Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:44 | 05/08/2017

«Απόνερα» θα έχει η προσπάθεια της ΕΛ.ΑΣ. να καταπολεμήσει τις ομάδες «μπαχαλάκηδων» στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της Αστυνομίας. Και αυτό διότι παρατηρείται πρόθεση αντίδρασης, η οποία εκφράζεται μέσα από καταδρομικές επιθέσεις κουκουλοφόρων, από πρόσωπα που βλέπουν ότι «αγγίζονται» ή ότι μπορεί να «αγγιχθούν» από τις Αρχές.

Οι έρευνες της Κρατικής Ασφάλειας και το «άνοιγμα» κινητών τηλεφώνων κατηγορουμένων για συστηματική συμμετοχή σε επεισόδια στα Εξάρχεια φαίνεται ότι έχει συμβάλει ούτως ώστε να υπάρχει μια εικόνα για τους «πυρήνες» ατόμων που πρωταγωνιστούν συστηματικά σε ταραχές, κυρίως γύρω από το Πολυτεχνείο και την οδό Χαριλάου Τρικούπη, όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. «Εχουμε προχωρήσει στη χαρτογράφηση των ‘‘μπαχαλάκηδων’’. Γνωρίζουμε τη δομή και το μέγεθος των ομάδων τους και σταδιακά θα τους αδρανοποιήσουμε», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

[custom:google-ads]

Πρόκειται για δύο διαφορετικές ομάδες που φέρονται να πρωταγωνιστούν στα επεισόδια. Η κάθε μία από αυτές αριθμεί από περίπου 20 άτομα, τα οποία μπορεί να αυξάνονται κατά περιόδους. Τα μέλη τους έχουν προχωρήσει σε σειρά επιθέσεων με βόμβες μολότοφ εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ στην οδό Πατησίων, στην οδό Τοσίτσα και στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ένα από τα άτομα που φερόταν ως ύποπτος για συμμετοχή στη μία από τις δύο ομάδες συνελήφθη για παλιότερη υπόθεση που αφορά συμμετοχή σε επεισόδια.

Η ένταση των ερευνών και η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. να υπάρξουν αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων, μετά και τις πιέσεις του πολιτικού κόσμου λόγω του μπαράζ καταδρομικών επιθέσεων, έχει προκαλέσει αναβρασμό στις ομάδες κουκουλοφόρων που «φωτογραφίζονται». Υπάρχουν δε εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες είναι πιθανό να ακολουθήσουν στοχευμένες καταδρομικές ενέργειες, ενδεχομένως εις βάρος στόχων που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσουν κάποιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. την επίθεση με μολότοφ που έγινε στις 29 Ιουλίου, στην οδό Βουλγαροκτόνου, στα Εξάρχεια, όπου βρίσκεται το σπίτι του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη.

Οι ίδιες αστυνομικές πηγές σχετίζουν την ενέργεια αυτή με τη μία από τις δύο ομάδες «μπαχαλάκηδων», στις οποίες αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Τόσκας. Η επίθεση της 29ης Ιουλίου ήταν η έβδομη στο σπίτι του κ. Φλαμπουράρη από τις αρχές του 2016. Στην ανάληψη ευθύνης που ακολούθησε και δημοσιεύτηκε προχθές σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αναφερόταν: «Το άδειο σπίτι του Φλαμπουράρη είναι το πρόσχημα για ένα σημείο ελέγχου και ορμητήριο της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή. Το κράτος προσπαθεί μανιωδώς να επιβάλει την αστυνομική κυριαρχία στα Εξάρχεια, για να ισοπεδώσει τις εκτεταμένες δομές αυτοοργάνωσης και τον ελεύθερο δημόσιο χώρο». Για την επίθεση δεν έγιναν προσαγωγές ή συλλήψεις από την Αστυνομία, ενώ εκφράστηκε δυσαρέσκεια από ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για το γεγονός ότι οι αστυνομικές δυνάμεις που φυλούσαν το σημείο πιάστηκαν στον ύπνο.

Λίγες ημέρες αργότερα, προχθές το βράδυ, ακολούθησε επίθεση με μπογιές εναντίον των εγκαταστάσεων του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο (που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) στην οδό Σαρρή, στο κέντρο της Αθήνας. Οι νεαροί εμφανίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, με μηχανές μικρού κυβισμού, πέταξαν μπογιές και έναν πυροσβεστήρα προς την είσοδο των γραφείων, φώναξαν συνθήματα και τράπηκαν σε φυγή. Στις εγκαταστάσεις του σταθμού δεν προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές ούτε τραυματισμοί.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

[email protected]

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis