Οι Αρχές ψάχνουν για παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών με τη βοήθεια αλγορίθμου στο facebook!

Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΠΟΛΛΑ
Οι Αρχές ψάχνουν για παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών με τη βοήθεια αλγορίθμου στο facebook!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο THUMP Germany.

Έχεις μοιραστεί ποτέ ιστορίες για ναρκωτικά ή αναμνήσεις από ένα χαοτικό πάρτι με φίλους σου στο Facebook; Όχι; Ίσως να είσαι προσεκτικός. Αυτό είναι έξυπνο, όμως δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία όσο νομίζεις. Σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ διαπιστώθηκε ότι, χάρη σε έναν νέο αλγόριθμο, είναι δυνατόν να καθοριστεί κατά πόσο κάνεις χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ, μετά από ανάλυση των likes και των status σου, όπως αναφέρει η γερμανική ιστοσελίδα υπέρ των ατομικών ψηφιακών δικαιωμάτων Netzpolitik.org.

Μοιάζει σαν να βγήκε από το 1984 (εκδ. Κάκτος) του George Orwell, έτσι δεν είναι; Η έρευνα υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιούνταν παράλληλα με μια άλλη έρευνα πάνω στην πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών. Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια εμφανίστηκε τον περασμένο μήνα με τον τίτλο, «Πρόβλεψη Χρήσης Ουσιών με Βάση τα Social Media». Ανέλυε 11 εκατομμύρια χρήστες του Facebook και επιπλέον 22 εκατομμύρια ενημερώσεις status, από 150.000 ανθρώπους. Ο στόχος της έρευνας ήταν να εντοπίσει τα άτομα που πάσχουν από διαταραχή κατάχρησης ουσιών ή αυτά που είναι επιρρεπή σε αυτή.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα λογισμικό αυτόματης εκμάθησης, το οποίο αναλύει συγκεκριμένα σύνολα δεδομένων -σε αυτήν την περίπτωση, συνδυασμούς λέξεων-κλειδιών που προέρχονται από άλλες έρευνες πάνω σε άτομα που πάσχουν από διαταραχή κατάχρησης ουσιών– προκειμένου να βρει συσχετισμούς, μοτίβα και προβλέψεις για το μέλλον.

Οι λέξεις-κλειδιά συμπεριλαμβάνουν βρισιές, δηλώσεις σχετικά με τη σωματική και την ψυχική κατάσταση και λέξεις με σεξουαλικά υπονοούμενα. Οι προτιμήσεις στη μουσική, τις ταινίες και τη διασκέδαση συμπεριλήφθηκαν επίσης στην έρευνα. Τα άτομα που τους αρέσουν οι ταινίες κινουμένων σχεδίων έχουν λιγότερες πιθανότητες να καταναλώνουν αλκοόλ σε υπερβολικές ποσότητες, όμως αν είσαι οπαδός του V For Vendetta, κινδυνεύεις περισσότερο, για κάποιο λόγο.

Η έρευνα έδειξε ότι το λογισμικό αυτόματης εκμάθησης έχει μεγάλες δυνατότητες στην πρόβλεψη: Ήταν κατά 80-86% ακριβές στον εντοπισμό ατόμων που κάνουν κατάχρηση ουσιών, συμπεριλαμβανομένων του καπνού, του αλκοόλ και του γενικού εθισμού στα ναρκωτικά.

Αυτό το επίπεδο ακριβείας υπερβαίνει σε μεγάλο βαθμό τις προηγούμενες έρευνες, πράγμα που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια «πολλά υποσχόμενη πλατφόρμα για την ανάλυση των διαταραχών χρήσης ουσιών, με την έννοια ότι καθιστά τη χρήση των ναρκωτικών πιο ορατή και διευκολύνει την πρόληψη».

Παρ' όλα αυτά, δεν είναι απολύτως σαφές πώς θα μπορούσαν τα ευρήματα αυτά να βοηθήσουν στην πρόληψη κατάχρησης ουσιών. Θα πρέπει κάποιος να επικοινωνήσει απευθείας με έναν χρήστη του Facebook, σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι ενδέχεται να πάσχει από διαταραχή χρήσης ουσιών; Αν ναι, τι ακριβώς πρέπει να του πει;

Η πρόληψη είναι ένα βασικό κομμάτι της πολιτικής απέναντι στα ναρκωτικά, όμως πολλοί ειδικοί ισχυρίζονται ότι η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών είναι πιο σημαντική και υποστηρίζουν την ασφαλέστερη χρήση και τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών της.

Τελικά, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την έρευνα ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο άλλες ομάδες – ειδικά τις επιχειρήσεις με διαφημίσεις στο Facebook ή τις Αρχές που ψάχνουν για παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών.

Για πληροφορίες σχετικά με τον εθισμό στα ναρκωτικά, σας συστήνουμε να επικοινωνήσετε με επίσημους φορείς όπως το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ.

www.vice.com