Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:30 | 14/12/2014

Τους «γρίφους» πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα σε βάρος της ισραηλινής πρεσβείας προσπαθεί να λύσει η Αντιτρομοκρατική.

 

Μετά την ταυτοποίηση των δύο καλάσνικοφ, με τα οποία πυροβόλησαν οι δράστες, με αυτά που είχαν χρησιμοποιηθεί για το χτύπημα σε βάρος της γερμανικής πρεσβευτικής κατοικίας στο Χαλάνδρι τον περασμένο Δεκέμβριο, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ είναι σίγουροι ότι την ευθύνη θα αναλάβει η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών.

Πρόκειται για την ίδια οργάνωση, που είχε «υπογράψει» την επίθεση σε βάρος του κτιρίου της Νέας Δημοκρατίας στη λ. Συγγρού τον Ιανουάριο του 2013 και την απόπειρα κατά των κτιριακών εγκαταστάσεων της Μερσεντές στη Βαρυμπόμπη. Το μεγάλο ζητούμενο είναι πλέον να βρεθεί η ταυτότητα των μελών της οργάνωσης που συμμετείχαν στην «υψηλού ρίσκου επιχείρηση». Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν τεθεί τα βίντεο από τις κάμερες της πρεσβείας, των γύρω κτιρίων, αλλά και της Τροχαίας, προκειμένου να εντοπιστούν οι λεπτομέρειες του χτυπήματος, αλλά και οι διαδρομές των τρομοκρατών.

1 Ποια είναι τα μέλη της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών;

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι στις επιθέσεις λαμβάνουν μέρος 4-5 άτομα. Στην επίθεση κατά του κτιρίου της ΝΔ, αυτόπτες είχαν αναφέρει την παρουσία μίας τουλάχιστον γυναίκας. Από τις δύο προκηρύξεις της οργάνωσης, και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ν. Μαζιώτης έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση, το ιδεολογικό υπόβαθρο των μελών της φαίνεται να έχει κοινά σημεία τον Επαναστατικό Αγώνα. Σε αυτήν τη «δεξαμενή» τοποθετούν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής τους δράστες, υπενθυμίζοντας ακόμη μία φορά την «εξαφάνιση» της Πόλας Ρούπα.

2 Γιατί ενώ διαπιστωμένα η ομάδα διαθέτει ρουκετοβόλο, δεν χρησιμοποιήθηκε κατά της ισραηλινής πρεσβείας;

Δύο απόπειρες για επίθεση με RPG έχουν «μαρτυρήσει» μέσα από τις προκηρύξεις τους τα μέλη της ΟΛΑ: στο κτίριο της ΝΔ και στις εγκαταστάσεις της Μερσεντές. Ωστόσο και οι δύο στέφθηκαν με αποτυχία λόγω «αστοχίας υλικού», όπως έγραψαν. Ισως αυτός να είναι ο λόγος που δεν επιλέχθηκε η ρουκέτα για τις επιθέσεις στην πρεσβεία του Ισραήλ και στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη. Μία δεύτερη εκδοχή είναι ότι, παρόλο που και τα δύο χτυπήματα χαρακτηρίζονται «τυφλά», οι δράστες ήθελαν να ελαχιστοποιήσουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ανθρώπινη απώλεια.

3 Αναζητούν γιάφκα και πάρκινγκ.

Τη γιάφκα και το πάρκινγκ της ένοπλης οργάνωσης ΟΛΑ αναζητούν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής. Οι αναλυτές της υπηρεσίας εκτιμούν ότι βρίσκονται στο τρίγωνο που δημιουργούν οι περιοχές Φιλοθέη, Ψυχικό και Χαλάνδρι. Ο λόγος είναι ότι οι δράστες προχώρησαν στη ριψοκίνδυνη επίθεση παρά την καταρρακτώδη βροχή και την καλά φυλασσόμενη, επειδή τη γνωρίζουν καλά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κινήσεις τους δεν καταγράφηκαν από τις κάμερες της πρεσβείας, εκτός από μία που βρίσκεται στην οροφή του κτιρίου. Ομως, η λήψη είναι μακρινή και δεν αποκαλύπτει πολλά. Θεωρείται βέβαιο ότι τα μέλη της οργάνωσης ΟΛΑ είχαν πραγματοποιήσει δεκάδες «αναγνωριστικά» δρομολόγια πριν από την επίθεση.

4 Ιδιος επιχειρησιακός βραχίονας.

Στις 30 Δεκεμβρίου 2013 τέσσερα άτομα βγήκαν από πυλωτή πολυκατοικίας στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι και με δύο καλάσνικοφ «γάζωσαν» την πρεσβευτική κατοικία. Υστερα εξαφανίστηκαν στα στενά του Ψυχικού και διέφυγαν με δύο μοτοσικλέτες. Οι κάμερες ασφαλείας δεν είχαν καταγράψει τις κινήσεις τους, ενώ οι αστυνομικοί δεν είχαν καταφέρει να σχηματίσουν σαφή εικόνα για το πώς έφτασαν και πώς διέφυγαν. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και την Παρασκευή.

5 Χτύπημα-απάντηση στις συλλήψεις Μαζιώτη και Σταμπούλου;

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είναι πολύ πιθανό η επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία να είναι η «απάντηση» για τη σύλληψη του Ν. Μαζιώτη και του Αντ. Σταμπούλου. Υπενθυμίζουν με νόημα ότι στις σημειώσεις του δεύτερου, όταν είχε συλληφθεί στον Βύρωνα, είχαν βρεθεί σχέδια για επίθεση που υποδήλωνε ως στόχο τα γραφεία της ΝΔ. Εκτιμάται ότι μετά τη σύλληψη ενεργοποιήθηκε το «plan B» και εγκαταλείφθηκε το σχέδιο για χτύπημα σε οικονομικό ή πολιτικό στόχο και επιλέχθηκε νέος στόχος.

6 Η επιλογή και η περιοδικότητα των στόχων.

Σχεδόν ένας χρόνος πέρασε για το νέο, καλά σχεδιασμένο χτύπημα της οργάνωσης. Στις 12/1/2014, η ΟΛΑ ανέλαβε την επίθεση κατά της γερμανικής πρεσβευτικής οικίας και μαζί, γνωστοποίησε ότι είχε εκτοξεύσει δύο ρουκέτες με RPG κατά του κτιρίου της Μερσεντές. Στην προκήρυξη, τα μέλη της αιτιολογούσαν την επιλογή τους με αιχμές κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής και των γερμανικών προϊόντων. Η επιλογή της πρεσβείας του Ισραήλ δεν μπορεί να μην έχει σχέση με τις πολιτικές επιλογές της χώρας, καθώς και με τη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ. «Σίγουρα όμως ?μέτρησε? και το σημείο στο οποίο βρίσκεται το κτίριο, σε κεντρική, καλά φυλασσόμενη περιοχή. Ηθελαν ένα εντυπωσιακό χτύπημα για να κάνουν επίδειξη ισχύος», σχολιάζουν αστυνομικοί.

7 Είναι το τελευταίο χτύπημα της ΟΛΑ;

«Μέχρι να δοθεί στη δημοσιότητα η προκήρυξη, δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι», δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» υψηλόβαθμο στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής. «Ο αναβρασμός της πρόσφατης περιόδου, αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να -ανοίξουν την όρεξη- στους επίδοξους τρομοκράτες να χτυπήσουν ξανά. Και μάλιστα με ακόμη πιο εντυπωσιακό χτύπημα».

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis