Οι πιο πολεμοχαρείς και οι πιο φιλειρηνικές χώρες του κόσμου

ΠΟΙΑ ΘΕΣΗ ΕΧΟΥΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι πιο πολεμοχαρείς και οι πιο φιλειρηνικές χώρες του κόσμου

Η Ελλάδα στην 79η θέση ενώ η Τουρκία στη 149η θέση, ανάμεσα στις 163 χώρες που περιλαμβάνει ο κατάλογος

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης (Global Peace Index) δόθηκε στη δημοσιότητα στο Λονδίνο από το Ινστιτούτο Οικονομίας και Ειρήνης (The Institute for Economics and Peace).

Ο κατάλογος των φιλειρηνικών χωρών στοιχειοθετείται με βάση 23 διαφορετικούς δείκτες. Μεταξύ των δεικτών που χρησιμοποιούνται είναι ο αριθμός των πολέμων στις οποίες συμμετέχουν στο εσωτερικό και εξωτερικό, οι σχέσεις τους με τις γειτονικές τους χώρες, η πολιτική σταθερότητα των χωρών, οι στρατιωτικές δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ, οι εξαγωγές και εισαγωγές όπλων, ο αριθμός των απασχολουμένων στα σώματα ασφαλείας.

Ως οι πιο φιλειρηνικές χώρες αξιολογούνται η Ισλανδία, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστρία. Από τις χώρες που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται στην 57η θέση , η Γαλλία στην 61η, η Κίνα στην 112η, οι ΗΠΑ στην 121η.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 79η θέση και η Κύπρος στην 62η θέση, ενώ η Τουρκία στη 149η θέση και το Ισραήλ στην 146η θέση.

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται το Νότιο Σουδάν,(161η) Αφγανιστάν (162η) η Συρία( 163η).

Η Ρωσία έπεσε κατά μία θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης (Global Peace Index), με αποτέλεσμα να βρεθεί στην ομάδα των δέκα τελευταίων φιλειρηνικών χωρών του καταλόγου - στην 154η θέση ανάμεσα στις 163 χώρες που περιλαμβάνει ο κατάλογος.

Η Ουκρανία που κατείχε παλαιότερα την 154η θέση ανέβηκε κατά δύο θέσεις και βρέθηκε στην 152η θέση, με αποτέλεσμα να βρεθεί στον κατάλογο πιο ψηλά και από την Ρωσία.

Σύμφωνα με μερικούς δείκτες η Ρωσία παρουσίασε κάποια βελτίωση, ωστόσο γενικά η βελτίωση αυτή αποδείχθηκε ανεπαρκής ώστε να αναβαθμίσει την θέση της στον κατάλογο των φιλειρηνικών χωρών. «Αν και η Ρωσία παρουσίασε βελτίωση σε δείκτες όπως, ο αριθμός των κρατουμένων, ο αριθμός των διαδηλώσεων στις οποίες έγινε χρήση βίας, η πολιτική σταθερότητα και οι στρατιωτικές δαπάνες, επιδείνωσε την θέση της σε δείκτες που αξιολογούν την διάπραξη σοβαρών αδικημάτων, την άσκηση πολιτικών διώξεων, τις εξωτερικές διενέξεις και την συνεισφορά της στις φιλειρηνικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ», αναφέρει η έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομίας και Ειρήνης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης η κατάσταση στον πλανήτη σήμερα είναι λιγότερο φιλειρηνική που παρατηρείται την τελευταία δεκαετία, με οικονομικές επιπτώσεις που ανέρχονται στα 14,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Η ένταση, οι διενέξεις και οι κρίσεις, που εμφανίσθηκαν την τελευταία δεκαετία , παραμένουν ανεπίλυτες στον κόσμο, γεγονός που οδηγεί σταδιακά στην μακροχρόνια πτώση των φιλειρηνικών διαθέσεων» αναφέρει η έκθεση Ινστιτούτου Οικονομίας και Ειρήνης, η οποία διαπιστώνει ότι στο διάστημα από το 2016 έως το 2017 , 92 χώρες υποβάθμισαν την θέση τους στον κατάλογο των φιλειρηνικών χωρών, και μόνο 72 χώρες αναβάθμισαν την θέση τους υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι το χειρότερο αποτέλεσμα των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση των 100 σελίδων του Ινστιτούτου Οικονομίας και Ειρήνης, που ιδρύθηκε το 2007 από τον επιχειρηματία Στηβ Κιλλελέα (Steve Killelea) και έχει γραφεία στο Σίδνει, την Νέα Υόρκη και το Μεξικό, οι οικονομικές επιπτώσεις από την χρήση βίας αντιστοιχούν στο 12,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αριθμός που σημαίνει ότι αναλογούν 2000 δολάρια σε κάθε πολίτη της Γης. Ο δείκτης αυτός αυξήθηκε κατά 2% το 2017 εξαιτίας της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών που αφορούσαν τις διάφορες διενέξεις και των δαπανών που έγιναν για την εσωτερική ασφάλεια των χωρών. Μάλιστα τις μεγαλύτερες δαπάνες για την εσωτερική ασφάλεια, έκαναν η Κίνα, η Ρωσία και η Νότια Αφρική.

Πηγή:   news.gr