Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:33 | 10/09/2017

- Νέες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές - "Κόκκινος" Νοέμβριος για το οικονομικό επιτελείο του υπουργείου - Οι θεσμοί έχουν δώσει σαφείς εντολές για περικοπή και αναδιανομή των προνοιακών, αναπηρικών και οικογενειακών επιδομάτων

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν και πάλι οι συζητήσεις με τους δανειστές, καθώς φαίνεται πως έξι επιδόματα παραμένουν «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ειδήσεις», οι θεσμοί έχουν δώσει σαφείς εντολές για περικοπή και αναδιανομή των προνοιακών, αναπηρικών και οικογενειακών επιδομάτων, κάτι που θα πρέπει να έχει αποφασιστεί και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο.

[custom:google-ads]

Συγκεκριμένα επί τάπητος θα βρεθούν έξι κατηγορίες παροχών:

  • η καταβολή του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, 
  • η χορήγηση καρτών μεταφοράς σε πολύτεκνους αλλά και ανάπηρους,
  • τα κριτήρια λήψης επιδόματος στέγασης ή επιδότησης ενοικίου σε 600.000 δικαιούχους το 2019,
  • η αναδιοργάνωση του τρόπου αξιολόγησης της αναπηρίας για την καταβολή των επιδομάτων,
  • η ανακατανομή των οικογενειακών επιδομάτων με ενίσχυση της  στήριξης των οικογενειών με έως δυο τέκνα και
  •  η πορεία καταβολής Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και η εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων για το 2018 και το 2019.

Ποια επιδόματα… ψαλιδίζονται:

Επιδόματα αναπηρίας: Η σκληρότερη μάχη με τους δανειστές στην αναδιοργάνωση του τρόπου αξιολόγησης της αναπηρίας. Οι δανειστές ζητούν την ιδιωτικοποίηση των κέντρων που θα πιστοποιούν τα ποσοστά αναπηρίας αλλά και την αξιολόγηση των ικανοτήτων των αναπήρων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο επιστημονικό εργαλείο του Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οικογενειακά επιδόματα: Οι δανειστές ζητούν την περικοπή των ποσών για οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω και αναδιανομή των κονδυλίων ή την εξεύρεση των πόρων από την περικοπή άλλων παροχών.

Στεγαστικό – φοιτητικό επίδομα 1.000 ευρώ: Οι δανειστές επιμένουν σε μείωση του εισοδηματικού ορίου των 30.000 ευρώ που ισχύει σήμερα με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.  Οι δανειστές συμφωνούν στο κόψιμο του φοιτητικού επιδόματος από φέτος.

Επίδομα στέγασης: Η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει από τώρα για τις προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος στέγασης που θα δοθεί σε 600.000 δικαιούχους το 2019.

Καταβολή Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης: Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ζητήσει από τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας να περιορίσουν τις δαπάνες τουλάχιστον κατά 150 εκατομμύρια ευρώ. Οι δανειστές αναμένεται να ζητήσουν αναλυτικές πληροφορίες για το ΚΕΑ.

Πηγή: Εφημερίδα «Ειδήσεις», newsit.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis