Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:49 | 20/12/2015

Επιθέσεις σε πολιτικούς και δημοσιογράφους που «τολμούν» να... πατήσουν στα Εξάρχεια, καταδρομικές επιχειρήσεις σε βάρος αστυνομικών, καταστροφές σε κάδους και αυτοκίνητα πέριξ του Πολυτεχνείου.

Το «άβατο των Εξαρχείων» καλά κρατεί, με πρωταγωνιστές μερικές δεκάδες θερμοκέφαλων του αντιεξουσιαστικού χώρου που δεν έχουν μετατρέψει την πλατεία και τα μαγαζιά στους γύρω δρόμους σε «τσιφλίκι» τους. Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου το βράδυ της περασμένης Τρίτης σε εστιατόριο της οδού Βαλτετσίου.

Ο βουλευτής είχε πάει να διασκεδάσει με φίλους του, όταν εμφανίστηκε ομάδα 10 ατόμων, που φορούσαν κράνη και άρχισαν να τον γρονθοκοπούν και να τον βρίζουν. Υπήρξε παρέμβαση από θαμώνες, οι οποίοι ωστόσο δεν κατάφεραν να σταματήσουν την επίθεση. Από τα χτυπήματα που δέχθηκε ο βουλευτής έπεσε αιμόφυρτος και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στον Ερυθρό Σταυρό. Για οργανωμένη επίθεση έκανε λόγο ο ίδιος ο Β. Οικονόμου, ενώ ακόμη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραδέχθηκε την ύπαρξη άβατου στα Εξάρχεια.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος της Κυριακής», οι ομάδες των κουκουλοφόρων που επιτίθενται με καταδρομικές επιχειρήσεις σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων και... κάδων είναι οργανωμένες. Τουλάχιστον 14 φορές τους τελευταίους 12 μήνες ομάδες κουκουλοφόρων έχουν επιτεθεί σε αστυνομικούς γύρω από το Πολυτεχνείο, τις διμοιρίες του ΠΑΣΟΚ και γενικότερα στα Εξάρχεια.

Το τρόλεϊ που έκαψαν κουκουλοφόροι το βράδυ της 5ης Απριλίου στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Πατησίων.

Το τρόλεϊ που έκαψαν κουκουλοφόροι το βράδυ της 5ης Απριλίου στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Πατησίων.

Αναλυτικές καταγραφές υπάρχουν στα... κιτάπια των Αρχών και για καταστροφές κάδων και ζημιές σε αυτοκίνητα, οι οποίες είναι ακόμη συχνότερες. Συνολικά οι επιθέσεις «γνωστών-αγνώστων» από τον περασμένο Δεκέμβριο ξεπερνούν τις 35, ενώ οι μέρες που κυρίως εκδηλώνονται τέτοιου είδους «δραστηριότητες» είναι οι Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα.

Τα Εξάρχεια εξακολουθούν να αποτελούν άβατο για την ΕΛ.ΑΣ., αφού κάθε φορά που εμφανίζονται στην περιοχή αστυνομικοί δέχονται καταδρομικές επιθέσεις από κουκουλοφόρους. Persona non grata αποτελεί και κάθε πολιτικός που ενδεχομένως θελήσει να δειπνήσει με την παρέα του στην περιοχή - πέρα από τον Β. Οικονόμου, απειλητικές συμπεριφορές έχουν αντιμετωπίσει ο Γιάνης Βαρουφάκης όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, αλλά και πιο πρόσφατα ο Πάνος Σκουρλέτης. Στο στόχαστρο των θερμόαιμων αναρχικών έχουν βρεθεί και δημοσιογράφοι, κυρίως οι πλέον αναγνωρίσιμοι, που έχουν εκδιωχθεί βιαίως -στην καλύτερη περίπτωση- από τα στέκια των Εξαρχείων.

Οταν εμφανίζονται αστυνομικές δυνάμεις στα Εξάρχεια δέχονται επίθεση από αντιεξουσιαστές, κυρίως με ρίψεις μολότοφ.

Οταν εμφανίζονται αστυνομικές δυνάμεις στα Εξάρχεια δέχονται επίθεση από αντιεξουσιαστές, κυρίως με ρίψεις μολότοφ.

Προσφιλείς δρόμοι για επιθέσεις και «πεσίματα» είναι η Στουρνάρη και η Τοσίτσα, καθώς και η Χαριλάου Τρικούπη όπου βρίσκεται η διμοιρία που πραγματοποιεί περιπολία έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Εκεί, άλλοτε με «αιτία» -όπως για παράδειγμα υπήρξε η κατάληψη στην Πρυτανεία ή η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου-, άλλοτε χωρίς, εκδηλώνεται η μανία των συγκεκριμένων αντιεξουσιαστών.

Χωρίς «αιτία»
Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής» αφορούν τις καταδρομικές επιχειρήσεις που έγιναν χωρίς συγκεκριμένη «αιτία», χωρίς δηλαδή να έχει απαραίτητα προηγηθεί πορεία ή συγκέντρωση διαμαρτυρίας του αναρχικού χώρου. Σύμφωνα με αυτά, οι καταδρομικές επιχειρήσεις του τελευταίου χρόνου ξεκινούν στο τέλος Ιανουαρίου του 2015.

Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου που δέχθηκε επίθεση το βράδυ της περασμένης Τρίτης σε εστιατόριο της οδού Βαλτετσίου.

Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου που δέχθηκε επίθεση το βράδυ της περασμένης Τρίτης σε εστιατόριο της οδού Βαλτετσίου.

Συγκεκριμένα, στις 31/1 δέκα κουκουλοφόροι είχαν ρίξει ένα τούβλο σε περιπολικό της Αμεσης Δράσης που είχε σταματήσει στο φανάρι στη συμβολή των οδών Πατησίων και Στουρνάρη, στο ρεύμα προς Ομόνοια. Στη συνέχεια οι δράστες διέφυγαν τρέχοντας προς άγνωστη κατεύθυνση. Λίγο αργότερα ένας άνδρας 20 ετών περίπου έριξε ένα μπουκάλι μπίρας σε γερανό του ΟΑΣΑ, που επίσης περνούσε από το σημείο, κι έσπασε το παράθυρο του οδηγού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η σωματική του ακεραιότητα.

Το βράδυ της 5ης Απριλίου περίπου 30 άτομα, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, ακινητοποίησαν τρόλεϊ που εκτελούσε το δρομολόγιο Καισαριανή - Κυψέλη και βρισκόταν σε στάση στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Πατησίων. Στη συνέχεια, αφού έβγαλαν έξω όλους τους επιβάτες, τέσσερα άτομα με σφυριά και πυροσβεστήρα που βρήκαν μέσα έσπασαν όλα τα τζάμια, προκάλεσαν φθορές περιμετρικά και τελικά έβαλαν φωτιά στο πίσω δεξιό ελαστικό του οχήματος.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε δεχθεί προπηλακισμό στα Εξάρχεια.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε δεχθεί προπηλακισμό στα Εξάρχεια.

Δύο εβδομάδες μετά, στις 17 Απριλίου, ομάδα περίπου 40 ατόμων, που βρίσκονταν στη συμβολή των οδών Μπουμπουλίνας και Στουρνάρη, επιτέθηκε εναντίον των αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ, με ρίψεις βομβών μολότοφ, γυάλινων μπουκαλιών, πετρών και άλλων αντικειμένων. Οι αστυνομικοί με συντονισμένες κινήσεις κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τέσσερα άτομα, κοντά στην πλατεία Εξαρχείων, τα οποία και συνελήφθησαν.

Την επόμενη μέρα, ίδια περίπου ώρα (μία μετά τα μεσάνυχτα), τρία άτομα με κράνη και κουκούλες, προερχόμενα από τον πεζόδρομο της οδού Νοταρά, εκτόξευσαν δύο βόμβες μολότοφ εναντίον μίας ομάδας ΔΕΛΤΑ, η οποία βρισκόταν στη συμβολή των οδών Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα. Στη συνέχεια διέφυγαν προς την πλατεία Εξαρχείων, χωρίς να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός τους, παρά τις αναζητήσεις που ακολούθησαν. Την τελευταία μέρα του Μαΐου ομάδα αγνώστων που βρίσκονταν στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα στην Αθήνα, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες, κατέβηκαν στον δρόμο και σταμάτησαν την πορεία οχήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ρίχνοντας σε αυτό τουλάχιστον εννέα βόμβες μολότοφ. Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να σπάσει το παρμπρίζ και να προκληθούν ζημιές στο όχημα.

Τραυμάτισαν αστυνομικούς
Στις 7 Ιουνίου, από τη 01.40 έως και τις 05.30, ομάδες ατόμων, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο το Πολυτεχνείο, έβγαιναν από την πύλη της οδού Στουρνάρη και έκαναν επιθέσεις με ρίψεις μολότοφ, πετρών, μαρμάρων και άλλων αντικειμένων, εναντίον των αστυνομικών δύο διμοιριών που βρίσκονταν στο σημείο. Η τακτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών, οι οποίοι υπέστησαν έγκαυμα στο δεξί χέρι και μεταφέρθηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών στο νοσοκομείο.

Στις 23 Ιουνίου σαράντα άτομα με καλυμμένα χαρακτηριστικά έκαναν επιθέσεις σε αστυνομικούς της ΥΑΤ. με μολότοφ και πέτρες, έχοντας ως ορμητήριο το ΕΜΠ.

Στις 27 Ιουνίου ομάδα περίπου 30 ατόμων, από τη 1 το βράδυ έως και περίπου τις 3, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με μπλούζες και κουκούλες, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο το Πολυτεχνείο, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα, έκαναν επιθέσεις, με ρίψεις βομβών μολότοφ, πετρών και μαρμάρων εναντίον των αστυνομικών δύο διμοιριών, που βρίσκονταν στο σημείο. Συνελήφθη ένα άτομο.

Εξι μέρες μετά, στη συμβολή των οδών Σουλτάνη και Σολωμού, συνελήφθη από αστυνομικούς της ΥΑΤ ένα άτομο διότι συμμετείχε σε ομάδα περίπου 50 ατόμων, που με κουκούλες είχαν επιτεθεί σε αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο, ρίχνοντάς τους πέτρες και μπουκάλια.

Πέτρες και μάρμαρα
Αρχές Ιουλίου (4/7), από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 τα ξημερώματα, ομάδες νεαρών έκαναν συνεχείς επιθέσεις στην περιοχή των Εξαρχείων κοντά στην πλατεία εναντίον αστυνομικών με ρίψεις βομβών μολότοφ, πετρών, μαρμάρων και άλλων αντικειμένων. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν. Το ίδιο ακριβώς συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα. Ενα ακόμη άτομο συνελήφθη.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, για δύο ώρες μέσα στη νύχτα, περίπου 50 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες, περιλαίμια και κράνη, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εκδήλωσαν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών και προκάλεσαν φθορές. Συνελήφθη ένα άτομο. Το ίδιο έγινε και στις 4 Οκτωβρίου.

Στις 11 Οκτωβρίου περίπου 70 κουκουλοφόροι μπήκαν στο Πολυτεχνείο, αφού έβαλαν δύο κάδους ως οδόφραγμα στην οδό Πατησίων. Μέχρι το πρωί έβγαιναν, έριχναν μολότοφ, πέτρες και μάρμαρα στους αστυνομικούς των διμοιριών και ξαναέμπαιναν μέσα. Τελικά, οι δράστες διέφυγαν από την πύλη της οδού Στουρνάρη προς την πλατεία Εξαρχείων.

Επιπλέον των «καταδρομικών», τουλάχιστον 10 φορές το τελευταίο 12μηνο οι κουκουλοφόροι έχουν κάψει κάδους, ενώ 5 φορές έχουν κάψει αντίστοιχα αυτοκίνητα. Σημειωτέον ότι για όλες αυτές τις επιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί έξι συλλήψεις, δύο εκ των δραστών ήταν ηλικίας 16 ετών...

Μαρία Ψαρά - Λευτέρη Μπιντέλα
[email protected]

Διαβάστε περισσότερα στο

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis