Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:29 | 03/03/2018

Αγανάκτηση, οργή και φόβος είναι τα συναισθήματα που επικρατούν στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής από τα συνεχόμενα κρούσματα παραβατικότητας που σημειώνονται καθημερινά στις περιοχές τους. Κάθε μέρα το αστυνομικό δελτίο είναι γεμάτο με ειδήσεις από κλοπές, διάρρηξης και ληστείες  σε κατοικίες και καταστήματα σε περιοχές όπως οι Αχαρνές, οι Θρακομακεδόνες, το Ζεφύρι και τα Άνω Λιόσια.

Γράφει ο Ανδρέας Ντίνης

Παρά τις δράσεις που έχουν εξαγγείλει και έχουν λάβει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αυτές δεν αποδίδουν τα μέγιστα, καθώς όπως μας αναφέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.  «πρέπει να ψάξουν αν οι δράσεις αυτές είναι αντίστοιχες του προβλήματος».

Το ET Magazine επικοινώνησε με τον πρόεδρο των Ειδικών Φρουρών για το θέμα Βασίλη Ντούμα. Ο ίδιος μας ανέφερε πως «χρειάζονται δυνάμεις, δεν υπάρχουν σε ότι αφορά το προσωπικό. Οι μόνιμες υπηρεσίες τάξης και ασφάλειας είναι υποστελεχωμένες και σαν να μην έφτανε αυτό οι δυνάμεις αυτές διατίθενται να καλύψουν δυνάμεις της υπόλοιπης ΓΑΔΑ, όπως για παράδειγμα την φύλαξη του κτιρίου».

«Αυτό οφείλεται κυρίως στην υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει στην ΕΛ.ΑΣ. σε γενικότερα πλαίσια, καθώς τα τελευταία χρόνια γίνονται ελάχιστες προσλήψεις. Οι μόνιμες υπηρεσίες πρέπει να ενισχυθούν γιατί είναι οι μόνες που μπορούν να ανταποκριθούν στο έγκλημα» αναφέρει ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών ενώ την ίδια στιγμή λέει πως «υπάρχει πρόβλημα και στον τεχνικό εξοπλισμό όπως μηχανές, οχήματα και εφόδια».

Το υπουργείο Προστασίας πρόσφατα δημιούργησε το Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΤΑΕ), το οποίο λειτούργησε στην Κρήτη αποτελεσματικά. Στην Δυτική Αττική όμως δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν είναι αυτόνομη (όπως της Κρήτης) αλλά είναι πολλές υπηρεσίες σε μια, με αποτέλεσμα να μην είναι πλήρως λειτουργική. Στην ΤΑΕ διατίθενται καθημερινά δυνάμεις από διάφορες υπηρεσίες της Αθήνας καθώς ακόμα και αυτή είναι υποστελεχωμένη.

«Ακόμα ένα πρόβλημα είναι και οι «στόχοι πολιτικού ενδιαφέροντος». Για παράδειγμα η ΟΠΚΕ θα μπορούσε να διαθέσει μια ακόμα ομάδα στην περιοχή και όχι να φυλάει το Μαξίμου και άλλους «στόχους». Η ομάδα ΔΙΑΣ φυλάει με σταθερή δύναμη την Αμερικανική Πρεσβεία επί καθημερινής βάσεως με αποτέλεσμα να φεύγει από την αστυνόμευση. Το ίδιο γίνεται και με τους αστυνομικούς που φυλάσσουν υπουργεία και πολιτικά πρόσωπα» αναφέρει ο κ. Ντούμας.

«Ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα είναι και η περιθωριοποίηση των περιοχών της Δυτικής Αττικής που λειτουργούσαν ως άβατο με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί εγκαταστάσεις εγκληματιών και συμμοριών που συνεχίζουν να έχουν την αίσθηση του άσυλου. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι μόνο η αστυνομική δύναμη στην περιοχή αλλά πρέπει να μπει και ο πολιτισμός με την ευρύτερη έννοια», αναφέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στο EleftherosTypos.gr και το ET Magazine.

Αύξηση της τιμής των ναρκωτικών

Την ίδια στιγμή όπως αποκάλυψε ο κ. Ντούμας, από τις δράσεις που γίνονται στις περιοχές αυτές, που μεταξύ άλλων είναι και το χτύπημα κατά του εμπορίου ναρκωτικών, είναι και η αύξηση τις τιμής τους. Αυτό συμβαίνει καθώς είναι πιο δύσκολη οι πώληση τους.

«Δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε»

Την ίδια στιγμή αστυνομικοί από τμήματα των Δήμων της Δυτικής Αττικής μίλησαν στο ΕΤ Magazine και ανέφεραν τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν τόσο σε τεχνικό εξοπλισμό όσα και ανθρωπινό δυναμικό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «κάθε φορά ξεκινάει η βάρδια μας δεν ξέρουμε τι θα συναντήσουμε. Οι παραβατικότητα έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Οι ληστές πια έχουν βαρύ οπλισμό και δεν διστάζουν να το χρησιμοποιήσουν» αναφέρει αστυνομικός τμήματος της Δυτικής Αττικής και συνεχίζει λέγοντας πως« όταν πέφτει η νύχτα τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Μέσα στο σκοτάδι που υπάρχει πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Κάθε φορά που μας δίνουν σήμα από το «κέντρο» φτάνουμε στο συμβάν με το δάκτυλο στην σκανδάλη. Οι δράστες δεν διστάζουν να ανοίξουν πυρ. Πολλές περιοχές το βράδυ δεν φωτίζονται καθόλου ή φωτίζονται πολύ λίγο. Αυτό βοηθάει στην αύξηση της εγκληματικότητας ειδικά τα βράδια».

Την ίδια στιγμή μεγάλη είναι η αύξηση των κλοπών ακόμα και μέρα μεσημέρι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και το ρεπορτάζ μας για το μπαράζ ληστειών στην περιοχή των Θρακομακεδόνων για το περασμένο Σάββατο.

Το πρώτο περιστατικό συνέβη γύρω στις 9:30-10 το πρωί του Σαββάτου (24-2-2018) στην οδό Ζαφειράκη. Οι δράστες παρακολουθούσαν το σπίτι στο οποίο έμενε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, «έβαλαν μπροστά» το σχέδιό τους μόλις βγήκε από το σπίτι η γυναίκα. Τότε σύμφωνα με τις πληροφορίες, χτύπησαν το κουδούνι της οικίας όπου βρισκόταν,μόνος τους, ο 88χρονος άνδρας χωρίς όμως αυτός να τους ανοίξει την πόρτα, ξέροντας πως κάτι δεν πάει καλά.

Τότε οι έσπασαν την πόρτα, μπήκαν στην οικία κι άρχισαν να χτυπούν ανελέητα τον 88χρονο, ζητώντας να τους πει που βρίσκονται τα χρήματα. Αφού ξυλοκόπησαν τον ηλικιωμένο άνδρα και έκαναν το σπίτι «άνω-κάτω» έφυγαν ανενόχλητοι.

Λίγη μόλις ώρα αργότερα, πραγματοποιήθηκε διάρρηξη στην οδό Στουραΐτη ακριβώς μάλιστα, απέναντι από την Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του EleftherosTypos.gr, οι δράστες αφού παραβίασαν την εξώπορτα του σπιτιού προσπάθησαν να εισέλθουν εντός του  από τρεις διαφορετικές πόρτες. Αφού τα κατάφεραν μπήκαν στο σπίτι και αφαίρεσαν μεγάλο χρηματικό ποσό και διέφυγαν ανενόχλητη.

Αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που μίλησε στο EleftherosTypos.gr μας μεταφέρει και την αγανάκτηση των κατοίκων κάθε φορά που τους καλούν για μία «ακόμη» κλοπή ή ληστεία. «Σε κάθε κλήση που δεχόμαστε, είμαστε έτοιμη για τα πάντα» αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει λέγοντας «κάθε φορά που φτάνουμε σε ένα συμβάν βλέπουμε την αγανάκτηση των κατοίκων στα μάτια τους.Προσπαθούμε να κάνουμε την δουλειά μας όσο καλύτερα γίνεται, με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουμε. Έχουμε ελλείψεις σε εξοπλισμό αλλά και σε προσωπικό» αναφέρουν.

«Κλείνουν τα τμήματα ασφαλείας»

Τα στοιχεία με την υποστελέχωση και την υποαστυνόμευση στις γειτονιές των περιοχών αυτών αποδομούν το «αφήγημα» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περί αλλαγής σκηνικού στη Δυτική Αττική με ενδυνάμωση των τοπικών υπηρεσιών. Παρά τις προθέσεις του κ. Νίκου Τόσκα, η βαριά εγκληματικότητα πηγάζει, όπως λένε έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., από τη Δυτική Αττική και από εκεί στην υπόλοιπη Αθήνα, χωρίς να έχει γίνει προσπάθεια για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Το ET Magazine επικοινώνησε με τον Γιώργο Σταματάκη, πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής για να μας μιλήσει για την αστυνόμευση στην περιοχή.

Και αυτός μας αναφέρει το ίδιο πράγμα. Υποστελέχωση στα αστυνομικά τμήματα είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΛ.ΑΣ.  Αυτό όμως που μας ανέφερε και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου είναι ότι «πάνε να κλείσουν τα τμήματα ασφαλείας. Την ναυαρχίδα για την πάταξη της εγκληματικότητας. Η ασφάλεια είναι αυτή που κάνει όλη την δουλειά» αναφέρει ο κ. Σταματάκης.

«Υπάρχει ελάχιστο προσωπικό στην ασφάλεια και σαν να μην έφτανε αυτό, χρησιμοποιούνται και για επάνδρωση άλλων υπηρεσιών. Για παράδειγμα αστυνομικοί από την ασφάλεια Αχαρνών – έναν Δήμο που η παραβατικότητα χτυπάει κόκκινο- κάνουν υπηρεσίες σε συνοδείες κρατουμένων στα δικαστήρια ή στις φυλάξεις προσώπων. Αυτό είναι αδιανόητο» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Στο Τ.Α. Μενιδίου υπηρετούν λίγο περισσότεροι από 20 αστυνομικοί. Παρά το μικρό αριθμό ανδρών που καλούνται να επιχειρήσουν στην ίσως πιο επιβαρυμένη περιοχή του Λεκανοπεδίου. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι καθημερινά πηγαίνουν διακινητές ναρκωτικών στο Ζεφύρι, αγοράζουν ουσίες και στη συνέχεια επιστρέφουν στο κέντρο της Αθήνας και τις πουλάνε. Ιδια είναι η εικόνα στο Μενίδι, όπου έμποροι ναρκωτικών επιστρατεύουν ανήλικους Ρομά για να τους φέρνουν ναρκωτικά που έχουν κρυμμένα κάτω από το έδαφος σε χωράφια.

Παρά την υποστελέχωση, ωστόσο, από τις υπηρεσίες Ασφάλειας της Δυτικής Αττικής φεύγουν καθημερινά περίπου 50 άνδρες για άλλους σκοπούς. Συγκεκριμένα, απασχολούνται για τη φύλαξη πρεσβείας, οικίας πρώην υπουργού, μεταγωγές, ενίσχυση της Κρατικής Ασφάλειας, φύλαξη χώρων φιλοξενίας μεταναστών, φύλαξη σταθμών του μετρό, φύλαξη οικίας πολιτικού και έκτακτες επιτηρήσεις στόχων. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσαρέσκεια στο προσωπικό, αναφέρει στο ET Magazine ο Γιώργος Σταματάκης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Οι συμμορίες χτυπούν στόχους με βαρύ οπλισμό και το δάχτυλο στη σκανδάλη

Έξω από το Τμήμα Ασφαλείας Μενιδίου έχει συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός κατασχεμένων χρηματοκιβωτίων. Η εικόνα φανερώνει τις επιθέσεις με βαρύ οπλισμό που έχουν γίνει από οργανωμένες συμμορίες που χτυπούν επιχειρήσεις και σπίτια σε όλη την Αθήνα.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ομάδες Ρομά, Αλβανών και ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ενωση χτυπούν τους στόχους έχοντας το δάχτυλο στη σκανδάλη. Οι οργανωμένες συμμορίες συνηθίζουν να καίνε τα αυτοκίνητα μετά από κάθε επίθεσή τους. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει μία περιοχή στο Μενίδι όπου βρίσκεται το λεγόμενο «νεκροταφείο αυτοκινήτων».

Εκεί συνηθίζεται να εγκαταλείπονται και να καίγονται τα οχήματα διαφυγής τους. Πολλές φορές οι αστυνομικοί καλούν τους πολίτες, από τους οποίους εκλάπησαν, για να αναγνωρίσουν τα καμένα και παντελώς άχρηστα αυτοκίνητά τους. Υπάρχουν, ωστόσο, και κυκλώματα που επιδίδονται σε πωλήσεις κλεμμένων ανταλλακτικών. Κλέβουν αυτοκίνητα και φορτηγά, τα διαλύουν μέσα σε λίγες ώρες και διοχετεύουν τα ανταλλακτικά σε παράνομες μάντρες. «Αγαπημένος» στόχος τους είναι τα αυτοκίνητα μάρκας Smart, τα οποία ανοίγουν μέσα σε δευτερόλεπτα, με τους αστυνομικούς να έχουν λάβει εκατοντάδες καταγγελίες κλοπών.

