Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:29 | 06/03/2018

Μεγάλη έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Τρίτης. Μετά από 11 κατ’ οίκον έρευνες σε Αττική, Γιάννενα και Σέρρες έχουν συλληφθεί πέντε άτομα για συμμετοχή σε ακροδεξιές οργανώσεις, εμπρησμούς σε στέκια και επιθέσεις κατά μεταναστών και πολιτικών τους αντιπάλων. Τις επόμενες ώρες δεν αποκλείεται να μεγαλώσει ο αριθμός των συλλήψεων.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, οι συλληφθέντες, που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, φέρεται να είναι μέλη της χιτλερικής οργάνωσης «Combat 18», που στην Ελλάδα εμφανίζεται και με το όνομα «Combat 18 Hellas», αλλά και των «Ανένταχτων Μαιάνδριων Εθνικιστών» ή «ΑΜΕ», με τους οποίους φέρεται να έχουν πραγματοποιήσει από κοινού πολλές από τις επιθέσεις τους.

[custom:google-ads]

COMBAT 18

Η γέννηση στη Μεγάλη Βρετανία και η εξάπλωση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα του BBC και του Independent, η Combat 18 δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στη Μεγάλη Βρετανία και είχε μέλη της συμμετέχοντας στο ακροδεξιό «Βρετανικό Εθνικό Κόμμα» αλλά και πολλούς υποστηρικτές μεταξύ των χούλιγκαν ποδοσφαιρικών ομάδων από το νησί.

Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ότι άνθρωποι της Combat 18 παρείχαν «προστασία» σε εκδηλώσεις και συζητήσεις του κόμματος. Δεν ήταν όμως υπέρ της εκλογικής διαδικασίας. Το ιδεολογικό στίγμα της οργάνωσης είναι νεοναζιστικό, κάτι που φαίνεται και από την επιλογή ονόματος, καθώς το νούμερο 18 παραπέμπει στα αρχικά του Αδόλφου Χίτλερ. Τα αρχικά του Φύρερ «Α» και «Η» είναι το πρώτο και το όγδοο γράμμα του γερμανικού αλφάβητου.

COMBAT 18

Καθ' όλη τη διάρκεια των 90s, η οργάνωση είχε κατηγορηθεί για πολλές δολοφονίες μεταναστών, κυρίως μαύρων, καθώς και για τρομοκρατικές ενέργειες, εμπρηστικές επιθέσεις και βία. Επιθέσεις με ρατσιστικά και εθνικιστικά κριτήρια είχαν παρατηρηθεί και σε επεισόδια σε ποδοσφαιρικούς αγώνες στο νησί.

Τα παρακλάδια της οργάνωσης, ωστόσο, δεν έμειναν στα στενά όρια της Βρετανίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, μετά από τη διάλυση της Combat 18 τη δεκαετία του 1990 στη Γερμανία και την κήρυξή της σε παράνομη οργάνωση το 2000, εδώ και κάποια χρόνια υπάρχει μία επανεμφάνιση των νεοναζί. Αναφορές για σύσταση ένοπλων πυρήνων σε αρκετές περιοχές της Γερμανίας φτάνουν συχνά πυκνά στις Aρχές, οι οποίες ωστόσο σχολιάζουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να διεξάγουν επίσημη έρευνα.

COMBAT 18COMBAT 18

Η Ψombat 18 αναφερόταν και ως η «Βρετανική Κου Κλουξ Κλαν». Οπότε οι σχέσεις τους και οι ενεργοί πυρήνες στις ΗΠΑ ήταν κάτι δεδομένο. Ισχύουν ακόμα στο διαδίκτυο, ιστοσελίδες τοπικού ενδιαφέροντος που φέρουν το όνομα της Combat 18 και της πολιτείας που αυτή δραστηριοποιείται.

Η εν Ελλάδι δράση της οργάνωσης και οι επιθέσεις που έχουν αναλάβει

Στην Ελλάδα, η χιτλερική οργάνωση εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 αλλά την τελευταία 5ετία φαίνεται ότι έχει αναβαθμίσει τη δράση της. Έχει αναλάβει την ευθύνη πλήθους επιθέσεων, συνεργαζόμενη  ανά περιπτώσεις με τους γνωστούς «Ανένταχτους Μαιάνδριους Εθνικιστές».

Μεταξύ αυτών και η βεβήλωση του μνημείου στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα καθώς και η βεβήλωση εβραϊκού νεκροταφείου στην περιοχή της Νίκαιας το 2015.

ÂÁÍÄÁËÉÓÌÏÉ ÓÔÏ ÌÍÇÌÅÉÏ ÔÏÕ ÐÁÕËÏÕ ÖÕÓÓÁ ÐÇÃÇ : ÄÇÌÏÓ ÊÅÑÁÔÓÉÍÉÏÕ

Ακόμα έχουν αναλάβει είτε με κείμενο που ανέβηκε στο διαδίκτυο είτε με βίντεο, εμπρηστικές και όχι μόνο επιθέσεις, ενάντια στο Αντιφασιστικό Στέκι Pasamontana στον Κορυδαλλό, στον αυτοδιαχειριζόμενο «Αγρό» στο Ίλιον, στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Περιστερίου, στο στέκι Αντίπνοια στα Πετράλωνα καθώς και στο αντιεξουσιαστικό στέκι Δίστομο στον Άγιο Παντελεήμονα και την Κατάληψη «Στρούγγα» στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Τέλος με βίντεό τους οι δύο νεοναζιστικές ομάδες ανέλαβαν και το πογκρόμ και τις επιθέσεις με βόμβες μολότοφ κατά κατοικιών Ρομά στη περιοχή του Μενιδίου το καλοκαίρι του 2017.

Διαβάστε περισσότερα σοτ newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis