Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:50 | 23/04/2015

Οι πολεμικές πόζες του τουρκικού στρατεύματος μπορεί να πείθουν τον ελληνόφωνο μιντιακό χώρο με τις ασκήσεις διάβασης υδάτινων κωλυμάτων κατά μήκος του ποταμού Έβρου, αλλά στην Μέση Ανατολή οι παρελάσεις των τουρκικών τεθωρακισμένων που είδαμε τις προηγούμενες βδομάδες και μήνες στα σύνορα με την Συρία, εντυπωσίασαν μόνο για τον λαϊκισμό τους.

«Στα χαρτιά, ο τουρκικός στρατός είναι μια εντυπωσιακή δύναμη. Ωστόσο, στην πραγματικότητα μπορεί να κρύβει πολλές εκπλήξεις,» το συμπέρασμα κορυφαίων αναλυτών του ΝΑΤΟ.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η κυβέρνηση στην Άγκυρα έλαβε την άδεια από την τουρκική εθνοσυνέλευση για να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία και το Ιράκ, εάν αυτό απαιτηθεί, η Άγκυρα έχει τραβήξει πολλές φορές την προσοχή των μέσων ενημέρωσης με τις παρελάσεις των τεθωρακισμένων της, σε ανοιχτό έδαφος, κοντά στην  μέχρι πρόφατα εμπόλεμη συριακή πόλη Κομπάνι, ή πρόσφτα με την απομάκρυνση από την επικράτεια της Συρίας του τάφου ενός πρώην σουλτάνου.

Ακριβώς όπως οι απαιτήσεις της Δύσης απέναντι στην Άγκυρα για να παρέμβει με χερσαίες δυνάμεις υπέρ των Κούρδων στην Κομπάνι έγιναν όλο και πιο επιτακτικές, ξαφνικά πολλαπλασιάστηκαν οι αμφιβολίες σχετικά με την πολεμική αξία του τουρκικού στρατού. Εντυπωσιακός στο μέγεθος, έρχεται μετά από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ως δεύτερος ισχυρότερος δυτικός στρατός, τουλάχιστον ονομαστικά. Ο εξοπλισμός όμως αυτού του στρατεύματος, και παρά τις μεγάλες εως σήμερα προσπάθειες, παραμένει  πολύ πίσω, ειδικά οι τεθωρακισμένες δυνάμεις του.

Αν και εκσυγχρονισμένα, τα άρματα μάχης M60 από τη δεκαετία του δεκαετία του '60, τα οποία αποσύρθηκαν από τον Στρατό των ΗΠΑ μετά τον πόλεμο του Κόλπου το 1993, είναι μόνο ένα από τα πολλά προβλήματα. Αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της τουρκικής τεθωρακισμένης δύναμης, ο Τουρκικός Στρατός έχει έως 800 κομμάτια, εκ των οποίων 170 αν και αναβαθμίστηκαν από την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία, παραμένουν ξεπερασμένα. Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει επίσης μερικές εκατοντάδες άρματα μάχης Leopard 1 και 2, αυτά δεν θα ήθελε να τα διακινδυνεύσει σε κάποιο πεδίο μάχης στην Μέση Ανατολή -  όλα τα άρματα μάχης ανοίγουν σε αυτή την περιοχή του κόσμου όπως τα κονσερβοκούτια, για να μείνει στη συνέχεια χωρίς άρματα μάχης στον Έβρο.

Το αρματικό πρόβλημα του τουρκικού στρατεύματος στην Μέση Ανατολή δεν έχει διαφύγει όλων των αξιόλογων αναλυτών. Αυτοί υποστηρίζουν ότι ο τουρκικός στρατός δεν είναι καν σε θέση να αντιπαρατάξει σύγχρονο εξοπλισμό κατά των τζιχαντιστών του Χαλιφάτου, οι οποίοι εξοπλίζονται με σύγχρονα δυτικά όπλα που έφεραν στην κατοχή τους στο Ιράκ. Οι τζιχαντιστές του Χαλιφάτου μερικές φορές διαθέτουν ακόμη και σύγχρονα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams M1. Αλλά ακόμη και τα σοβιετικής τεχνολογίας ιρακινά Τ-72, τα οποία επίσης διαθέτουν οι ισλαμιστές μαχητές, είναι ανώτερα από τα τουρκικά M60. Αυτό προϋποθέτει βέβαια ότι οι εξτρεμιστές στο Ιράκ θα μπορούσαν σε μια δυνητικήα αντιπαράθεση να χρησιμοποιήσουν αυτά τα οπλικά συστήματα.

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες ενσωματώνονται στις δομές του ΝΑΤΟ από το 1952, είναι ένα κλασικό στεκούμενο στράτευμα με περίπου 718.000 στρατιώτες στις τάξεις τους. Στα χαρτιά υπάρχουν συνολικά 3.650 άρματα μάχης και χιλιάδες άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, αρκετές εκατοντάδες μαχητικά.

Στην πραγματικότητα όμως, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένας στρατός μιας άλλης εποχής. Με τα υψηλά επίπεδα στελέχωσης να μην εξυπηρετούνται με τους κληρωτούς, μια τεράστια αρμάδα σε βαρέα άρματα μάχης και με έναν μεγάλο αριθμό εξειδικευμένων μαχητικών αεροσκαφών, πρόκειται για μια τυπική στρατιωτική δύναμη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Ο τουρκικός στρατός είναι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ απίστευτα άκαμπτος και πανάκριβος στη λειτουργία και τη συντήρησή του.

Η τεράστια καθυστέρηση που έχει εντοπιστεί στο θέμα των μεταρρυθμίσεων εξακολουθεί να τον διέπει. Τον Απρίλιο του 2012 ο τότε πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ κάλεσε για πρώτη φορά για μια ριζική αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, κατά την διάρκεια μιας ομιλίας του στην Ακαδημία Πολέμου στην Κωνσταντινούπολη. Η Τουρκία είναι στα πρόθυρα μιας από τις πιο ταραγμένες περιοχές του κόσμου, και πρέπει να βρει μια απάντηση σε αυτό, δήλωσε κατά τη χρονική στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος. Για το σκοπό αυτό, ο ίδιος είχε υπολογίσει με την δημιουργία ενός επαγγελματικού στρατού και τη βελτίωση της ικανότητας μάχης του.

Ο Γκιουλ είχε δώσει λίγο αργότερα εντολή για την συγκρότηση μιας ομάδα εργασίας, της οποίας την τελική έκθεση είχε λάβει λίγο πριν το τέλος της θητείας του τον Αύγουστο του 2014. Σε αυτή την έκθεση προτείνεται η κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης, η μείωση του αριθμού των ενόπλων δυνάμεων, η αύξησης της κινητικότητας τους και η αύξηση του αριθμού των μάχιμων μονάδων. «Σε περίπτωση μιας πολεμικής αποστολής σήμερα», έτσι η έκθεση, «το τουρκικό στράτευμα θα περιέλθει σε μια περίπλοκη φάση».

http://defencenews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis