Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:29 | 31/05/2017

Τον «σγουρομάλλη» και τον «ξανθό», τους συνεργούς της Πόλας Ρούπα, πλαστές ταυτότητες των οποίων είχαν βρεθεί στο «στρατηγείο» της στην Ηλιούπολη, βλέπουν οι αξιωματικοί ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., μετά την χθεσινή ανάληψη ευθύνης από την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» (ΟΛΑ), της αποτυχημένης βομβιστικής επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας και στα γραφεία της Eurobank στο κέντρο της Αθήνας.

Και αυτό διότι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι συνεργοί της Ρούπα ενδεχομένως να επιχειρούν να ανασυνταχθούν και να συνεχίσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις αναβαθμίζοντας τη δράση τους μέσω της κατασκευής ισχυρών βομβών. Η Αστυνομία είχε βρει στο κρησφύγετο της Ηλιούπολης την ταυτότητα «ξανθού» άνδρα με τα στοιχεία Τριαντόπουλος Ευστάθιος του Γεωργίου και της Βασιλικής και την ταυτότητα του «σγουρομάλλη» άνδρα με τα στοιχεία Παπαδόπουλος Ιωάννης του Βασιλείου και της Χριστίνας. Πρόκειται για ταυτότητες με πραγματικά στοιχεία πολιτών, στις οποίες όμως είχαν αντικατασταθεί οι φωτογραφίες.  

Χθες, η «ΟΛΑ» ανέλαβε με προκήρυξή της την ευθύνη για την αποτυχημένη τρομοκρατική επίθεση στο υπουργείο Εργασίας στις 12 Δεκεμβρίου 2016 και την έκρηξη στα γραφεία της Eurobank στην οδό Σανταρόζα στις 19 Απριλίου 2017. Για το χτύπημα στο υπουργείο Εργασίας οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ανέφεραν τότε ότι πρόκειται για τρομοκράτες χωρίς εμπειρία στην κατασκευή βομβών, οι οποίοι πιθανότατα είναι «καθαροί» (άγνωστοι στις Αρχές) και βρίσκονται σε στάδιο εκπαίδευσης. Η βόμβα, η οποία είχε τοποθετηθεί μέσα σε ταξιδιωτικό σάκο, δεν εξερράγη και εξουδετερώθηκε από τους άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Η ίδια οργάνωση, ωστόσο, πέτυχε το σκοπό της με μία πιο καλά κατασκευασμένη βόμβα τέσσερις μήνες αργότερα στα γραφεία της Eurobank στο κέντρο της Αθήνας. Τότε, είχε σημειωθεί ισχυρή έκρηξη που προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές.

Στην προκήρυξή της η «ΟΛΑ» καταφέρεται εναντίον των μνημονιακών κυβερνήσεων κάνοντας αναφορά και στην κυβέρνηση Παπαδήμου:

«Εδώ και αρκετούς μήνες επαναλήφθηκε η μονότονη φάρσα της "διαπραγμάτευσης", με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να παίζει το συνηθισμένο της ρόλο, αυτόν του εκπροσώπου και υπηρέτη της ντόπιας αστικής τάξης και του μόνιμου καρπαζοεισπράκτορα των ιμπεριαλιστών δανειστών (…) Βασική προϋπόθεση για να γίνει βιώσιμο το χρέος είναι να γίνει αβίωτη η ζωή του εργαζόμενου λαού. Αυτό ακριβώς έγινε φανερό και με το PSI επί κυβέρνησης Παπαδήμου. Ακόμα και το πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αφορά μονάχα την πρόσβαση των καπιταλιστών σε φθηνό χρήμα και εντάσσεται στη γενικευμένη πολιτική αναδιανομής από τα κάτω προς τα πάνω».

Μνεία γίνεται και στο μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα»,  Λάμπρο Φούντα, ο οποίος είχε πέσει νεκρός το 2010 σε συμπλοκή με αστυνομικούς, όπως και στο Χρήστο Τσουτσουβή της «Αντικρατικής Πάλης», ο οποίος επίσης είχε πέσει νεκρός σε συμπλοκή με αστυνομικούς πριν από 32 χρόνια. Οι παραπάνω αναφορές κάνουν τους αρμόδιους αξιωματικούς να εκτιμούν ότι ο συντάκτης της προκήρυξης ανήκει στην παλιά φουρνιά τρομοκρατών, ανεξαρτήτως του ποιος ήταν ο εκτελεστικός βραχίονας των δύο επιθέσεων. Οι αστυνομικοί βλέπουν ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στο επιχειρησιακό σκέλος των βομβιστικών επιθέσεων, ενώ κάνουν λόγο για προκήρυξη-μήνυμα πως η ΟΛΑ είναι ενεργή, επικίνδυνη και έχει την δυνατότητα να χτυπά όποτε και όπου θέλει.

Τα μέλη της οργάνωσης που έχουν χτυπήσει με πολεμικά καλάσνικοφ τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, την οικία του Γερμανού Πρέσβη στο Χαλάνδρι, την Ισραηλινή Πρεσβεία και αποτυχημένα με RPG τα γραφεία αυτοκινητοβιομηχανίας στη Βαρυμπόμπη, μιλούν για «ένοπλη ταξική πάλη» και «επαναστατικά οράματα με το όπλο στο χέρι».

Τελευταία φορά που είχε κάνει την εμφάνισή της η ΟΛΑ ήταν στα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγμα, όπου τα μέλη της «εγκατέλειψαν» τα πολεμικά όπλα, και τοποθέτησαν ισχυρή βόμβα. Ακολούθησε η «πειραματική» αποτυχία στο υπουργείο Εργασίας, ενώ η Πόλα Ρούπα ήταν ακόμη ασύλληπτη, και ήρθε η επιτυχημένη στα γραφεία της τράπεζας στην οδό Σανταρόζα.

Η ΟΛΑ, σύμφωνα με στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου ήταν η «θυγατρική» του Επαναστατικού Αγώνα, η δεύτερη τρομοκρατική επωνυμία του Νίκου Μαζιώτη, η οποία είχε προκύψει από την πρόσμιξη συνεργαζόμενων «Ληστών του Διστόμου», τέσσερις από τους οποίους έχουν συλληφθεί και ένας είχε αυτοκτονήσει κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης σύλληψής τους. Έτσι εξηγούν οι αρμόδιοι αξιωματικοί τον παροπλισμό και «θάψιμο» των πολεμικών καλάσνικοφ που χρησιμοποίησε στις πρώτες επιθέσεις της και την αντικατάστασή τους με "παραδοσιακές" βόμβες…  

του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis