Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:14 | 28/08/2017

Η Κομοτηνή, κοινή έδρα της πρωτοβάθμιας, περιφερειακής Ένωσής μας και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, αποτελεί κατά τεκμήριο το «ορμητήριο» των συνδικαλιστικών μας δράσεων. Στη βάση αυτή, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα θεσμική συνάντηση του Διοικητικού μας Συμβουλίου με τα τοπικά μέλη της (που υπηρετούν στη Δ.Α. Ροδόπης), τόσο για την καταγραφή των επιμέρους ζητημάτων- τοπικών υπηρεσιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους, όσο και για την προώθηση των αναγκαίων λύσεων από κάθε αρμόδιο φορέα, κυρίως από την πολιτική & φυσική μας ηγεσία. Εν προκειμένω σας υποβάλλουμε το παρόν συνταχθέν Υπόμνημα, με κατηγοριοποιημένα τα θέματα αυτά, καθώς και προτάσεις μας για την επίλυσή τους, με την παράκληση να τύχουν της δέουσας προσοχής και υποστήριξής σας, ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις :
 
Α.  ΘΕΜΑΤΑ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
 1.Το αστυνομικό προσωπικό που υπηρετεί στις υφιστάμενες υπηρεσίες της Δ.Α. Ροδόπης (υπάρχουσα δύναμη) βάσει οργανογράμματος υπολείπεται κατά 40 περίπου αστυνομικούς, από τις προβλεπόμενες οργανικές της θέσεις. Επιπλέον αυτού του γεγονότος, με διαταγές προϊστάμενων υπηρεσιών της, υφίστανται περισσότερες από πενήντα (50) αποσπάσεις-μηνιαίες προσωρινές μετακινήσεις αστυνομικών της σε άλλες υπηρεσίες όπως στο Επιτελείο της ΓΕ.Π.Α.Δ.ΑΜΘ, στο Τ.Δ.Α Κομοτηνής, στην ΕΥΠ, στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ορεστιάδας, σε άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας της χώρας, στο Τμήμα Εξωτερικής Φρούρησης Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής και στην Δ.Α.Α./Υ.Κ.Α./Υ.Π.Ε., με υπηρεσιακό απότοκο στην καθημερινή πραγματικότητα να απουσιάζει μεγάλος αριθμός αστυνομικών απ’ την εκτέλεση μάχιμων υπηρεσιών. Παράλληλα, η αποδυνάμωση αυτή κάνει τα μέλη μας, Δ/τες και λοιποί αξιωματικοί της Δ.Α Ροδόπης, να αισθάνονται συστηματικά εκτιθέμενοι στον κίνδυνο πιθανής ποινικής ή πειθαρχικής εμπλοκής τους, λόγω της λειψανδρίας των υπηρεσιών τους. Σε περίοδο μάλιστα προγραμματισμένων αδειών του προσωπικού (θερινών, Πάσχα ή Πρωτοχρονιάς κλπ), παρά την ορθολογική κατανομή των κανονικών αδειών, το πρόβλημα γίνεται εμφανώς εντονότερο!!
 2.Πέραν όμως των παραπάνω, υπάρχει και άλλη αποστράγγιση δυνάμεων καθώς μεγάλος αριθμός αστυνομικών των υπηρεσιών της Δ.Α Ροδόπης διατίθενται καθημερινά σε ανελαστικές υπηρεσίες όπως στη συνοδεία και στην επιτήρηση(μέτρα ασφάλειας) της οικίας του Γενικού Προξένου της Τουρκίας, στην Κομοτηνή και επιπλέον δύναμη στη φρούρηση του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας, εντός της πόλεως. Ακολούθως, περίπου είκοσι (20) αστυνομικοί απασχολούνται σε καθημερινή βάση στο Κλιμάκιο Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας-Ροδόπης, λόγω αντικειμενικά αξιοσημείωτης κίνησης, ενώ άλλοι δέκα (10) αστυνομικοί λαμβάνουν καθημερινά μέτρα τάξης-ασφαλείας στο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής.  
 Προτάσεις: α)Δρομολόγηση μεταθέσεων των αστυνομικών που υπηρετούν επί μακρόν σε άλλες υπηρεσίες, εντός του νομού Ροδόπης, ήτοι ως αποσπασμένοι στην ΓΕ.Π.Α.Δ.Α.Μ.Θ. ή στο Τ.Δ.Α Κομοτηνής ή Σχολή Αστυφυλάκων, προκειμένου να αποδεσμευτούν οργανικές θέσεις από την Δ.Α. Ροδόπης και να έρθουν άλλοι αστυνομικοί στις θέσεις αυτές, β)περιορισμός της αποστράγγισης δυνάμεων με σωστή υπηρεσιακή ιεράρχηση σε ανώτατο βαθμό, επανακαθορισμό προτεραιοτήτων και ορθολογικό σχεδιασμό, γ)επιστροφή (λήξη μετακινήσεων), αυτών που δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκής υπηρεσιακές ανάγκες, δ)πλήρης απαλλαγή της Δ.Α. Ροδόπης από τις ενισχύσεις με αστυνομικό προσωπικό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δ.Α. Ορεστιάδας, καθότι η Δ.Α. Ροδόπης είναι χαρακτηρισμένη ως Β΄ Ζώνη Παράνομης Μετανάστευσης και συνάμα έχει πολλαπλά ζητήματα να αντιμετωπίσει λόγω ιδιαιτερότητας που όλοι αντιλαμβάνονται.


Β. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ  ΟΧΗΜΑΤΑ
 1. Τα οχήματα των υπηρεσιών της Δ.Α. Ροδόπης, είναι ιδιαίτερα καταπονημένα ένεκα της πολυετούς χρήσης τους, συνδυαστικά των διαρκώς εναλλασσόμενων οδηγών που προβαίνουν σε αλλαγή βάρδιας στο σημείο ελέγχων (ΣΤΕΚ) και των πολλών ωρών λειτουργίας σε στάση.
 2.Παρουσιάζεται μεγάλος αριθμός ακινητοποιημένων υπηρεσιακών οχημάτων, λόγω έλλειψης κονδυλίων για την επισκευή τους, γεγονός που σε συνδυασμό με τη μη έγκριση επαρκών κονδυλίων προμήθειας ελαστικών (μολονότι πρόσφατα εγκρίθηκε ένα πολύ περιορισμένο ποσό, που σίγουρα δεν επαρκεί για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών στο σύνολό τους), δυσχεραίνει σημαντικά το αστυνομικό έργο στην περιοχή.
 Προτάσεις: α)διάθεση πετρελαιοκίνητων οχημάτων νέας τεχνολογίας, μέσω LEASING ή με αγορά τους, που τεκμηριωμένα έχει αποδεχθεί, αποσβένει το κόστος αυτό, λόγω χαμηλού κόστους καυσίμου και συντήρησης και λόγω των περιορισμένων βλαβών-δαπανών επισκευών σε συνεργεία κλπ, β)απλοποίηση της διαδικασίας υπαγωγής οχημάτων στην ΕΛ.ΑΣ. που προέρχονται από κατασχέσεις ένεκα κακουργηματικών πράξεων βάσει του άρθρου 177 του Ν.2960/2001 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μέχρι σήμερα καθώς και της διαδικασίας αποδοχής οχημάτων μέσω δωρεών ιδιωτών, γ)διάθεση επαρκών κονδυλίων για την επισκευή - συντήρηση των ακινητοποιημένων οχημάτων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν υπηρεσιακά.


  Γ.  ΘΕΜΑΤΑ    ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ  ΥΠΟΔΟΜΩΝ

1. Διαπιστώνεται ότι στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατή η λειτουργία Τμήματος Μεταγωγών-Δικαστηρίων, λόγω μη ύπαρξης κατάλληλων χώρων στέγασής του στις υφιστάμενες κτιριακές υποδομές της Δ.Α. Ροδόπης.
2. Το Α.Τ. Σαπών στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο, που λόγω της παλαιότητας δεν ενδείκνυται για αστυνομική χρήση, ενώ και η επισκευή του κρίνεται ασύμφορη για το Δημόσιο.
3. Το Τ.Σ.Φ. Σαπών στεγάζεται σε κτίριο που έχει παραχωρηθεί μεν από το Δήμο Σαπών, πλην όμως δεν πληροί τις υπηρεσιακές προδιαγραφές & ανάγκες.
 Προτάσεις: α)Η στέγαση του Τμήματος Μεταγωγών-Δικαστηρίων σε χώρο του Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, κατόπιν δωρεάν παραχώρησης από το αρμόδιο Υπουργείο β)Η συστέγαση του Α.Τ. και του Τ.Σ.Φ Σαπών σε οίκημα της πρώην Δ.Ο.Υ. Σαπών, το οποίο ο Δήμος Σαπών (ως νόμιμος διαχειριστής του) προτίθεται να παραχωρήσει στην ΕΛ.ΑΣ.


Δ.  ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΟΥ  ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
1.Λόγω έλλειψης σχετικών οικονομικών κονδυλίων, διαπιστώνονται σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ελλειπή ή την μη τακτική συντήρηση υφιστάμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, όπως των φορητών πομποδεκτών, αλεξίσφαιρων γιλέκων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, φωτοαντιγραφικών μηχανημάτων, συσκευών ελέγχου ταχύτητας, συσκευών ηχομέτρησης  κλπ.
 Πρόταση: Η διάθεση, πρόβλεψη και έγκριση των απαραίτητων κονδυλίων για την αγορά νέου υλικοτεχνικού εξοπλισμού ή για την επισκευή του υφιστάμενου.


Ε.  ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ-ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
1. Από τις 9-9-2013 λειτουργεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα το Μεθοριακό Σημείο Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας Ροδόπης. Ο διαβατηριακός έλεγχος στο Σημείο πραγματοποιείται από Κλιμάκιο του Τ.Α. Κομοτηνής!!! παρά του ότι με επίσημα στοιχεία η κίνηση των οχημάτων – πολιτών «ανταγωνίζεται» τους αυτοτελής Κεντρικούς Υπηρεσιακούς Σταθμούς Διαβατηριακού Ελέγχου της Χώρας, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει το αυτονόητο, η ίδρυση δηλαδή ξεχωριστής υπηρεσίας [παρακάμφτηκε από τον σχεδιασμό της πρόσφατης αναδιάρθρωσης, μολονότι ως υπηρεσιακή πρόταση υπήρξε…]  
  Πρόταση: Η ίδρυση και στελέχωση, με προσωπικό (εκτός Δ.Α. Ροδόπης) νέας Υπηρεσίας, Τμήματος Ελέγχου Διαβατηρίων Νυμφαίας, με αποκλειστικό αντικείμενο τον έλεγχο εισόδου-εξόδου στο συγκεκριμένο σημείο, ένεκα της διαρκώς αυξανόμενης διέλευσης οχημάτων και της αμείωτης τουριστικής κίνησης.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΡΑΓΟΥΔΑΚΗΣΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ


 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis