Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:00 | 14/02/2015

 

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σκεφτήκαμε να δημοσιεύσουμε ένα άρθρο κάπως διαφορετικό. Η σημερινή ημέρα απαιτεί ρομαντισμούς και τρυφερές χειρονομίες για όσους τουλάχιστον πιστεύουν σε αυτή.

Πολλοί-ές  αγοράζουν δώρα στην αγαπημένη τους/ στον αγαπημένο τους. Άλλοι βλέπουν ρομαντικές ταινίες, άλλοι στέλνουν λουλούδια και κάρτες κι άλλοι…παντρεύονται!!

Η αλήθεια είναι πως ο γάμος ξεπερνάει όλα τα υπόλοιπα μιας που είναι μια ιδιαίτερα ξεχωριστή ημέρα για το ζευγάρι. Κάθε ζευγάρι σχεδιάζει το γάμο του συνήθως καιρό πριν φροντίζοντας να είναι όλα στην εντέλεια για τη μεγάλη μέρα.

Οι προετοιμασίες ξεκινούν λοιπόν μήνες πριν έτσι ώστε κι η παραμικρή λεπτομέρεια να είναι έτοιμη. Εξάλλου οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά. Έτσι δε λένε;

Από όσους γάμους έχετε πάει ποιος είναι αυτός που σας έχει μείνει στη μνήμη ως ο καλύτερος; Αυτός που ήταν ο πιο καλά οργανωμένος; Αυτός που φαινόταν ο πιο ακριβός (διακόσμηση, φαγητά κτλ); Μήπως αυτός που είχε την πιο όμορφη νύφη;; Εντάξει σίγουρα η νύφη μπορεί να κλέψει την παράσταση σε ένα γάμο!

Υπάρχουν όμως κι άλλα πράγματα που κάνουν τη διαφορά. Υπάρχουν γάμοι που ξεχωρίζουν, όχι επειδή είναι ακριβοί ή φανταχτεροί, αλλά επειδή είναι διαφορετικοί από τους συνηθισμένους.

Μια κατηγορία τέτοιων γάμων είναι αναμφισβήτητα οι γάμοι των αστυνομικών και γενικώς όσων ανήκουν στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στους γάμους των ενστόλων τελείται κανονικά το μυστήριο. Και πριν πάμε στο τραπέζι για να φάμε, να πιούμε και να χορέψουμε, έχουμε βέβαια τα παραδοσιακά έθιμα, όπως προβλέπονται.

Το ζευγάρι λοιπόν βγαίνει από την εκκλησία, ευτυχισμένο και αγαπημένο, θα λέγαμε και ανυποψίαστο αλλά όχι... (στην πραγματικότητα) ανυποψίαστο δεν είναι!!!

Οι συνάδελφοι του γαμπρού –ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις- σχηματίζουν αψίδα με τα ξίφη τους, αποδίδοντας τιμές στους νεόνυμφους. Οι νεόνυμφοι με τη σειρά τους περνούν κάτω από τα ξίφη. Οι συνάδελφοι όμως διακόπτουν την πορεία τους. Δεν άφηνουν το ζεύγος να περάσει καθώς κρίνουν ότι δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από τα όσα έπραξε ο γαμπρός κατά την τελετή. Τι άλλο να έκανε ο «κακομοίρης»; Κι όμως κι όμως μπορούσε να κάνει κι άλλα. Τώρα είναι απαραίτητες οι διαβεβαιώσεις ότι αγαπά την νύφη…

Και κάπως έτσι τα καψώνια ξεκινούν! Και ο κόσμος παρατηρεί όλο χαρά κι ανυπομονησία. Συχνά αυτή είναι η καλύτερη στιγμή, εφόσον οι καλεσμένοι δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα γέλια με αυτά που ακούν. Τα καψώνια διαλέγονται από τους συναδέλφους του γαμπρού πριν από το γάμο.

ΤΑ ΚΑΨΩΝΙΑ

Υπάρχουν όμως και κάποια στάνταρ. Τα πιο συνηθισμένα που έχουμε ακούσει σε γάμους αστυνομικών είναι τα παρακάτω:

- Ο γαμπρός είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει όλες τις ευρηματικές εντολές του αγήματος, κάποιες από τις οποίες είναι " φίλησε τη νύφη",  "φώναξε ότι  αγαπάς και αυτή και την πεθερά σου" ή "πήγαινε να της φέρεις ότι γλυκό ζητήσει".  

-Ο γαμπρός βγάζει το ένα παπούτσι και δηλώνει πως πλέον του μπήκαν τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι…

-Υπάρχουν και τα καψόνια που φέρνουν το γαμπρό εκτός… Εκκλησίας με το πλήθος να απορεί που πηγαίνει και τελικά να καταλήγει σε διπλανή οικία από την οποία επιστρέφει με ένα …ταψί.

-Κρατώντας το ταψί αναφέρει στην νύφη, «θα με λιώσεις, θα με ρέψεις, στο ταψί θα με χορέψεις»…

-Ένα άλλο συνηθισμένο καψώνι, αφορά μια …σόδα που πρέπει να πιει ο γαμπρός και να αναφωνήσει «δεν …χωνεύεται με τίποτα αυτό που έκανα»….

-Ο γαμπρός μπορεί ακόμη να βρεθεί αντιμέτωπος με «όρκο βαρύ» και να αναφωνήσει «Ορκίζομαι να φυλάττω πίστη στην γυναίκα μου, υπακοή στην πεθερά μου και στους νόμους της.

Να καταθέτω χωρίς αντίρρηση μέχρι το τελευταίο ευρώ του μισθού μου στην γυναίκα μου. Να υπακούω στην πεθερά μου και να εκτελώ με προθυμία τις διαταγές της.

Να εκπληρώνω την νύχτα τα καθήκοντα μου και να διάγω γενικά ως πιστός και φιλότιμος την …παντόφλα».

 

Μετά από όλα αυτά, οι συνάδελφοι του γαμπρού αποφασίζουν ότι είναι τελικά…έτοιμος για σύζυγος. Η αψίδα στήνεται εκ νέου και το ζεύγος επιστρέφει πίσω για να αποχωρήσει καταχειροκροτούμενο από όλους…

Όπως και να το κάνουμε οι γάμοι των ενστόλων κάνουν τη διαφορά! Έχουν τη χάρη τους τα ξίφη! Έχουν τη χάρη τους οι επίσημες στολές με τις οποίες παντρεύονται συνήθως οι ένστολοι! Έχουν τη χάρη τους ακόμη και τα αστεία «καψώνια»!

Τυχεροί όσοι παρευρίσκονται σε τέτοιους γάμους και φυσικά τυχερές οι γυναίκες τους !!

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis