Οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν βυζαντινό χειρόγραφο στην Ελλάδα

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν βυζαντινό χειρόγραφο στην Ελλάδα

 

Το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Duke, πρόκειται «να παραδώσει άμεσα» στην αμερικανική κυβέρνηση και αυτή με τη σειρά της στην ελληνική, ένα βυζαντινό χειρόγραφο του 10ου αι., που έχει στην κατοχή του, και το οποίο προέρχεται από την Αγιορείτικη Μονή Διονυσίου.

Η είδηση γνωστοποιήθηκε με αφορμή την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Το συγκεκριμένο χειρόγραφο από το Πανεπιστήμιο Duke όσο και το βυζαντινό τετραευαγγέλιο που επαναπατρίστηκε τον Σεπτέμβριο από το Μουσείο Getty, ανήκουν στους βυζαντινούς θησαυρούς που εκλάπησαν από τη Μονή τη δεκαετία του '60 και όπως επισημαίνεται, «ο επαναπατρισμός τους αποτελεί επιστέγασμα τόσο της επιμονής και των προσπαθειών του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, όσο και της άριστης συνεργασίας τους με τις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές».

Περισσότερες πληροφορίες, τόσο για το χειρόγραφο όσο και για την ημερομηνία επαναπατρισμού του, αναμένεται να γνωστοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, η οποία και θα παραλάβει το χειρόγραφο.

Η επίσκεψη της κ. Μενδώνη στην Ουάσιγκτον 

Η κ. Μενδώνη, επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον στις 8 και 9 Δεκεμβρίου «για σειρά επαφών με έγκριτα αμερικανικά πολιτιστικά ιδρύματα, για την προετοιμασία σημαντικών ελληνικών εκθέσεων στην αμερικανική πρωτεύουσα».

Συναντήθηκε με τον διευθυντή και αρμόδια στελέχη της Εθνικής Πινακοθήκης (Smithsonian National Gallery of Art), καθώς και με τον αντιπρόεδρο και στελέχη του National Geographic. Και τα δύο αυτά μουσεία πρόκειται να φιλοξενήσουν «αξιόλογες ελληνικές εκθέσεις», όπως εκτιμούν τα στελέχη των μουσείων, μέσα στο επόμενο διάστημα, αποδεικνύοντας εμπράκτως την υψηλή ζήτηση και το ενδιαφέρον του αμερικανικού κοινού για τα αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης.

Επιπλέον, η κ.Μενδώνη είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο και τις δράσεις του υπουργείου Πολιτισμού σε μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα του ελληνικού πολιτισμού, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στην αμερικανική πρωτεύουσα.

 

http://www.thetoc.gr