Οι παγίδες που κρύβει το «Ταμείο Ενστόλων»

Οι παγίδες που κρύβει το «Ταμείο Ενστόλων»
ΓΙΑ ΠΟΙΟ "ΧΑΤΙΡΙ" ΣΤΑ ΕΝΣΤΟΛΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ...
Οι παγίδες που κρύβει το «Ταμείο Ενστόλων»

Και ξαφνικά, προέκυψε θέμα για τη δημιουργία «Ταμείου Ενστόλων».

Το θέμα, μάλιστα, φέρονται να άνοιξαν οι ίδιοι οι συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας και της ΠΟΕΣ κατά τη συνάντηση που είχαν με τον Πάνο Καμμένο.

Εκεί ζητήθηκε, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Ενστόλων που θα συμπεριλάβει και τα Επικουρικά του ΤΕΑΠΑΣΑ.

Ο υπουργός, μάλιστα, όπως λένε, δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει την πρότασή για «Ταμείο Ενστόλων», όπου θα επιμερίζεται σε Ταμείο Σωμάτων Ασφαλείας και Ταμείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Τι σημαίνει, όμως, αυτή η πρόταση και γιατί η κυβέρνηση είναι θετική να κάνει το «χατίρι» στα στελέχη, οδηγώντας τους ουσιαστικά στη δημιουργία ενός επαγγελματικού Ταμείου;

Αν αφήσουμε στην άκρη όλα τα άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη δημιουργία του Υπερ-Ταμείου (π.χ. τη διαχρονική αντίθεση των μερισματομετόχων του ΜΤΝ και του ΜΤΑ να ενωθούν με το ΜΤΣ), την απάντηση στο ερώτημα δίνει η Πρωτοβουλία Αποστράτων, που εγκαίρως έχει προειδοποιήσει πως η μετατροπή της ασφάλισης σε «επαγγελματική» παίρνει ένα βάρος από το κράτος και το βάζει στην πλάτη των στρατιωτικών και των στελεχών των Σ.Α. και, έτσι, θα επιφέρει νέες δυσβάσταχτες οικονομικές επιβαρύνσεις με αύξηση εισφορών, από τη μία, και μεγάλη μείωση στις ήδη υποβαθμισμένες κοινωνικές παροχές, από την άλλη, ενώ ταυτόχρονα δίνει «συγχωροχάρτι» σε όσους λεηλάτησαν διαχρονικά τα Ταμεία.

Όσο για αυτούς που κάνουν λόγο για κινδυνολογικά σενάρια, αρκεί να αναφέρουμε, για να καταλάβουν πού πάνε τα πράγματα, πως επισήμως από την ΕΑΑΝ επιβεβαιώθηκε πως σε συνάντηση με τον Α/ΓΕΝ συζητήθηκε η επικουρική ιδιωτική ασφάλιση για τους απόστρατους, ιδίως της επαρχίας.

Κώστας Αττίας

paraskhnio.gr