Τεθωρακισμένα οχήματα χωρίς… αστυνομικούς

Από την πλευρά του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θέλησε πρόσφατα να ενισχύσει τις δυνάμεις στην περιοχή ρίχνοντας στη μάχη κατά του εγκλήματος Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ). Για τον σκοπό αυτό προμηθεύτηκε και τεθωρακισμένα οχήματα που διατέθηκαν στους αστυνομικούς της υπηρεσίας. Οπως λένε, όμως, καλά πληροφορημένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., οι ΟΠΚΕ χωρίς τη συνδρομή της Ασφάλειας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο έγκλημα.

Όλοι όμως συμφωνούν σε ένα πράγμα. Ότι όσες δράσεις και να πάρει η αστυνομία δεν φτάνει. Πρέπει να υπάρχει κινητοποίηση και από άλλα αρμόδια υπουργεία όπως είναι αυτό του Πολιτισμού για παράδειγμα. Στις περισσότερες από τις περιοχές αυτές, υπάρχουν περιθωριοποιημένες ομάδες οι οποίες πρέπει με έναν τρόπο να ενταχθούν στο «σύστημα».

Οι περιοχές «φαβέλες»

Ναρκωτικά, όπλα, σωματεμπορία, λαθρεμπόριο τσιγάρων, εκβιασμοί, ληστείες με καλάσνικοφ που δεν έρχονται στο φως τη δημοσιότητας και καταυλισμοί-«ορμητήρια» εγκλήματος συνθέτουν το σκηνικό.

Στρατόπεδο «Καποτά» – Μενίδι 

Μια περιοχή μια ιστορία θα μπορούσε να πεις κανείς. Το Μενίδι ή Αχαρνές  είναι ένας από τους Δήμους που όπως είπαμε έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά παραβατικότητας στην Αθήνα και όχι μόνο. Ο συγκεκριμένος Δήμος είναι από τους μεγαλύτερους σε έκταση και πληθυσμό στην Ελλάδα.  Εκεί, τίποτα δεν πάει χαμένο από συμμορίες Ελλήνων (κυρίως Τσιγγάνων) και Αλβανών, ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση και Γεωργιανών που προτιμούν το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής αντιμετωπίζεται σε δύο σημεία του Δήμου.  Στην περιοχή της Αυλίζας και στον καταυλισμό του Στρατοπέδου Καποτά οπού λειτουργεί ως «φαβέλα» καθώς δεν μπαίνει και δεν βγαίνει κανείς χωρίς έγκριση από συμμορίες που χρησιμοποιούν ως ορμητήριο και αποθήκη κλοπιμαίων.

Κεντρική πλατεία Αγίων Ανάργυρων

Στην κεντρική πλατεία των Αγίων Ανάργυρων εδώ και μήνες έχει πλημμυρίσει από χρήστες ναρκωτικών και «βαποράκια», με τους καταστηματάρχες να διαπληκτίζονται πολλές φορές μαζί τους. Η περιοχή μαστίζεται από τη λεγόμενη μικροεγκληματικότητα, με τις ληστείες –ακόμη και στη μέση του δρόμου– να είναι καθημερινό φαινόμενο.

«Σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών Άνω Λιόσια – Ζεφύρι 

«Σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών είναι τα περισσότερα σπίτια  στις δύο αυτές περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπου καθημερινά εκατοντάδες χρήστες από τις γύρω περιοχές ανηφορίζουν με λεωφορεία για να βρουν τη δόση τους.

Οι συμμορίες των Ρομά έχουν τον απόλυτο έλεγχο στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου

Οι συμμορίες των Ρομά έχουν τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής και χαρακτηρίζονται από τις πιο αδίστακτες, μη διστάζοντας να πυροβολήσουν εν ψυχρώ ακόμη και αστυνομικούς. Πρόσφατο είναι το περιστατικό με την επίθεση 30 ατόμων εναντίον ανδρών της Ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά που συμμορίες σταματούσαν εν ψυχρώ αυτοκίνητα στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ και ληστεύανε τους οδηγούς.

 

eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis