Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:30 | 02/10/2017

Με την...αινιγματική δήλωση του Παναγιώτη Βλαστου πως «δε θα με ξαναδείτε στα δικαστήρια σας» έκλεισε η δίκη σε δεύτερο βαθμό, για την υπόθεση του «συνδικάτου του εγκλήματος». Ακούγοντας την καταδίκη του σε μία από δύο φορές ισόβια που του είχε επιβληθεί πρωτοδίκως, ο Παναγιώτης Βλαστός φάνηκε διατεθειμένος να αλλάξει πορεία ζωής λέγοντας πως έχει τελειώσει με την παρανομία.

«Προσπαθήσαμε να μην αδικήσουμε κανέναν από τους κατηγορουμένους» είπε ο πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην εκπνοή της διαδικασίας η οποία κράτησε σχεδόν τρία χρόνια. Η απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου τον Ιανουάριο του 2009 και η δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου το 2008 ήταν οι δύο βασικότερες εγκληματικές πράξεις των κατηγορουμένων μελών του συνδικάτου του εγκλήματος.

[custom:google-ads]

Το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά σε 3 από τους 14 κατηγορούμενους που έκρινε ενόχους και τους επέβαλε τις εξής ποινές:

- Παναγιώτης Βλαστός, ισόβια και 36 χρόνια που συγχωνεύτηκαν στα 23 χρόνια. 

- Ιωάννης Σκαφτούρος, κάθειρξη 6 ετών 

- Απόστολος Πετράκης, κάθειρξη 18 ετών 

- Αριστομένης Κλεφτόγιαννης, ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 15 ετών 

- Γιώργος Κατσαγιάννης, ισόβια και 20 χρόνια που συγχωνεύτηκαν στα 15 χρόνια 

- Χαράλαμπος Μουστάκας, κάθειρξη 8 ετών 

- Γιώργος Τρομπούκης, κάθειρξη 10 ετών 

- Βασίλης Στεφανάκος, φυλάκιση 3 ετών. Η ποινή του μετατράπηκε σε χρηματική, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ τη μέρα. 

- Ιωάννης Θώδης, κάθειρξη 9 ετών 

- Κωνσταντίνος Ανδρέου και Boban Ristevski κάθειρξη 10 ετών 

- Εμμανουήλ Σκαρλάτος 7 ετών

- Παναγιώτης Σοιλέδης 8 ετών

- Πολυτίμη Γεωργά, σύντροφος του Σκαφτούρου, φυλάκιση 2 ετών.

Για τον Σερβο-Σκοπιανό διατάχθηκε η απέλαση από τη χώρα όταν εκτίσει την ποινή του και η 10ετής απαγόρευση επιστροφής του στην Ελλάδα. 

Για όλους τους ισοβίτες αποφασίστηκε διαρκής στερηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Οι δικαστές αναγνώρισαν ελαφρυντικά στους Χαράλαμπο Μουστάκα (μετεφηβικής ηλικίας), Πολυτίμη Γεωργά (πρότερος έντιμος βίος και ειλικρινή μεταμέλεια μετά την πράξη ) και Βασιλη Στεφανάκο (μετέπειτα καλή συμπεριφορά).

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των ποινών, ο πρόεδρος του δικαστηρίου απευθυνόμενος στον Παναγιώτη Βλαστό του είπε ότι υπάρχουν ακόμη νομικές ενέργειες που μπορεί να κάνει όπως η αίτηση χάριτος ή να αιτηθεί αποφυλάκιση επικαλούμενος ανήκεστο βλάβη καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. 

Βλαστος: Σέβομαι την απόφασή σας. Θα πάω όμως παραπάνω. Εγω έχω σβήσει 20 χρόνια μέσα στη φυλακή.

Πρόεδρος: Όμως παραβιάσατε δύο φορές την αναστολή

Βλαστος: Ήμουν λάθος εκεί. Δεν θα με ξαναδείτε ποτέ στα δικαστήρια σας 

Πρόεδρος: Προσπαθήσαμε να μην αδικήσουμε κάποιον. Ευχαριστώ πολύ όλους

Εισαγγελέας Παν. Αγγελοπουλος:Τον παράδεισο τον άνοιξε πρώτος ο ληστής. Εμείς όλοι είναι είμαστε πολύ πίσω

Συνήγορος υπεράσπισης: Ο ληστής είχε το Χριστό δίπλα του

Εισαγγελέας : Και ο Παναγιώτης τον έχει

 

Δήλωση Φραγκίσκου Ραγκούση, συνηγόρου υπεράσπισης του Παν. Βλαστού

«Με μία συγκινητική δήλωση ο Παναγιώτης Βλαστός στάθηκε απέναντι στους δικαστές του δηλώνοντας για μία ακόμη φορά ότι τελείωσε με την παρανομία. Η απόφαση του Εφετείου διαφοροποιήθηκε από εκείνη του πρωτόδικου δικαστηρίου καθώς του επέβαλε μία φορά ισόβια αντί για δύο που είχαν επιβληθεί εσφαλμένα στο πρωτο. Και θα προχωρήσει στο αναιρετικό στάδιο με την πίστη και την ελπίδα ότι η δικαιοσύνη δεν θα αργήσει».

Δήλωση Σάκη Κεχαγιόγλου, συνηγόρου υπεράσπισης του Χαρ. Μουστάκα

«Η αναγνώριση από το Δικαστήριο ελαφρυντικού στον εντολέα μου και η μείωση της πρωτοδίκως επιβληθείσας κάθειρξης των 19 ετών σε 8 έτη είναι δίκαιη και απόλυτα συμβατή με την τρίχρονη διαδικασία και την όλη συμπεριφορά και προσωπικότητα του Χαράλαμπου Μουστάκα. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την απόφαση».

 

zougla.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis