Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:14 | 08/04/2015

Αίσθηση προκάλεσε το μεσημέρι της Μ. Τετάρτης στη Βουλή η αποστροφή του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου - κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών Γ.Τύπου και της ρύθμισης για αποφυλακίσεις λόγω βαριάς αναπηρίας - ότι η πολιτεία τύφλωσε τον Σάββα Ξηρό.  

Η άποψη αυτή εκφράστηκε από τον υπουργό,προκειμένου να ενισχύσει τη θέση για την ανάγκη αποφυλάκισης του έγκλειστου τρομοκράτη της 17 Νοέμβρη και ως απάντηση και στο αίτημα της  Οργάνωσης Θυμάτων Τρομοκρατίας « Ως Εδώ» που ζήτησαν την απόσυρση της διάταξης μέσω του Γιώργου Μομφεράτου. 

Γ.Μομφεράτος: Μην προσαρμόζετε τη δημοκρατία στα μέτρα των τρομοκρατών

«Στεκόμαστε απέναντι σας με αξιοπρέπεια χωρίς καταλήψεις και επεισόδια και ζητούμε να μην υποχωρήσει η Δημοκρατία μπροστά στην τρομοκρατία» είπε ο υιός του δολοφονημένου από την 17Ν εκδότη που εκπροσώπησε και άλλους συγγενείς θυμάτων της τρομοκρατίας.

Και συνέχισε «Βρίσκομαι σήμερα εδώ, διότι μπορεί ο υπουργός να ισχυρίζεται ότι ο νόμος που προτείνει δεν είναι φωτογραφικός, αλλά οι ωφελούμενοι από τις διατάξεις του διαθέτουν ονοματεπώνυμο. Και το ονοματεπώνυμο που ηχεί στα δικά μας αυτιά είναι εκείνο του Σάββα Ξηρού. Του ανθρώπου που έχει καταδικαστεί σε πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε πέντε δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση». 

Απαντώντας δε στο επιχείρημα του υπουργού ότι ο Σάββας Ξηρός θα παραμείνει με τη «σωματική τιμωρία» δηλαδή με την αναπηρία υπενθύμισε πως «αυτοτραυματίστηκε επειδή έσκασε στα χέρια του μια βόμβα με την οποία ήθελε να σκοτώσει άλλους».

 Ο κ. Μομφεράτος ανέφερε πως φυσικά ο Σάββας Ξηρός, δικαιούται κάθε ιατρική περίθαλψη και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να του την παράσχει. «Μέσα στην φυλακή όμως, όπου εκτίει την δίκαιη ποινή του.  Δεν αφορά όμως κάτι τέτοιο αυτή η διάταξη. Αντίθετα –και το λέω ευθέως- έχει σκοπό, με το προσωπείο του ανθρωπισμού, να τον απελευθερώσει».

Καταλήγοντας ο κ. Μομφεράτος ανέφερε « Το αίμα πρέπει να τελειώσει με μας. Η καταστροφή που έχει φέρει η τρομοκρατία σε αυτή την χώρα πρέπει να τελειώσει εδώ. Και αυτό μόνο μέσω της δικαιοσύνης γίνεται. Της δικαιοσύνης την οποία εμείς διεκδικήσαμε, για εκείνους που την κατέλυσαν. Μην προσαρμόζετε την δικαιοσύνη στα μέτρα τους, γιατί διαστρεβλώνετε το ίδιο το νόημά της.  
Και τα νεκρά θύματα, αν και απόντα, δικαιούνται» 

Μητσοτάκης προς Παρασκευόπουλο:  Κοίτα μας στα μάτια  

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χαρακτήρισε τη διάταξη φωτογραφική και προκάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να αντιστρέψει το πνεύμα της ρύθμισης. 

 «Μιλάω ως συγγενής θύματος τρομοκρατίας. Η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού έχει γίνει σύμβολο στον αντιεξουσιαστικό χώρο που καίει την Αθήνα. Να λάβετε υπ’όψιν σας ότι αυτοτραυματίστηκε όταν προσπάθησε να τοποθετήσει βόμβα για να σκοτώσει αθώους ανθρώπους. Εμείς διαχειριστήκαμε τον μεγάλο μας πόνο με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Ποιος είναι ο συμβολισμός που στέλνει η Πολιτεία σήμερα; Θέλω να με κοιτάξετε στα μάτια και εμένα, και τον γιο του Μομφεράτου και τη μάνα του Αξαρλιάν να μου πείτε πραγματικά αν έχετε ήσυχη τη συνείδησή σας με αυτό το οποίο κάνετε».

Παρασκευόπουλος: σέβομαι τον πόνο σας αλλά... 

 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αν και δήλωσε πως σέβεται τον πόνο των θυμάτων της τρομοκρατίας διατύπωσε την άποψη πως ο Σάββας Ξηρός βρέθηκε με σοβαρή πάθηση των ματιών στη φυλακή αλλά «οι συνθήκες  που του πρόσφερε η πολιτεία τον τύφλωσαν».
 
http://www.thetoc.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis