Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:32 | 09/04/2016

Την ώρα που Γ. Κατρούγκαλος, Γ. Σταθάκης και Ευκ. Τσακαλώτος περνούσαν τα σκαλιά του Χίλτον για τον σημερινό κύκλο διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο των Θεσμών γινόταν όλο και πιο προφανές ότι η αποκάλυψη του Wikileaks με την υποκλαπείσα συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου, όποιος κι αν βρισκόταν από πίσω της, μόνο καλό δεν έκανε στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

Για την ακρίβεια από την ημέρα της δημοσιοποίησή της συνομιλίας μέχρι σήμερα ΔΝΤ και Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι όχι μόνο δείχνουν κάποια πρόθεση να χωρίσουν οι δρόμοι τους αλλά το αντίθετο κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστήσουν δύσκολο το βίο της ελληνικής κυβέρνησης.

Αργά αλλά σταθερά αυξάνουν τον λογαριασμό τον μέτρων προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και τοποθετούν την ολοκλήρωσή της ακόμη και τον ερχόμενο Ιούλιο, που όλως τυχαίως συμπίπτει με τη λήξη του ομολόγου στην ΕΚΤ ύψους 2,3 δισ. 

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η δήλωση κορυφαίου αξιωματούχου της κυβέρνησης, πριν τη σημερινή συνάντηση στο Χίλτον, ότι το ΔΝΤ «θέλει αίμα» στις επικουρικές αφού επιθυμεί το έλλειμμα ύψους 700 εκατ. ευρώ των επικουρικών ταμείων να κλείσει μόνο με περικοπές συντάξεων.

Μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος επιβεβαίωσε ότι το Ταμείο ζητά «μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις». 

Σύμφωνα με το  κυρίαρχο σενάριο,  για να βγουν τα... νούμερα, η μείωση των επικουρικών μεσοσταθμικά θα αγγίξει το 21-23%.

Τα «καυτά» σενάρια είναι δύο:

α) Αν η μείωση είναι κλιμακωτή από το πρώτο ευρώ τότε το κούρεμα θα κυμανθεί από 10% έως 40%.

β) Αν δεν «πειραχτούν» οι επικουρικές έως 120 ευρώ, τότε η μείωση για τις υψηλότερες συντάξεις θα αγγίξει το 30% κατά μέσο όρο.

Επίσης, η συμφωνία με τους δανειστές θα φέρει μειώσεις από 15% μέχρι 20% για τους νέους συνταξιούχους, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφουν δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ-Τράπεζες που φεύγουν με περισσότερα από 25 χρόνια ασφάλισης, υψηλόμισθοι του ΙΚΑ και ελευθεροεπαγγλεματίες (ΟΑΕΕ) με εισφορές σε υψηλές κατηγορίες που φεύγουν με 35ετία και πάνω.

Ταξίδι στις Βρυξέλλες και επιπλέον μέτρα

Το κουαρτέτο των Θεσμών μετά το ταξίδι αστραπή στις Βρυξέλλες, όπου προτίμησε να διαβουλευθεί στο ασφαλές περιβάλλον της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, επέστρεψε έχοντας στις αποσκευές του επιπλέον σκληρά μέτρα.

Όπως υποστήριξαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η απόσταση που χωρίζει τις κυβέρνηση και δανειστές για τη... μισή συμφωνία» που επιδιώκει η κυβέρνηση ως την ερχόμενη Τρίτη, είναι ακόμα μεγάλη, ειδικά στα κόκκινα δάνεια όπου οι συζητήσεις ουσιαστικά έχουν «παγώσει».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν έχασε την ευκαιρία και δήλωσε ότι δεν υπάρχει ημερομηνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το MNI δήλωσε ότι οι πιθανότητες να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το τέλος  Απριλίου - όπως έχει δηλώσει ότι επιθυμεί η κυβέρνηση-  είναι πολύ μικρές. Ο ίδιος μάλιστα βλέπει ολοκλήρωση τον Ιούλιο.      

Τα αντιφατικά μηνύματα και οι προειδοποιήσεις συνεχίστηκαν μέχρι και τη σημερινή επανέναρξη των συνομιλιών. Το Ταμείο αμφισβήτησε ευθέως τα στοιχεία της Αθήνας, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ αμφιβάλουν ότι το 2015 επιτεύχθηκε στην Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,2-0,4%.

Δεν έλειψαν μάλιστα και τα δημοσιεύματα ότι το Ταμείο βγάζει από το συρτάρι ακόμη και το φλέγον θέμα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα αλλά και απαιτήσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας με συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα πρέπει να καταγραφούν αναλυτικά στο κείμενο συμφωνίας που επιδιώκει να επιτύχει η κυβέρνηση, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης εγείρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανοίγοντας άλλο ένα μέτωπο ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης.

 

Ζήτησαν ακόμη και αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, καθώς και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε βιβλία, εφημερίδες κ.λπ., αλλά και περικοπές στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου.

 

http://www.thetoc.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis