Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:29 | 09/02/2017

Αυτοκίνητα μάρκας BMW, διάφορων μοντέλων, φαίνεται πως έχουν βάλει στο στόχαστρο άγνωστοι κλέφτες, οι οποίοι σε διάστημα λίγων ημερών έκλεψαν από τη Λάρισα τρία αυτοκίνητα της ίδιας μάρκας, που ήταν σταθμευμένα είτε σε δρόμους είτε σε χώρους στάθμευσης πολυκατοικιών.

Οι κλοπές καταγράφονται ήδη από την τοπική ΕΛ.ΑΣ. ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές η συγκεκριμένη μάρκα αυτοκινήτων φαίνεται πως για πρώτη φορά μπαίνει στο «στόχαστρο» κλεφτών.

Στο παρελθόν είχαν καταγραφεί στην περιοχή στοχευμένες επίσης κλοπές «πολυτελών» αγροτικών αυτοκινήτων Nissan Navara, ενώ για πρώτη φορά καταγράφονται κλοπές αυτοκινήτων μάρκας BMW και μάλιστα, διάφορων μοντέλων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα κλεμμένα BMW «φυγαδεύονται» από τον νομό ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές απώτερος σκοπός των κλεφτών είναι είτε η μεταπώληση των κλεμμένων αυτοκινήτων είτε η εκμετάλλευσή τους για ανταλλακτικά.

Από τις ήδη γνωστές κλοπές στη Λάρισα, οι κλέφτες «σήκωσαν» αυτοκίνητα BMW που είτε ήταν σταθμευμένα σε κεντρικές οδούς (Γούναρη, Υψηλάντου) είτε σε χώρους στάθμευσης πολυκατοικιών, με τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων μάταια να αναζητούν το πρωί τα αυτοκίνητά τους.

Ο τρόπος δράσης των κλεφτών, με αφορμή και τα αντικλεπτικά συστήματα που διαθέτουν τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, δεν είναι γνωστός αλλά από τις κατά καιρούς κλοπές αυτοκινήτων έχει αποδειχθεί πως κανένα αντικλεπτικό δεν είναι «ικανό» να σταματήσει τη δράση των αγνώστων.

Στην «αγορά» των αυτοκινήτων όπως και στις διωκτικές αρχές επίσης, είναι γνωστό πως ακριβά αυτοκίνητα, από την ώρα της κλοπής και μέσα σε λίγες ώρες έχουν μεταφερθεί σε «συνεργεία», όπου γίνεται αποσυναρμολόγηση και τα εξαρτήματα πωλούνται.

Σε άλλες περιπτώσεις οι δράστες, προτού πουλήσουν τα κλεμμένα Ι.Χ., «χτυπάνε» τους αριθμούς των πλαισίων ή «φοράνε» πλαστές και κλεμμένες πινακίδες για να μην προδοθεί η ταυτότητα του οχήματος.

NAVARA

Να σημειωθεί ότι πέρυσι, στη Λαμία, μετά από πολύμηνη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθη πολυμελής σπείρα με «εξειδίκευση» στα αγροτικά αυτοκίνητα Nissan Navara. Οι κλέφτες, που είχαν δράσει και στη Λάρισα, απενεργοποιούσαν immobilizer και ηλεκτρονικούς εγκεφάλους των αυτοκινήτων, τα έθεταν σε κίνηση και έφευγαν οδικώς για την Κεντρική Ελλάδα. Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας είχε εντοπισθεί μάλιστα «συνεργείο» – αποθήκη στην Αττική την οποία χρησιμοποιούσαν οι δράστες για να αποσυναρμολογήσουν τα κλεμμένα αυτοκίνητα.

* Παρεμπιπτόντως να αναφερθεί πως προχθές βράδυ στην Αμυγδαλέα Λάρισας κλάπηκε αγροτικό αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο έξω από το πατρικό σπίτι του 49χρονου ιδιοκτήτη.

Πηγή: Ελευθερία

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis