Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:00 | 30/10/2017

Η Frances Glessner Lee θεωρείται «η μητέρα της εγκληματολογίας», καθώς χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή χειροτεχνία κατόρθωσε να προωθήσει την εγκληματολογική έρευνα και να εδραιωθεί ως μία από τις κορυφαίες φωνές της.

Δημιούργησε τα Nutshell Studies of Unexplained Death, εξαιρετικά λεπτομερείς σκηνές φόνων σε μινιατούρες για να εκπαιδεύσει αστυνομικούς του εγκληματολογικού στις δεκαετίες του '40 και του '50 ώστε να «καταδικάσουν τον ένοχο, να ελευθερώσουν τον αθώο και να βρουν την αλήθεια με λίγα λόγια».

[custom:google-ads]

Η Lee υπήρξε η πρώτη αρχηγός αστυνομικού τμήματος στις ΗΠΑ και βοήθησε σημαντικά στην ίδρυση του πρώτου τμήματος της Νομικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Στην εποχή της ο τομέας της εγκληματολογίας ήταν ακόμα στα σπάργανα και οι ελάχιστα καταρτισμένοι ανακριτές συχνά παρέβλεπαν και κακοποιούσαν βασικά στοιχεία από τις σκηνές του εγκλήματος.

Αναπαριστώντας τα σε μινιατούρες κατάφερε να διδάξει στους ανακριτές να παρατηρούν σωστά τη σκηνή του εγκλήματος ώστε να αποκαλύπτουν και να κατανοούν αποτελεσματικότερα τα όποια αποδεικτικά στοιχεία υπήρχαν. Οι σκηνές φόνων που δημιούργησε σε μέγεθος κουκλόσπιτου, χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα στην εκπαίδευση αστυνομικών.

Οι μινιατούρες της παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό με την έκθεση Murder Is Her Hobby: Frances Glessner Lee and The Nutshell Studies of Unexplained Death που φιλοξενεί το Αμερικανικό Μουσείο Τέχνης Σμιθσόνιαν στη Ουάσινγκτον μέχρι τις 28 Ιανουαρίου.

Πηγή: lifo.gr

Frances Glessner Lee θεωρείται «η μητέρα της εγκληματολογίας», καθώς χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή χειροτεχνία κατόρθωσε να προωθήσει την εγκληματολογική έρευνα και να εδραιωθεί ως μία από τις κορυφαίες φωνές της. Δημιούργησε τα Nutshell Studies of Unexplained Death, εξαιρετικά λεπτομερείς σκηνές φόνων σε μινιατούρες για να εκπαιδεύσει αστυνομικούς του εγκληματολογικού στις δεκαετίες του '40 και του '50 ώστε να «καταδικάσουν τον ένοχο, να ελευθερώσουν τον αθώο και να βρουν την αλήθεια με λίγα λόγια». Η Lee υπήρξε η πρώτη αρχηγός αστυνομικού τμήματος στις ΗΠΑ και βοήθησε σημαντικά στην ίδρυση του πρώτου τμήματος της Νομικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Στην εποχή της ο τομέας της εγκληματολογίας ήταν ακόμα στα σπάργανα και οι ελάχιστα καταρτισμένοι ανακριτές συχνά παρέβλεπαν και κακοποιούσαν βασικά στοιχεία από τις σκηνές του εγκλήματος. Αναπαριστώντας τα σε μινιατούρες κατάφερε να διδάξει στους ανακριτές να παρατηρούν σωστά τη σκηνή του εγκλήματος ώστε να αποκαλύπτουν και να κατανοούν αποτελεσματικότερα τα όποια αποδεικτικά στοιχεία υπήρχαν. Οι σκηνές φόνων που δημιούργησε σε μέγεθος κουκλόσπιτου, χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα στην εκπαίδευση αστυνομικών. Οι μινιατούρες της παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό με την έκθεση Murder Is Her Hobby: Frances Glessner Lee and The Nutshell Studies of Unexplained Death που φιλοξενεί το Αμερικανικό Μουσείο Τέχνης Σμιθσόνιαν στη Ουάσινγκτον μέχρι τις 28 Ιανουαρίου. Πηγή: www.lifo.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis