Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:49 | 18/04/2020

Ο αυξημένος αριθμός θανάτων που υπέστη ο τουρκικός στρατός τους τελευταίους μήνες θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, εγχώρια αμφισβήτηση σχετικά με τις στρατιωτικές εκστρατείες της Τουρκίας πέρα ​​από τα σύνορά της, δήλωσε ένας στρατιωτικός αναλυτής στον ιστότοπο Rudaw την περασμένη εβδομάδα.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η Τουρκία έχει σημειώσει αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των «μαρτύρων» της που σκοτώθηκαν στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιρακινό Κουρδιστάν όπου αναπτύσσονται οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, δήλωσε ο Paul Iddon.

«Ο αριθμός των θανάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αντιπαράθεση, στις όλο και πιο επικίνδυνες επιδρομές της Άγκυρας πέρα ​​από τα σύνορά της. Ο τουρκικό λαός ήταν πάντα «ασπίδα» στα όνειρα του Ερντογάν για επέκταση, πλέον αυτό αλλάζει», δήλωσε ο Iddon.

Κατά τη διάρκεια μερικών εβδομάδων, η Τουρκία έχασε περισσότερους από 60 στρατιώτες στη Συρία με το μεγαλύτερο πλήγμα να έρχεται από αεροπορική επίθεση στις 27 Φεβρουαρίου.

Σε απάντηση, ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την επιχείρηση Spring Shield εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Στις 5 Μαρτίου, και με τον Ερντογάν σε πραγματικά δυσχερή θέση, υπογράφηκε η εκεχειρία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, εκεχειρία η οποία επανέφερε το καθεστώς των κοινών περιπολιών στην ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο, η αεροπορική επίθεση της 27ης Φεβρουαρίου δεν μπορεί να ξεχαστεί ή να παραγραφεί, όσο και αν η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε, «Ήταν ένα χτύπημα στην ηθική ενός έθνους, για πρώτη φορά ο τουρκικός λαός ένιωσε πως χάνει τα παιδιά του για κάτι το τελείως άσκοπο», τόνισε ο Iddon.

Συρία

Δείχνει να μην μαθαίνει από τα λάθη του ο σουλτάνος. Με το βάρος της Συρίας στην πλάτη του ο Ερντογάν έδωσε εντολή και για δέυτερο ανοιχτό μέτωπο: Η στρατιωτική συμμετοχή της Τουρκίας στη Λιβύη αυξήθηκε στις αρχές του 2020. Η Άγκυρα ανέπτυξε στρατεύματα για να βοηθήσει τον σύμμαχό της, την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA), στον αγώνα της ενάντια στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του Στρατηγού Khalifa Haftar, ο οποίος ξεκίνησε μια σειρά επιθέσεων εναντίον της Τρίπολης τον Απρίλιο του 2019.

Αν και τα τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη δεν φαίνεται να εμπλέκονται άμεσα στις μάχες, η Τουρκία υπέστη τις πρώτες απώλειες στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία έχασε «δύο μάρτυρες στη Λιβύη».

Εν τω μεταξύ, το LNA ισχυρίστηκε πως σκότωσε 16 Τούρκους εκείνη την ημέρα…

Εάν οι μάχες ξεσπάσουν για άλλη μια φορά, η Τουρκία ίσως χρειαστεί να αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα στη Λιβύη, «Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα η Άγκυρα να μπαίνει βαθύτερα στο λιβυκό τέλμα και να θέσει τα στρατεύματά της σε περαιτέρω κίνδυνο».

«Κατά συνέπεια, η Άγκυρα μπορεί να δυσκολευτεί να εξασφαλίσει τη συνεχή υποστήριξη του τουρκικού λαού σε αυτές τις μακρινές εκστρατείες», μιας και το μόνο που έχει να επιδείξει ο Ερντογάν για τις επιλογές του είναι φέρετρα με τουρκικές σημαίες.

Πηγή: onalert.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο ρωσικός στρατός παρέλαβε τα πρώτα ανασχηματισμένα τανκ T-90M


Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis