Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:56 | 31/07/2015

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, στο πλαίσιο ραδιοφωνικής του συνέντευξης, και οι αναφορές του στους χειρισμούς της Ελληνικής Αστυνομίας, προφανώς ξάφνιασαν πολλούς.

Οι αιτίες της έκλπηξης τους, για όσους παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο ξεδιπλώνονται οι διάφορες ιδεολογικές προσεγγίσεις στην Χώρας μας, είναι κάτι περισσότερο από προφανέστατες.

Πέραν όμως από κατάπληξη, η υποστήριξη του Πρωθυπουργού προς την ΕΛ.ΑΣ., προκάλεσε και πληθώρα παρεμβάσεων, ορισμένες εκ των οποίων, παρουσιάζονται στο παρακάτω άρθρο που δημοσιεύτηκε στο site της Εφημερίδας των Συντακτών με τίτλο   Αλλοδαποί «βομβιστές» χωρίς βόμβες.

Στα πλαίσια λοιπόν της ολοκληρωμένης ενημέρωσης, αλλά και της σταθερής πεποίθησης του policenet.gr ότι ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ πρέπει να ακούγουνται (ακόμα και όταν μας βρίσκουν αντίθετους), σας το παρουσιάζουμε:

 

Δεν φάνηκε καλά πληροφορημένος ο πρωθυπουργός σχετικά με την αστυνομική καταστολή στη συνέντευξή του «στο Κόκκινο». Απαντώντας στον δημοσιογράφο Κ. Αρβανίτη για τη στάση της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης της 15ης Ιουλίου ενάντια στη συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας ακούστηκε να θυμώνει και κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι δεν κάλυψαν την «άλλη πλευρά των γεγονότων», δηλαδή ότι συνελήφθησαν 15 αλλοδαποί για «μια συρροή από βόμβες που εξερράγησαν μπροστά στον κόσμο».

«Δεν με ενδιαφέρει»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας σε συνέντευξη του στο ρ/σ «στο Κόκκινο»   ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Δεν ήταν μετανάστες στη χώρα. Δεν ξέρω αν ήταν προβοκάτορες κέντρων μυστικών υπηρεσιών, θα αποδειχθεί αυτό. Μπορεί να ήταν αλληλέγγυοι, δεν με ενδιαφέρει [...] Πρέπει να καταλάβουμε ότι ορισμένες ενέργειες ή κινήσεις, αντικειμενικά λέω, όχι συνειδητά, λειτουργούν προβοκατόρικα. Τότε λοιπόν η δημοκρατική αστυνομία τι πρέπει να κάνει σε μια διαδήλωση που κινδυνεύουν οι διαδηλωτές να καούν ζωντανοί; Πρέπει να το αφήσει να εξελιχθεί μέχρι να καεί και να σκοτωθεί άνθρωπος;», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Κατ' αρχάς, δεν αληθεύει πως η σύλληψη των αλλοδαπών δεν καλύφθηκε δημοσιογραφικά. Για παράδειγμα, στις 19 Ιουλίου, η «Καθημερινή», επικαλούμενη -όπως το κάνει συχνά- «εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ.», αφιερώνει τις πρώτες πέντε από τις έξι παραγράφους του ρεπορτάζ («Και αλλοδαποί στις “γραμμές κρούσεις” των αντιεξουσιαστών»), για να μιλήσει κυρίως για συλλήψεις μεταναστών, μικρού αριθμού πάντως, σε επεισόδια με την αστυνομία τους τελευταίους μήνες. Δεν παραλείπει να παραθέσει πληροφορίες αξιωματούχου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για συμμετοχή τους σε επεισόδια «έναντι 20-30 ευρώ» και παλιότερη δήλωση του αναπλ. υπουργού Γ. Πανούση για «ενοικιαζόμενους μπαχαλάκηδες». Υστερα από αυτά, στην τελευταία παράγραφο παρατίθεται η είδηση για τις συλλήψεις υπηκόων χωρών-μελών της Ε.Ε. στις 15 Ιουλίου, χωρίς να διευκρινίζεται πώς συνδέονται με τα στοιχεία που προηγήθηκαν.

Κι εδώ βρίσκεται το σοβαρότερο έλλειμμα πληροφόρησης που φαίνεται πως είχε ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με το αστυνομικό ρεπορτάζ, οι συλληφθέντες υπήκοοι της Ε.Ε., 12 τον αριθμό (όχι 15, όπως προφανώς εκ παραδρομής αναφέρθηκε), δεν συνελήφθησαν να πετούν βόμβες, ούτε μέσα στον κόσμο, ούτε πουθενά. Συνελήφθησαν μακριά από το Σύνταγμα, στο Θησείο, στο αμαξοστάσιο του Ηλεκτρικού, να κάνουν γκράφιτι σε συρμούς. «Είχαν έρθει στη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα και φέρεται να ανήκουν σε ομάδα ατόμων που ταξιδεύει και κάνει γκράφιτι σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», διευκρινίζει η «Καθημερινή». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», παραπέμφθηκαν στο 2ο Αυτόφωρο Μονομελές, ορίστηκε δικάσιμος και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ατιμωρησία

Ως προς τους 12 συλληφθέντες στο κέντρο, μόνο ένας κατηγορείται για ρίψη μολότοφ. Οι υπόλοιποι, από τους οποίους έχουν ήδη αθωωθεί τέσσερις και έχουν καταδικαστεί τρεις, βρέθηκαν να κατηγορούνται για πλημμελήματα, όχι για βόμβες. Ανάμεσά τους, συνδικαλιστές, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και των κινημάτων, και ένας μετανάστης δεύτερης γενιάς, που θα μπορούσε να έχει πάρει ιθαγένεια...

Σ' αυτούς λοιπόν, τη στιγμή της σύλληψης αλλά και μετά τη σύλληψη, όταν βρίσκονταν στην ευθύνη της αστυνομίας, οι αστυνομικοί έδειξαν ξανά το άγριο πρόσωπο της καταστολής: κλοτσιές στο πρόσωπο, κλοτσιές σε λιπόθυμο συλληφθέντα, χτυπήματα με κλομπ που είχαν αποτέλεσμα να σπάσει το χέρι του διαδηλωτής, ξεχαρμάνιασμα βίας συνοδευόμενης με σχόλια «ψήφισες ΣΥΡΙΖΑ, ρε μουνί; τώρα θα δεις». Αυτά καταγγέλλουν οι ίδιοι μέσω των δικηγόρων τους.

Ο πρωθυπουργός δεν αμφισβήτησε ότι υπήρξε αστυνομική βία. «Η διαφορά είναι ότι εδώ υπάρχει μια πολιτική ηγεσία με πολιτική βούληση, όπου υπάρχουν τέτοια φαινόμενα να μην τα κουκουλώνει, να τα αναδεικνύει και να τα τιμωρεί ή να θέτει στην κρίση του νόμου αυτούς που τα διαπράττουν», δήλωσε. Μένει να το δούμε. Μέχρι στιγμής κανένας ελεγκτικός μηχανισμός δεν φάνηκε να ενεργοποιείται, καμία έρευνα δεν έγινε γνωστή, καμία τιμωρία, ούτε καν καταδίκη από το αρμόδιο υπουργείο δεν υπήρξε. Κι αυτός είναι ο πιο σίγουρος δρόμος, για να συνεχίσουν να δρουν και να υπονομεύουν την κυβέρνηση της Αριστεράς οι μηχανισμοί, καταφεύγοντας σε μια βολική και γνώριμη σ' αυτούς πρακτορολογία.

Δηλώσεις νομικών στην «ΕΦ.ΣΥΝ.»

Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος*

«Θυμίζει προηγούμενες κυβερνήσεις»

«Η κυβέρνηση αποκτά μια συμπεριφορά που μοιάζει όλο και περισσότερο στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι δηλώσεις περί προβοκατόρων αλλοδαπών, που θυμίζουν άλλες κυβερνήσεις, δεν επαληθεύονται. Η αστυνομία, ελάχιστους μήνες μετά την κυβερνητική αλλαγή, αισθάνεται και πάλι ασύδοτη να βιαιοπραγεί, να αυθαιρετεί και να βασανίζει συλληφθέντες διαδηλωτές. Και μόνο αυτό μαρτυρά το επίπεδο της ανύπαρκτης επιρροής της κυβέρνησης στις πραγματικές μορφές εξουσίας. Είναι απόλυτα αναμενόμενο μετά από τις πολύμηνες εγκωμιαστικές προς την αστυνομία συμπεριφορές του πολιτικά υπεύθυνου υπουργού Γιάννη Πανούση. Φαινόμενα αστυνομικής βίας έχουμε δει να τιμωρούνται σπάνια έως ποτέ».

*Μέλος της Κίνησης για τις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα της εποχής μας

Γιάννα Κούρτοβικ, δικηγόρος*

«Και ο Τσίπρας πήγε στη Γένοβα...»

«Ηταν πολλές προσαγωγές και 12 από αυτούς παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα: οι 11 για πλημμελήματα, από την “εργαλειοθήκη”, της κρατικής ασφάλειας κατά των διαδηλωτών κι ένας για κακούργημα (ρίψη μολότοφ), επειδή κατά την σύλληψη χτυπήθηκε άγρια με κλοτσιές στο πρόσωπο on camera (κατά τους αστυνομικούς, χτύπαγε “αυτοβούλως” το κεφάλι του στο έδαφος). Ολοι Ελληνες εκτός από έναν μετανάστη δεύτερης γενιάς, που έβγαλε το σχολείο στην Ελλάδα και έχει δικαίωμα να πάρει ιθαγένεια. Κι αν ήταν και αλληλέγγυοι; Μήπως ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας δεν πήγαινε να συμμετάσχει στη διαδήλωση της Γένοβας; Και από την άλλη, στην Κρατική Ασφάλεια, στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ, τα πράγματα, τα πρόσωπα και οι ιδέες, παραμένουν όπως είχαν. Το ίδιο και και στους Δελτάδες και στις ειδικές δυνάμεις, που κάγχαζαν δέρνοντας ότι το ξύλο αυτό για πρώτη φορά ήταν “Αριστερά”. Τιμωρήθηκε μήπως κάποιος για όλα αυτά και δεν το ξέρουμε;».

*Μέλος του Δικτύου για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα

https://www.efsyn.gr

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis