπόρων και η δολοφονία του μετανάστη

Ενα από τα πλέον δύσκολα περιστατικά που περιγράφονται στις αναφορές του Frontex είναι η επιχείρηση στη Σύμη τον Αύγουστο του 2015. Δύο Τούρκοι δουλέμποροι που μετέφεραν 93 πρόσφυγες αρνήθηκαν τον έλεγχο από σκάφος του Frontex και επιχείρησαν να τον χτυπήσουν, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα μεγάλη ταχύτητα. Στο σημείο πήγε άμεσα και σκάφος του Λιμενικού και ακολούθησε κανονική μάχη. Οι Ελληνες πυροβόλησαν πρώτα στον αέρα προκειμένου να σταματήσει το γιοτ με τους Τούρκους κυβερνήτες.

Το σκάφος του Frontex πλεύρισε το γιοτ και έδεσε σχοινί μεταξύ των δύο σκαφών με σκοπό να του ανακόψει ταχύτητα, ενώ ενεπλάκη και ένα ιδιωτικό, ελληνικό ταχύπλοο που βοήθησε τους Ελληνες λιμενικούς να ανέβουν στο γιοτ. Οι Τούρκοι επιτέθηκαν στον Ελληνα λιμενικό και τον χτύπησαν, ενώ κατάφεραν στιγμιαία να του αποσπάσουν το υπηρεσιακό του όπλο. Κατά την πάλη σημειώθηκαν πυροβολισμοί, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 17χρονος μετανάστης. Για την υπόθεση είχε εκδώσει δελτίο Τύπου το Λιμενικό.

Μέσα από τα έγγραφα του Frontex προκύπτει ο «άγνωστος πόλεμος στο Αιγαίο», που ξεκίνησε με την τεράστια αύξηση των προσφυγικών κυμάτων και την ανάπτυξη των αδίστακτων δουλεμπορικών κυκλωμάτων. Οι μάχες που κλήθηκαν να δώσουν οι λιμενικοί ήταν πολλές φορές άνισες και σε κίνδυνο της ζωής του, όπως και των προσφύγων.

«Μαστουρωμένος»
Δεκάδες είναι τα περιστατικά στα οποία οι δουλέμποροι που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες από τις τουρκικές ακτές στις ελληνικές είτε έχουν ανοίξει πυρ κατά των λιμενικών, είτε έχουν προσπαθήσει να βυθίσουν τα ελληνικά σκάφη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δουλεμπόρου που συνελήφθη στις 7 Οκτωβρίου 2015 με ποσότητα χασίς.

Μετέφερε πρόσφυγες και ήταν «μαστουρωμένος» σε μία θαλάσσια περιοχή, στην οποία οι μνήμες από τα ναυάγια ήταν ακόμη νωπές... Οταν τον είχαν προσεγγίσει τα ελληνικά σκάφη, είχε επιχειρήσει να διαφύγει και στη συνέχεια είχε χτυπήσει ένα πλωτό μέσο του λιμενικού.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2015, ανοιχτά της Λέσβου, το σουηδικό πλωτό μέσο του Frontex είχε εντοπίσει ύποπτο γιοτ. Κατά την προσπάθεια ελέγχου του, ο κυβερνήτης του ανέπτυξε ταχύτητα αγνοώντας τα σήματα των αξιωματικών και πυροβόλησε δύο φορές. Σ' άλλη καταδίωξη δουλεμπορικού σκάφους από πλήρωμα του Frontex από τη Σουηδία, είχε πραγματοποιηθεί σύγκρουση, κατά την οποία ένας αξιωματικός είχε βρεθεί ανάμεσα στα δύο σκάφη με αποτέλεσμα να έχει τραύμα στο κόκαλο του γονάτου.

Η... σύμπτωση με τις ροές
Το περιστατικό με το σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, μήνα κατά τον οποίο άρχισαν να εκτοξεύονται τα νούμερα των αφίξεων στα ελληνικά νησιά. Λίγους μήνες αργότερα, ο Frontex είχε ξεκινήσει νέα επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Poseidon Rapid Intervention», προκειμένου να ανταποκριθεί στη μεγάλη αύξηση.

 

 

www.ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis