Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:44 | 17/05/2015

Την παραίτηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι ζήτησαν οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που κατέβηκαν την Κυριακή στους δρόμους των Σκοπίων, με αφορμή τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί μαζικών παρακολουθήσεων πολιτών και εκτεταμένης διαφθοράς στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια.

Ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην κεντρική λεωφόρο, μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ όπου βρίσκεται το γραφείο του Γκρούεφσκι - μεταξύ αυτών και πολλοί από την επαρχία που έφθασαν στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ  με λεωφορεία και Ι.Χ.

Ο πρωθυπουργός κατηγορείται ότι κατέλυσε τη δημοκρατία έπειτα από τις αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις χιλιάδων πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες της ΠΓΔΜ, που εκτός των άλλων δείχνουν  κακοδιαχείριση κονδυλίων, διώξεις πολιτικών αντιπάλων με πλαστά στοιχεία, ακόμα και συγκάλυψη δολοφονιών.

diadilosi-skopie-570

Το σκάνδαλο αποκάλυψε ο Ζόραν Ζάεβ, ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών, δημοσιοποιώντας αποσπάσματα από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν υποκλαπεί, αρνούμενος ωστόσο να κατονομάσει την πηγή του. Αυτό που είπε είναι ότι διέρρευσαν σε αυτόν από «πατριώτες» στις υπηρεσίες πληροφοριών και ζητά τον άμεσο σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Οι διαδηλωτές προειδοποιούν, μάλιστα, ότι θα πραγματοποιήσουν κατάληψη σε κεντρικούς δρόμους των Σκοπίων μέχρι να δεχθεί ο Γκρούεφσκι να παραιτηθεί.

diadilosi-skopie1-570

«Η διαμαρτυρία θα συνεχιστεί» είπε ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Ζόραν Ζάεβ. «Περίπου 4.600 ακτιβιστές, κυρίως νέοι άνθρωποι, είπαν ότι θα παραμείνουν (στους δρόμους), ακόμα και αν εμείς δεν το κάνουμε. Τότε αποφασίσαμε να μείνουμε» πρόσθεσε ο Ζάεβ.

Την περασμένη εβδομάδα δύο υπουργοί και ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας παραιτήθηκαν.

Ηγέτες της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, Σάσο Μιχάλκοφ και ο υπουργός Εσωτερικών Τζορντάνα Γιανκουλόβσκα, ήταν πίσω από απόπειρες ελέγχου του Τύπου, των δικαστικών αρχών και εκλεγμένων αξιωματούχων μέσω της παρακολούθησης των τηλεφωνικών τους συνομιλιών.

O Νίκολα Γκρούεφσκι

O Νίκολα Γκρούεφσκι

Από την άλλη πλευρά, ο -επί εννέα χρόνια στην εξουσία και αρνούμενος να παραιτηθεί- Γκρούεφσκι ανακοίνωσε τη διοργάνωση δικής του συγκέντρωσης για αύριο το απόγευμα στα Σκόπια, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για πρόκληση αστάθειας στη φτωχή αυτή πρώην δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στην πόλη Κουμάνοβο μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και ένοπλης ομάδας Αλβανών.

Πηγή:koolnews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis