Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:12 | 23/05/2018

Μπορεί να είναι οι κοντές, πτυχωτές φουστανέλες, οι μαύρες μεταξωτές καλτσοδέτες και τα παπούτσια με τα πον-πον, αλλά υπάρχει κάτι που να αποπνέει αγάπη παρά φόβο στην πιο γνωστή στρατιωτική μονάδα της Ελλάδας, την προεδρική φρουρά, αναφέρει σε σημερινό του άρθρο το Associated Press.

Και συνεχίζει:

«Κάτι το οποίο εξηγεί γιατί είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της Αθήνας, με τους τουρίστες να σπεύδουν για ένα κλικ δίπλα στους εύζωνες με φόντο τα αρχαία ερείπια της χρυσής εποχής της Ελλάδας.

Όλα τα μέλη της είναι στρατιώτες που έχουν επιλεγεί για το ύψος και τη στάση του σώματός τους και πρέπει να επιδείξουν την θεϊκότητά τους.


Καθήκον τους είναι να στέκονται φρουροί στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και έξω από την κατοικία του αρχηγού του κράτους της Ελλάδος, παραμένοντας ακίνητοι ακόμα και για ώρες, όταν δεν εκτελούν την περιβόητη αλλαγή φρουράς και την παρουσίαση των όπλων τους.


Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας, οι φρουροί αναγκάστηκαν επανειλημμένα να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους καθώς οι διαδηλώσει κατά της λιτότητας έγιναν βίαιες δίπλα στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, που βρίσκεται μπροστά στο κοινοβούλιο.


Η Προεδρική φρουρά δημιουργήθηκε πριν από 150 χρόνια ως πολεμική δύναμη που διακρίθηκε σε μια σειρά πολέμων, ωστόσο τώρα η μονάδα είναι καθαρά τελετουργική, κωδικοποιώντας στη στολή και την ρουτίνα της μια λαϊκή αντίληψη της ελληνικότητας που εξελίχθηκε από τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους πριν από περίπου 2 αιώνες.

Το ελληνικό όνομά τους – Εύζωνες ή οι καλά ζωσμένοι – είναι μια λέξη ηλικίας 3.000 ετών που επανενεργοποιήθηκε τον 19ο αιώνα, καθώς η νεοσύστατη χώρα προσπαθούσε να ισχυροποιήσει τους γεμάτους αίμα δεσμούς της με τις δόξες της αρχαιότητας.

Η πολύπλοκη στολή τους αντλεί την έμπνευσή της από την ενδυμασία που φορούσαν στις ορεινές περιοχές, ενώ η Ελλάδα εξακολουθούσε να βρίσκεται υπό την οθωμανική τουρκική αυτοκρατορία.

Οι φουστανέλες είναι πλέον πολύ πιο κοντές από εκείνες που φορούσαν οι επαναστάτες που πολεμούσαν τους Τούρκους στον Ελληνικό πόλεμο της ανεξαρτησίας. Σε μια άλλη καινοτομία, είναι κατασκευασμένες με ακριβώς 400 πτυχώσεις, που συμβολίζουν τους περίπου 4 αιώνες της τουρκικής κυριαρχίας που έφερε τέλος η επανάσταση, ενώ το περίτεχνα κεντημένο γιλέκο φέρει μυστικά ορθόδοξα χριστιανικά σύμβολα.

Τα ρούχα χρειάζονται μήνες για να φτιαχτούν, με το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας να καταβάλλεται στη χειροτεχνία – μια πεθαμένη τέχνη σε μια χώρα αυτό το είδος της φορεσιάς βγήκε εκτός μόδας πριν από έναν αιώνα περίπου, και αντικαταστάθηκε από τα «φράγκικα» ρούχα της Δύσης.






Φωτογραφίες: AP

Πηγή:  iefimerida.gr
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis