Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:44 | 06/08/2020

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Μοντάζ: Παναγιώτης Μετρητίκας

Το Αιγαίο μας και οι Κυκλάδες είναι συνυφασμένα με τις διακοπές και την απόλαυση της καλοκαιρινής ομορφιάς της χώρας μας. Στα ξεχωριστά αυτά νησιά διαβιούν φυσικά μόνιμοι κάτοικοι, ενώ ο πληθυσμός τους πολλαπλασιάζεται εκθετικά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Ωστόσο, κέντρα υγείας και, κυρίως, νοσοκομεία υπάρχουν λίγα και συγκεκριμένα, ενώ η πρόσβαση σε αυτά, όπως γίνεται κατανοητό, καθίσταται συχνά δυσχερής, ειδικά για τους κατοίκους των μικρών νησιών, η ζωή των οποίων επηρεάζεται από τα απαγορευτικά, τον καιρό, τα κύματα και τα μποφόρ...

Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν προκύπτει μια επείγουσα ανάγκη διακομιδής ασθενούς, από το ένα νησί στο άλλο ή ακόμα και στα κεντρικά νοσοκομεία των Αθηνών;

Η λύση σε ορισμένες περιπτώσεις δίνεται από τα κρατικά μέσα -τα ελικόπτερα των διάφορων υπηρεσιών ή τα πλωτά του λιμενικού σώματος (πρόσφατα μάλιστα παραδόθηκε ένα ακόμα σκάφος ειδικά για αυτόν τον σκοπό)- όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτές οι δυνατότητες είναι περιορισμένες, ενώ ο κρατικός μηχανισμός συνήθως κινητοποιείται μόνο σε πολύ σοβαρές και επείγουσες καταστάσεις.

Για τις εκατοντάδες περιπτώσεις που προκύπτουν ετησίως, λοιπόν, τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα, και αφορούν τις διακομιδές κινητοποιούνται συμβεβλημένα με τις λιμενικές αρχές ιδιωτικά σκάφη, τα οποία αναλαμβάνουν την ευθύνη, όποτε κληθούν, να πραγματοποιήσουν με ταχύτητα -αναλόγως της ανάγκης- και με ασφάλεια τις εν λόγω μεταφορές ασθενών.

Συναντήσαμε στο λιμάνι στο Κουφονήσι έναν πλοιοκτήτη-διασώστη, τον Δημήτρη Κερρά, ο οποίος ήδη από το 2001 μετέφερε ασθενείς με τα αλιευτικά του σκάφη λόγω έλλειψης Κέντρων Υγείας και νοσοκομείων ειδικά στις Μικρές Κυκλάδες. Από το 2009 πλέον, αξιοποιεί τέσσερα υπερσύγχρονα ταχύπλοα (τα «Κυρίαρχος» 1,2,3 και 4) τα οποία θέτει στη διάθεση του ΕΚΑΒ και των αρχών όταν καθίσταται ανάγκη διακομιδής... παντός καιρού. 

Κι αυτό διότι τα συγκεκριμένα σκάφη κινούνται με μεγάλη ταχύτητα -30 μίλια- ενώ έχουν τη δυνατότητα πλοήγησης ακόμα και με 7 μποφόρ, και έτσι προτιμώνται από τις Αρχές ειδικά σε επείγουσες καταστάσεις και ενώ οι συνθήκες στο Αιγαίο είναι δύσκολες.

Ο εξοπλισμός τους δε για τα συστήματα θαλάσσιας ναυσιπλοΐας και ραδιοεπικοινωνιών υπερβαίνει ακόμα και τα αυστηρά διεθνή πρότυπα, ενώ ακολουθούν τις διατάξεις και τους κανονισμούς της διεθνούς Σύμβασης για την Ασφάλεια Ζωής στη Θάλασσα «SOLAS».

Πρόκειται για τα πιο ασφαλή, εξοπλισμένα και ταχέα σκάφη που αναλαμβάνουν τον ρόλο των διασωστών στις Κυκλάδες, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, όπως πληροφορείται το zougla.gr.

Οι «Κυρίαρχοι» προβαίνουν σε περίπου 200 διακομιδές ασθενών ετησίως, ενώ για τον σκοπό αυτό έχουν γίνει οι απαραίτητες μετατροπές εντός των πλοίων, ώστε να αντιμετωπίζονται οι επείγουσες ανάγκες: υπάρχει ειδικός χώρος όπου διατίθενται μπουκάλες οξυγόνου με βάσεις στήριξης για τους ορούς, καθώς και κρεβάτια για τους ασθενείς, όπως επίσης και τα απαραίτητα φάρμακα. Σαν ένα πλωτό... ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ!

Το zougla.gr ανέβηκε σε ένα τέτοιο «πλωτό ασθενοφόρο» και συνομίλησε με τον Δημήτρη Κερρά, όπως και με ανθρώπους που βρέθηκαν στο λιμάνι στο Κουφονήσι και χρειάστηκε στο πρόσφατο παρελθόν να μεταφερθούν επειγόντως σε νοσοκομείο...

Δείτε το ρεπορτάζ του zougla.gr πάνω στον... «Κυρίαρχο»:

Δείτε φωτογραφίες:

zougla.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis