Οι λεπτομέρειες της εξάρθρωσης και οι κωδικές ονομασίες της οργάνωσης με τα σκληρά ναρκωτικά στις «πιάτσες» των χρηστών

Οι λεπτομέρειες της εξάρθρωσης και οι κωδικές ονομασίες της οργάνωσης με τα σκληρά ναρκωτικά στις «πιάτσες» των χρηστών

«Καλώδιο», «κοκορέτσι», «κομμάτι», «γάλα» και «κατσαβίδι». Αυτές ήταν οι λέξεις που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του μεγάλου κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών -με κατηγορούμενο ως «αρχηγό» έναν… πυροσβέστη- για να μιλήσουν «κωδικοποιημένα» στις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες σχετικά με τις αγοραπωλησίες κοκαΐνης στην Πρέβεζα.

Στην ογκωδέστατη δικογραφία που σχημάτισαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας συμπεριλαμβάνονται πάνω από 60 άτομα ως κατηγορούμενοι, με την ΕΛ.ΑΣ. να έχει ήδη προχωρήσει σε 11 συλλήψεις! Στην έρευνα συμμετείχε ακόμη και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. «Είμαι χρήστης ναρκωτικών ουσιών και δεν έχω καμία σχέση με την οργάνωση», φέρεται να υποστηρίζει στο απολογητικό του υπόμνημα ένας από τους συλληφθέντες.

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής παρουσιάζει λεπτομέρειες της υπόθεσης αλλά και της τεράστιας επιχείρησης που έγινε ταυτόχρονα στην Αθήνα, αλλά και στην Πρέβεζα, για την εξάρθρωση του κυκλώματος που πουλούσε από… χασίς μέχρι MDMA, στις «πιάτσες» των χρηστών ναρκωτικών. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα μέλη της οργάνωσης είχαν συστήσει την εγκληματική οργάνωση από τον περασμένο Οκτώβριο.

Μέλη, δράση

Ο βασικός πυρήνας της οργάνωσης αποτελούνταν από το αρχηγικό μέλος και δύο ακόμα από τα συλληφθέντα μέλη, ένα εκ των οποίων τυγχάνει να είναι πυροσβέστης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα - Δείτε φωτογραφίες στο Policenet.gr

Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης ήταν αρκετά απλός: Το αρχηγικό μέλος προέβαινε στην παραγγελία και στην παραλαβή των ναρκωτικών, τα οποία παρέδιδε στα ανωτέρω δύο βασικά στελέχη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο άνδρες στη συνέχεια προχωρούσαν στην αποθήκευση, διαμερισμό και τυποποίηση των ναρκωτικών σε συσκευασίες «φιξάκια» και ακολούθως τις εναπόθεταν σε προκαθορισμένα σημεία «καβάντζες». Αφού γινόταν η απαραίτητη «τυποποίηση», το αρχηγικό μέλος παραλάμβανε τα ναρκωτικά από τα προκαθορισμένα σημεία και τα παρέδιδε σε άλλα μέλη της οργάνωσης, τα οποία με τη σειρά τους τα διακινούσε σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών στην Πρέβεζα. Οι ίδιες αστυνομικές πηγές που μίλησαν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ανέφεραν πως οι κατηγορούμενοι, για να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που ήταν δηλωμένες σε μη υπαρκτά πρόσωπα.

Κωδικές ονομασίες

Είναι ενδεικτικό πως, εκτός από την κοκαΐνη, οι κατηγορούμενοι είχαν δώσει κωδικές ονομασίες και για τα άλλα ναρκωτικά, κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών τους συνομιλιών. Π.χ.:

  • Το χασίς το αποκαλούσαν «μαύρο», «αργό» ή «χόρτο».
  • Για το σκληρό και εξαιρετικά επικίνδυνο παραισθησιογόνο ναρκωτικό χρησιμοποιούσαν τη λέξη «νερό».

Απολογητικό υπόμνημα

«Στις 08-07-2020 το πρωί ο … μου είπε ότι θα μου έχει ένα “δωράκι” και μου πρότεινε να με συναντήσει για να μου το δώσει. Θεωρώντας ότι πρόκειται για τη χρήση μου, συναντήθηκα μαζί του και ανέβηκα στο μηχανάκι για να πάμε σε κάποιο μέρος να μου το δώσει. Αφού ανέβηκα όμως στη μηχανή, μου είπε ότι θα μου το δώσει μετά και μου ζήτησε πρώτα να του κάνω κι εγώ μια χάρη και να παραλάβω για εκείνον ένα δέμα από το κατάστημα “Γενική Ταχυδρομική” στην Πρέβεζα. Χωρίς να έχω χρόνο να το σκεφτώ και έχοντας στο μυαλό μου αποκλειστικά το γεγονός ότι θα μου χαρίσει τη “χρήση” μου, δέχτηκα να παραλάβω το δέμα, μη γνωρίζοντας το περιεχόμενό του», ανέφερε στο απολογητικό του υπόμνημα, το οποίο παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, ένας από τους συλληφθέντες.

«Λίγα λεπτά αργότερα, και αφού βγήκα από το κατάστημα, μας συνέλαβε η Αστυνομία και βρήκε να περιέχεται στο δέμα ποσότητα κάνναβης. Με συνέλαβαν και ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος μου με την κατηγορία της συνέργειας σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος κατηγορούμενος υποστήριξε στον ανακριτή επίσης: «Στο σημείο αυτό επιθυμώ να επαναλάβω ότι είμαι χρήστης ναρκωτικών ουσιών και δέχτηκα να παραλάβω το επίμαχο δέμα με αντάλλαγμα μία μικρή ποσότητα ναρκωτικών ουσιών για την κάλυψη των προσωπικών μου αναγκών. Αλλωστε, προμηθευόμουν από τον … ανά διαστήματα τη δόση μου για να αντιμετωπίσω τα ψυχολογικά μου προβλήματα».

«ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΩΣ ΔΟΛΩΜΑ…»

Ο Αντώνης Καραγιάννης, συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων.

«Από την πρώτη στιγμή καταστήσαμε σαφές ότι ο εντολέας μας αποτελεί έναν εξαρτημένο χρήστη ναρκωτικών ουσιών που χρησιμοποιήθηκε ως “δόλωμα” από τα κυκλώματα και παγιδεύτηκε στα ΕΛΤΑ ως παραλήπτης ενός μεγάλου πακέτου ναρκωτικών ουσιών», δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Αντώνης Καραγιάννης, συνήγορος υπεράσπισης του ενός εκ των κατηγορουμένων, και συνέχισε: «Εχοντας μοναδικό σκοπό να εξασφαλίσει τη δόση του και στερούμενος ορθής κρίσης λόγω τοξικομανίας, δέχτηκε να παραλάβει ένα άγνωστο για αυτόν πακέτο, με αντάλλαγμα τη δόση του, που θα του δινόταν ως “δωράκι” για την πράξη του αυτή. Την ίδια στιγμή που ο εντολέας μας χρησιμοποιούνταν ως αναλώσιμος, το κύκλωμα που διακινούσε τις ποσότητες και αποκόμιζε τα κέρδη από την πώληση των ναρκωτικών ουσιών έμενε στο απυρόβλητο. Καταφέραμε να αποδείξουμε τα παραπάνω και ο εντολέας μας να αφεθεί ελεύθερος, αξιοποιώντας στο έπακρο την πλήρη αστυνομική έρευνα της Δίωξης Ναρκωτικών Πρέβεζας».

ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Πηγή:  eleftherostypos.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ειδική Έκπτωση στα ασφάλιστρα αστυνομικών από την idirect.gr