Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:14 | 30/01/2018

Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, αλλά αμετάφραστη στα σλαβικά, συμφωνία για λύση-πακέτο που θα περιλαμβάνει όλα τα κεφάλαια όπου υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες και υπέρβαση του σκοπέλου της συνταγματικής αναθεώρησης στην γείτονα χώρα μέσω κύρωσης διεθνούς συνθήκης. Αυτές φαίνεται πως είναι οι βασικές γραμμές των ελληνικών προτάσεων που υπογράμμισε στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ο Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου ο πρώτος να τις μεταφέρει στα Σκόπια τα οποία θα επισκεφθεί την Τετάρτη. Αναφερόμενος στην αντίδραση του κ. Νίμιτς στις προτάσεις αυτές, ο κ. Κοτζιάς απάντησε διπλωματικά ότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ τις είδε με... ενδιαφέρον γιατί είναι εξαιρετικός συζητητής.

To κυβερνητικό τρίπτυχο για λύση

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς στην χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ, η Αθήνα επιθυμεί σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και θα παραμείνει αμετάφραστη, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την ονομασία της Σρι Λάνκα. Έτσι, με βάση τις διαρροές που έγιναν την προηγούμενη περίοδο, η Ελλάδα φαίνεται να δέχεται τις τέσσερις από τις πέντε προτάσεις Νίμιτς για το ονοματολογικό. Πρόκειται για τα εξής ονόματα: Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη). Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μιλούν ακόμη και σύντμηση των χρονικών ή γεωγραφικών προσδιορισμών με του όρου Makedonija σε μία λέξη. 

[custom:google-ads]

Επιπρόσθετα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Κοτζιά, η κυβέρνηση φαίνεται ότι προσπαθεί να αποφύγει το ενδεχόμενο «σαλαμοποίησης» της λύσης, δηλαδή σπονδυλωτής ρύθμισης των ανοιχτών θεμάτων, δια της προώθησης ενός συμφώνου για συνολική λύση-πακέτο. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται προτάσεις για το όνομα και κεφάλαια για την απαλοιφή του αλυτρωτισμού, την θέση της ΠΓΔΜ και πρόγραμμα ανάπτυξης των ελληνο-σκοπιανών σχέσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, το σύμφωνο θα πρέπει να συνταχθεί το συντομότερο δυνατόν, ενώ, όπως τόνισε μετά το ραντεβού με τον κ. Νίμιτς, δεν θα πρόκειται για ένα «take it or leave it» κείμενο αλλά μια πρόταση για συζήτηση για την οποία θα καταθέσουν προτάσεις και τα Σκόπια. Ένα μέρος αυτού του κειμένου, εφόσον συμφωνηθεί, θα μπορούσε να κατατεθεί στον ΟΗΕ και να αποκτήσει τεχνική μορφή.

Τρίτον, στο καίριο ζήτημα της συνταγματικής μεταρρύθμισης προκειμένου να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, η κυβέρνηση φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να αφήνει ανοιχτό και το θέμα της ρύθμισης του ζητήματος μέσω διεθνούς συνθήκης. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή αναφορά του κ. Κοτζιά για το θέμα. Όπως είπε, το πρώτο ζητούμενο θα είναι να ανοίξει ο δρόμος της συνταγματικής αναθεώρησης και στη συνέχεια «θα δούμε πώς θα πάει». Υπενθύμισε πάντως ότι ορισμένες διεθνείς συνθήκες υπερισχύουν των εθνικών Συνταγμάτων.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis