Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:28 | 24/11/2017

Οι ενστάσεις των δικαστών για το «πόθεν έσχες» τέθηκαν το πρωί στο επίκεντρο της συζήτησης ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία θα αποφανθεί για το θέμα αυτό που έφερε πριν από ένα περίπου μήνα σε ευθεία αντιπαράθεση την κυβέρνηση και τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

Το πρωί συζητήθηκαν οι αιτήσεις 6 δικαστικών Ενώσεων για την ακύρωση της νέας υπουργικής απόφασης για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις πόθεν έσχες. Στις αιτήσεις τους οι δικαστικές ενώσεις υποστηρίζουν ότι η νέα υπουργική απόφαση δεν προέβλεψε εύλογη προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων των ετών 2016 και 2017 (χρήσεις 2015 και 2016) με αποτέλεσμα να παραβιάζονται οι αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης.

[custom:google-ads]

Αν και οι δικηγόροι του ελληνικού δημοσίου που εκπροσωπούν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών ζήτησαν την αναβολή της συζήτησης ενόψει της νέας νομοθετικής ρύθμισης για το πόθεν έσχες, η οποία αναμένεται εντός του επόμενου μήνα, μετά την απόφαση (2649/2017) της Ολομέλειας του ΣτΕ, αυτό δεν έγινε δεκτό.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ που προήδρευε της συζήτησης απέρριψε το αίτημα λέγοντας ότι έπρεπε να είχε υπογραφεί η νέα υπουργική απόφαση για το πόθεν έσχες προσαρμοσμένη στην πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και αφού δεν έχει αυτό γίνει, η συζήτηση πρέπει να προχωρήσει ι το ταχύτερο δυνατό σύμφωνα με την αρχή της χρηστής διοίκησης.

Σύμφωνα πάντως με τους δικηγόρους του δημοσίου, η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες εκτός από μνημονιακή υποχρέωση, αποτελεί σημείο πιέσεων από τους δανειστές, κάτι που έχει συνέπειες στην αξιολόγηση της χώρας μας.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάος Σακελλαρίου ο οποίος είπε: «Δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν δικαστήρια στην Ελλάδα»

www.zougla.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis