Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:44 | 02/01/2017

Τον Νοέμβριο του 2014, ένα χρόνο πριν από τις επιθέσεις των καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι, ο 34χρονος –σήμερα– Αλγερινός τρομοκράτης Omar Damache παραχώρησε το διαμέρισμά του στην οδό Χωματιανού στα Σεπόλια σε έναν νεαρό άνδρα με ψευδώνυμο «Hamza» και την επίσης νεαρή αρραβωνιαστικιά του και μετακόμισε σε ένα δυάρι πρώτου ορόφου, στην οδό Αστερόπης στο Παγκράτι. Δύο μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2015, και τα δύο σπίτια βρέθηκαν στο επίκεντρο μυστικής έρευνας της Αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό του Βελγομαροκινού Αμπντέλ Χαμίντ Αμπαούντ, εμπνευστή –όπως αποδείχθηκε αργότερα– των επιθέσεων σε Παρίσι και Βρυξέλλες. Ο Hamza και η σύντροφός του δεν βρέθηκαν, αντίθετα ο Damache συνελήφθη από Ελληνες αστυνομικούς στο Παγκράτι και αμέσως εκδόθηκε στο Βέλγιο. Στη διάρκεια ανάκρισής του στις εγκαταστάσεις της βελγικής Αντιτρομοκρατικής στις Βρυξέλλες, ο Damache αναγνώρισε στο πρόσωπο του επονομαζόμενου Hamza, τον Redouane S. ή Ezzerrifi, τον νεαρό Μαροκινό που συνελήφθη την προπερασμένη Τετάρτη στη Γερμανία για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Εντοπισμός μέσω Facebook

Ο 24χρονος Hamza ή Redouane S. εντοπίστηκε από Γερμανούς αστυνομικούς στην Κάτω Σαξονία, το πρωί της 21ης Δεκεμβρίου, δύο ημέρες μετά την επίθεση με φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, με απολογισμό 12 νεκρούς και 48 τραυματίες. Οι Γερμανοί αστυνομικοί είχαν εδώ και μήνες φτάσει στα ίχνη του χάρη και σε αναρτήσεις που έκανε στο προφίλ του στο Facebook, οι οποίες αποκάλυπταν με απόλυτη ακρίβεια τη διαδρομή που ακολούθησε μετά τη φυγή του από την Ελλάδα, τον Μάρτιο του 2015 και μέχρι την άφιξή του στη Γερμανία, τον Μάιο του 2015. Ο λογαριασμός του στο Facebook παρέμενε ενεργός και ανανεωνόταν μέχρι τη 14η Δεκεμβρίου του 2016.

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ο νεαρός, το διάστημα μεταξύ φθινοπώρου 2014 και άνοιξης 2015, εξασφάλισε στα μέλη του πυρήνα των τζιχαντιστών, που σχεδίασε και υλοποίησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, διαμερίσματα - κρησφύγετα στην Αθήνα. Διευκρίνισε ακόμα ότι ο νεαρός είχε σχέσεις και με τον «εγκέφαλο» των επιθέσεων Αμπντέλ Χαμίντ Αμπαούντ (ίχνη του βρέθηκαν στα διαμερίσματα σε Παγκράτι και Σεπόλια), καθώς και ότι μετά την άφιξή του στη Γερμανία, παρέμεινε σε επικοινωνία με τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Τις ημέρες που ακολούθησαν τη σύλληψη του νεαρού, στελέχη του ελληνικού υπουργείου Δημόσιας Τάξης επιβεβαίωσαν ότι τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο του 2016 οι Γερμανοί αστυνομικοί είχαν απευθύνει αιτήματα συνδρομής στους Ελληνες συναδέλφους τους, ζητώντας στοιχεία για την παρουσία του 24χρονου στην Αθήνα. Υποστήριξαν ακόμα ότι από τον έλεγχο στο αρχείο της ΕΛ.ΑΣ. δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιωθεί η παρουσία του στην Ελλάδα. Ωστόσο, διαφορετικά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από επίσημα έγγραφα των βελγικών δικαστικών αρχών, που βρίσκονται στη διάθεση της «Κ» και αποκαλύπτουν τις κινήσεις του 24χρονου Μαροκινού στην Αθήνα. Την παρουσία του νεαρού στην Ελλάδα, εξάλλου, επιβεβαίωσε στην «Κ» και ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., επισημαίνοντας ότι ο ύποπτος χρησιμοποιούσε και είχε καταχωρισθεί με τρία διαφορετικά ονόματα.

Και φωτογραφίες

Πράγματι, έγγραφα του γαλλόφωνου δικαστηρίου των Βρυξελλών που βρίσκονται στη διάθεση της «Κ» αποκαλύπτουν ότι τον Νοέμβριο του 2014 ο Αλγερινός τρομοκράτης Omar Damache (καταδικάστηκε σε οκταετή κάθειρξη για τρομοκρατική δράση) παραχώρησε το διαμέρισμα της οδού Χωματιανού στον 24χρονο Hamza ή Redouane S. και τη σύντροφό του και εγκαταστάθηκε στο σπίτι της οδού Αστερόπης στο Παγκράτι. Αποκαλύπτουν ακόμα ότι ένα smartphone που βρέθηκε στην οδό Χωματιανού είχε συνδεθεί με δύο προφίλ στο Facebook. Το ένα από αυτά ανήκε στον 24χρονο Μαροκινό και το δεύτερο με ψευδώνυμο «Οmar Smith» στον Αμπντέλ Χαμίντ Αμπαούντ. Στα επίσημα δικαστικά έγγραφα επισημαίνεται ακόμα ότι ο 24χρονος Mαροκινός είχε εξασφαλίσει «καθαρά» κινητά τηλέφωνα στον Damache. Ο τελευταίος πάντως, προσπαθώντας να δικαιολογήσει φωτογραφίες και άλλα ψηφιακά αρχεία που βρέθηκαν στον φορητό υπολογιστή του και επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή του σε δίκτυα ισλαμιστών τρομοκρατών, είπε ότι είχε παραχωρήσει το λάπτοπ στον Hamza προκειμένου να τον χρησιμοποιεί η σύντροφός του, και ο ίδιος δεν είχε γνώση και επομένως ευθύνη για το περιεχόμενό του.

Αλλοι δύο αναζητούνται στην Ελλάδα

 

Τον εντοπισμό ακόμα δύο αλλοδαπών που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στον πυρήνα των τρομοκρατών που αιματοκύλισαν το Παρίσι και τις Βρυξέλλες ζήτησε πριν από μερικές εβδομάδες από τις ελληνικές δικαστικές και αστυνομικές αρχές η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της βρίσκονται –σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»– άτομα που διαδραμάτισαν περιφερειακό ρόλο στα δύο τρομοκρατικά χτυπήματα παρέχοντας κυρίως «λογιστική» υποστήριξη στους καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους. Οπως και στην περίπτωση του 24χρονου Redouane S., που συνελήφθη την προπερασμένη Τετάρτη στην Κάτω Σαξονία, η διασύνδεση των δύο νέων υπόπτων με το δίκτυο των τρομοκρατών προκύπτει και μέσα από τις αναρτήσεις και τις επαφές τους στο Facebook. Το αίτημα υπεβλήθη πριν από μερικές μόλις εβδομάδες στις αρμόδιες ανακριτικές αρχές της χώρας με τη μορφή διεθνούς δικαστικής συνδρομής και στη συνέχεια διαβιβάστηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι Γερμανοί αξιωματούχοι ζητούν πληροφορίες για δύο αλλοδαπούς, Σύρους ή Αλγερινούς υπηκόους, ίχνη των οποίων έχουν βρεθεί στη χώρα μας. Οι ενδείξεις συμμετοχής τους στις επιθέσεις του Παρισιού έχουν προκύψει από ανάλυση ψηφιακών ιχνών με τη συνδρομή «ειδικών» υπηρεσιών των ΗΠΑ.

kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis