Οι εξελίξεις για το ΤΕΑΠΑΣΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Οι εξελίξεις για το ΤΕΑΠΑΣΑ

Συνάδελφοι
 

Όπως σας είναι γνωστό με το άρθρο 220  του Ν.4281/2014, το "εμπρηστικό μνημόνιο Νο 2" στόχευσε το ΤΕΑΠΑΣΑ, το οποίο προέβλεπε το γνωστό Σκύλα ή Χάρυβδη για τον επικουρικό μας τομέα, καθότι μέχρι τέλους του 2014 ή θα έπεφτε στο χαοτικό υπερ - ΕΤΕΑ, ή θα μετατρεπόταν σε επαγγελματικό ταμείο. Για δε τον προνοιακό μας τομέα, προβλεπόταν ή  η "τακτοποίησή του" με τις περίφημες "τροικανές" ρήτρες αξιομάχου και μηδενικού ελλείμματος ή η επίσης μετατροπή σε επαγγελματικό ταμείο.

 

Με υπευθυνότητα τα σωματεία μας, ενημέρωσαν με όλους τους διαθέσιμους τρόπους το πυροσβεστικό προσωπικό και σύμφωνα με τις διατάξεις του παραπάνω νόμου, η ΠΟΕΥΠΣ, ως αντιπροσωπευτικότερη συνδικαλιστική οργάνωση του χώρου, τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες (σύγκλιση συνεδρίου και σχετική απόφαση), αποφάσισε την μετατροπή των επικουρικών και προνοιακών τομέων του ΤΕΑΠΑΣΑ (τΕΤΥΠΣ και τΤΑΥΠΣ) σε επαγγελματικό ταμείο.

 

Εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών διενεργήθηκε αναλογιστική μελέτη, η οποία και υποβλήθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου, ενώ συντάχθηκε και το προβλεπόμενο καταστατικό για τη δημιουργία του επαγγελματικού ταμείου του Πυροσβεστικού προσωπικού. 

 

Στις 12 Δεκεμβρίου του 2014, εγκαίρως, ολόκληρος ο φάκελος με  όλα τα απαιτούμενα, κατατέθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να ξεκινήσει η δημιουργία του επαγγελματικού ταμείου.
Παράλληλα  τόσο η τότε κυβέρνηση, όσο και η καινούργια, παρά τις δηλώσεις καλών προθέσεων για κατάργηση της ως άνω ρύθμισης και της διασφάλισης της συνέχισης της λειτουργίας του ΤΕΑΠΑΣΑ με όλους τους τομείς του, ως έχει, με τρεις εν συνεχεία νομοθετικές παρεμβάσεις, απλά μετάφεραν την τελική ημερομηνία  της τέλεσης της διάλυσής του.

Μέχρι που  πριν λίγες μέρες, που ο πρώτος Νόμος του νέου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3 ήρθε και ανέτρεψε όλα τα παραπάνω και με τις ρυθμίσεις του,  ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ,  χωρίς πλέον καμία επιλογή, εντάσσει τους επικουρικούς τομείς του ΤΕΑΠΑΣΑ στο ΕΤΕΑ.

Στις 22/7 οι Πρόεδροι της ΠΟΕΥΠΣ-ΕΑΠΣ μαζί με στελέχη του Π.Σ. από το ΤΕΑΠΑΣΑ και τους αναλογιστικούς συμβούλους  επισκέφθηκαν το Υπουργείο Εργασίας και είχαν συναντήσεις με τονΑν.Υπουργό κ.Χαικάλη, τον Γεν. Γραμματέα κ.Ρωμανιά και διευθυντικά στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών για το ζήτημα.
Παράλληλα σημαντική ήταν και η συνδρομή της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χ.Καφαντάρη η οποία παρέστη στη συνάντηση με τον κ.Ρωμανιά.
Στις συναντήσεις υπενθυμίσαμε  την  κυβερνητική δέσμευση για κατάργηση του άρθρου 220 και την εξασφάλιση της αυτόνομης λειτουργίας του ΤΕΑΠΑΣΑ και ότι σε κάθε περίπτωση, ειδικά για τους τομείς επικουρικής και προνοιακής ασφάλισης του  πυροσβεστικού προσωπικού, έχουν γίνει ενός των νομίμων προθεσμιών όλες οι διαδικασίες που  προέβλεπε ο νόμος της Πολιτείας, δαπανώντας μάλιστα ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για την όλη διαδικασία.

Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, υπήρξε θετική ανταπόκριση, και δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα υπάρχει εξέλιξη σε σύντομο χρονικό διάστημα.