Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:35 | 19/05/2015

Ποια χώρα έχει σήμερα τον ισχυρότερο στρατό; Και πώς επηρεάζει η εξάρτηση από το πετρέλαιο ή οι περιορισμοί από το Σύνταγμα την ισχύ των στρατιωτικών δυνάμεων;

Το Global Firepower, βασιζόμενο στα δημόσια στοιχεία, κατέταξε τις χώρες με βάση την στρατιωτική τους ισχύ. Στα αποτελέσματά του συμπεριέλαβε εκτός από το μέγεθος των δυνάμεων, στοιχεία όπως η επιρροή που ασκεί η εξάρτηση από το πετρέλαιο σε αυτές, η γεωγραφική τους θέση ή οι τεχνικές δυνατότητες του στρατού τους. Αντίθετα, δεν συμπεριέλαβε τα πυρηνικά όπλα μελετώντας μόνο τις περιπτώσεις πιθανών συμβατικών συγκρούσεων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα. Για την ακρίβεια, η χώρα μας βρίσκεται στην 65η θέση, παρά την 15η θέση σε αριθμό αρμάτων μάχης στον κόσμο, το 17ο σε ισχύ ναυτικό και την 17η ισχυρότερη αεροπορία. Το μεγάλο της πρόβλημα είναι η εξάρτησή της από άλλες χώρες για τα καύσιμα της, σε συνδυασμό με τα οικονομικά της προβλήματα.

Πάμε όμως να δούμε τους πρώτους δέκα της λίστας.

1. ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Προσωπικό: 1.400.000

Προϋπολογισμός: 577 δισ. δολ.

 

 

Οι ΗΠΑ ξοδεύουν 577 δισεκατομμύρια τον χρόνο για θέματα που έχουν σχέση με την άμυνα. Το ποσό είναι τόσο μεγάλο που θα παρέμενε στην πρώτη θέση ακόμα και αν συνδυάζαμε τους προϋπολογισμούς των υπόλοιπων χωρών της πρώτης δεκάδας μαζί. Από άποψη προσωπικού υπολείπεται τόσο της Κίνας όσο και της Ινδίας. Ωστόσο, η ανωτερότητά της στην αεροπορική ισχύ και στις μεταγωγικές ικανότητες του στόλου της αρκούν για να επανορθώσουν.  

2. ΡΩΣΙΑ

Προσωπικό: 766.000

Προϋπολογισμός: 60 δισ. δολ.

 

 

Ο διάδοχος της Σοβιετικής Ένωσης παραμένει ένας από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου. Ο αριθμός των αρμάτων μάχης της Ρωσίας (15.398) υπερέχει κάθε άλλης χώρας του κόσμου ενώ διαθέτει πολύ ισχυρή αεροπορία και ναυτικό. Αν και τέταρτη σε στρατιωτικό προσωπικό, η χώρα λαμβάνει επιπλέον πόντους καθώς ελέγχει τα πετρελαϊκά αποθέματα κάθε χώρας που αποτελεί άμεση απειλή για αυτή.  

3. ΚΙΝΑ

Προσωπικό: 2.333.000

Προϋπολογισμός: 145 δισ. δολ.

 

 

Ο γίγαντας της Ασίας έχει το δεύτερο υψηλότερο προϋπολογισμό, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το στρατιωτικό της προσωπικό είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, ενώ θεωρητικά θα μπορούσε να επεκταθεί ακόμα θέτοντας σε πλήρη ισχύ την υποχρεωτική θητεία. Η Κίνα έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό αρμάτων μάχης, τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο αεροσκαφών και μια άκρως αποτελεσματική ομάδα ειδικών αποστολών.

4. ΙΝΔΙΑ

Προσωπικό: 1.325.000

Προϋπολογισμός: 38 δισ. δολ.

 

Η τέταρτη θέση για την Ινδία οφείλεται κυρίως στο υψηλό μέγεθος του έμψυχου δυναμικού της, που υπολείπεται μόνο της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε αριθμό στρατιωτών που υπηρετεί στα βοηθητικά σώματα και στην τρίτη σε αριθμό στρατιωτών που υπηρετεί στα όπλα. Από την άλλη, η εξάρτησή της από άλλες χώρες για  πετρέλαιο κοστίζει στην Ινδία στην τελική αξιολόγηση.

5. ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Προσωπικό: 147.000

Προϋπολογισμός: 52 δισ. δολ.

Ο αριθμός των αρμάτων μάχης της Βρετανίας είναι μικρός σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της πρώτης δεκάδας. Το ίδιο και η αεροπορία της. Εκεί που υπερτερεί όμως είναι στο μέγεθος του ναυτικού της, το πέμπτο μεγαλύτερο στον κόσμο. Μεγάλος είναι επίσης ο προϋπολογισμός της – ο πέμπτος μεγαλύτερος στον κόσμο. Στην αξιολόγηση βοηθά και η γεωγραφική της θέση, καθώς είναι δύσκολο να εισβάλει κάποιος στο νησί.

6. ΓΑΛΛΙΑ

Προσωπικό: 203.000

Προϋπολογισμός: 40 δισ. δολ.

Η Γαλλία δεν εντυπωσιάζει ούτε με το μέγεθος των τριών όπλων της ούτε με το πλήθος του προσωπικού της. Αυτό που ξεχωρίζει είναι ο μοντέρνος εξοπλισμός με τις πλούσιες δυνατότητές τους: Αεροσκάφη Mirage και Rafale, ελικόπτερα Tiger και άρματα μάχης LeClerc, καθώς και το μόνο μεταγωγικό που λειτουργεί με πυρηνική ενέργεια πέρα από αυτά του αμερικανικού στρατού. Επιπλέον, η χώρα κατασκευάζει η ίδια τα περισσότερα από τα πολεμοφόδια της.

7. ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Προσωπικό: 624.000

Προϋπολογισμός: 33 δισ. δολ

Ο στρατιωτικός της προϋπολογισμός είναι μικρός. Το ίδιο και το στρατιωτικό της προσωπικό. Από την άλλη έχει την έκτη μεγαλύτερη αεροπορία στον κόσμο και τον όγδοο μεγαλύτερο στόλο. Ο κύριος αντίπαλός της, η Βόρεια Κορέα, έχει τον μεγαλύτερο στόλο σε αριθμό πλοίων στον κόσμο. Στην πραγματικότητα όμως δεν αποτελεί τόσο μεγάλη απειλή καθώς είναι εξοπλισμένα με ξεπερασμένο τεχνολογικά υλικό.

8. ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Προσωπικό: 179.000

Προϋπολογισμός: 40 δισ. δολ.

Η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα εξαιτίας της ισχυρής της οικονομίας, που της δίνει τη δυνατότητα να επενδύει μεγάλα ποσά στα θέματα άμυνας, σε συνδυασμό με έξυπνες στρατηγικές. Αλλά η εξάρτησή της από τις άλλες χώρες, και κυρίως τη Ρωσία, για τις προμήθειες καυσίμων σε πετρέλαιο δείχνει ίσως πως δεν είναι τόσο δυνατή όσο φαίνεται. Άλλωστε, έχει να αντιμετωπίσει και τα σοβαρά προβλήματα ευστοχίας των βασικών της τυφεκίων G36.

9. ΙΑΠΩΝΙΑ

Προσωπικό: 247.000

Προϋπολογισμός: 42 δισ. δολ.

Η Ιαπωνία θα μπορούσε να βρίσκεται πολύ υψηλότερα από την ένατη θέση αν οι κάτοικοί της είχαν μεγαλύτερη αγάπη για τα στρατιωτικά θέματα. Έκτη σε στρατιωτικό προϋπολογισμό στον κόσμο, με τον πέμπτο μεγαλύτερο στόλο αεροσκαφών και το τέταρτο ισχυρότερο ναυτικό στον κόσμο. Το Σύνταγμα της χώρας όμως περιορίζει τη δράση του στρατού σε ότι αφορά τις δράσεις εκτός της χώρας.

10. ΤΟΥΡΚΙΑ

Προσωπικό: 411.000

Προϋπολογισμός: 18 δισ. δολ.

Η γειτονική χώρα έχει πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών σε στρατεύσιμη ηλικία. Κατέχει επίσης τον έβδομο μεγαλύτερο αριθμό αρμάτων μάχης στον κόσμο. Επιπλέον, η Τουρκία έχει εκπονήσει προγράμματα εκσυγχρονισμού των όπλων της ενώ ο κίνδυνος των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, στα νοτιοανατολικά της σύνορα, έχει αυξήσει τα επίπεδα ετοιμότητας της.

http://www.fortunegreece.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis