Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:44 | 03/12/2016

Όταν τα budget μαραζώνουν, η τέχνη ανθίζει. Αυτό είναι μια αρχή που δεν επιβεβαιώνεται πάντοτε, αλλά εδώ και καιρό, οι ελληνικές παραγωγές, είναι αυτές οι οποίες «φωτίζουν» τις σκοτεινές αίθουσες. Υπάρχει κάποια σχέση, σύνδεση με την οικονομική κρίση; Είναι ζήτημα οπτικής. Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό σινεμά προτείνει τα πάντα εκτός από τα συνηθισμένα.

Το αφιέρωμα ξεκινάει με το σποτ της Μπιενάλε, που είχε σκηνοθετήσει ο Γιώργος Ζώης το 2011 και είχε λογοκριθεί από την δημόσια τηλεόραση προκαλώντας ένα πρωτοφανές κύμα υποστήριξης από τον τύπο και τα social media για την διάδοση του, ενώ είχε προβληθεί σαν πρώτο θέμα από την σημαντικότερη πολιτική εκπομπή του ARTE. Συνεχίζει με τον Κυνόδοντα, την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, που έκανε παγκοσμίως γνωστές τις παράξενες ταινίες αυτού του κινηματογραφικού ρεύματος και έφτασε μέχρι και την τελετή απονομής των Όσκαρ. Ακολουθεί το Attenberg και το Chevalier, για ένα παράξενο και άκρως ανταγωνιστικό παιχνίδι όπου όλα αφορούν στο ξεκαθάρισμα του ποιός είναι ο καλύτερος στα πάντα. Τέλος, κλείνει με το Interruption, μια ταινία για τα σκιώδη όρια ανάμεσα στη ζωή και τη τέχνη, για την οποία διάσημοι σκηνοθέτες σαν τον Ruben Ostlund και το Roman Gavras έχουν δηλώσει τον θαυμασμό τους.

Μέσα σε άλλα, η Αθηνά Τσαγκάρη μας μιλάει για το άτυπο σύστημα αξιολόγησης μεταξύ των ανθρώπων και το παράλογο της καθημερινής ζωής. Ο Γιώργος Ζώης υπογραμμίζει τη διπολική κατάσταση της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα, παρατηρώντας ότι οι σκηνοθέτες οφείλουν να επιλέξουν αν μέσα από τις εικόνες της κρίσης θα δημιουργήσουν ποίηση ή πορνογραφία.

Για το ARTE, η Αθηνά Τσαγγάρη, ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Γιώργος Ζώης, οι cineaste σκηνοθέτες του Νέου Ελληνικού Κύματος, έχουν τα μάτια τους στραμμένα στην επισφαλή κατάσταση της χώρας τους. Μέσα από τις ταινίες τους, αντανακλάται άμεσα ο παραλογισμός του ελληνικού χρέους.

Όλο το αφιέρωμα, μαζί με τα κλιπς, είναι πλέον διαθέσιμο στο διαδίκτυο, και μπορείτε να το παρακολουθήσετε παρακάτω.

 

www.cinemag.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis