Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:28 | 29/01/2018

Δημοσιεύουμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο που είχε αναρτηθεί από αναγνωστη μας στη σελίδα του policenet.gr στο facebook:

 

"Συνήθως μετά από κάποιο γεγονός, στο οποίο φαίνεται η αδυναμία της τεχνολογίας να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αρχίζουν οι έρευνες για βελτίωση της ήδη υπάρχουσας τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα θα αναφερθώ στην βελτίωση των αμυντικών πυρομαχικών που εξελίχθηκε στην Αμερικανική βιομηχανία παραγωγής φυσιγγίων, μετά το γεγονός που συνέβη το 1986 στο Μαϊάμι της Φλόριδα, όταν πολλοί πράκτορες του FBI και της τοπικής Αστυνομίας, ενεπλάκησαν με δύο οπλισμένους κακοποιούς, σε μία μάχη ανάμεσα σε αυτοκίνητα (θα αναφέρω ποιο κάτω την σημασία), όπου υπήρξαν δύο νεκροί πράκτορες και πέντε τραυματίες εκ των οποίων οι δύο πέθαναν λόγω του τραυματισμού των.

Ο λόγος που γίνεται αναφορά στο περιστατικό αυτό είναι διότι οι δύο κακοποιοί, αν και χτυπήθηκαν αρκετές φορές από τα πυρά των πρακτόρων του FBI, συνέχισαν να μάχονται, αυξάνοντας τις απώλειες των πρακτόρων.

Σαν δεύτερο συμπέρασμα ήταν ότι η χρήση πυρομαχικών σε εμπλοκή τέτοιου είδους όπου παρεμβάλλονται εμπόδια, όπως τα αυτοκίνητα, η αποτελεσματικότητα των φυσιγγίων μετά από πρόσκρουση ή διείσδυση από μέταλλο ή γυαλί, μειώνει ή εξουδετερώνει την αποτελεσματικότητα των, χαρακτηριστική είναι η ερμηνεία του FBI, σαν poorly performing ammunition.

Μετά από το γεγονός αυτό, το FBI έκανε ένα πρωτόκολλο, βάσει του οποίου, ορίζονται οι προδιαγραφές των φυσιγγίων που θα χρησιμοποιούν οι πράκτορές του, οι οποίες προέρχονται από 8 διαφορετικά τεστ.

To βασικότερο τεστ του FBI, είναι η παρατήρηση της διείσδυσης (penetrate) και η παραμόρφωση ή διεύρυνση του βλήματος( expansion) σε βάθος 12 ιντσών βαλλιστικής ζελατίνης(ballistic gelatine), σε δύο διαφορετικές αποστάσεις και γωνίες.

Στα τριάντα περίπου χρόνια που πέρασαν από το περιστατικό και μετά τις απαιτήσεις τού πρωτοκόλλου του FBI, έγιναν πολλές βελτιώσεις στην παραγωγή φυσιγγίων, ώστε να καλύπτουν τις απαιτήσεις αυτές.

Η πρώτη βελτίωση έγινε στις πυρίτιδες, που επιτυγχάνονται μεγαλύτερες ταχύτητες χωρίς μεγάλη αύξηση των πιέσεων, μείωση της φλόγας εκτός κάνης και όσο το δυνατό καλύτερη καύση χωρίς κατάλοιπα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα παραγόμενα σήμερα φυσίγγια π.χ. 380 οι ταχύτητες πλησιάζουν αυτές των 9mm, ενώ των 9mm, πλησιάζουν αυτές του 357.

Δεύτερη μεγάλη βελτίωση είναι στην κατασκευή των βλημάτων, με βασικότερο παράγοντα την μείωση του πάχους του μεταλλικού περιβλήματος(metal jacket) που βοηθάει στην διεύρυνση της άκρης του βλήματος κατά την πρόσκρουση.

Τρίτη και πολύ ουσιώδης βελτίωση, είναι ο έλεγχος των παραγομένων φυσιγγίων (Better Quality Control), διότι πολλές εταιρείες είχαν ακόμη την τεχνολογία παραγωγής του WW II, η οποία βελτιώθηκε ειδικά στις πρέσες, με optical scanners, laser gauges, ώστε τα παραγόμενα φυσίγγια να πλησιάζουν την τελειότητα.

Τέταρτη σημαντική βελτίωση, είναι η χρήση καλύκων από νίκελ (Nickel-Plated Cases) οι οποίοι είναι πιο ολισθηροί από τους χάλκινους, πράγμα που διευκολύνει την είσοδο του φυσιγγίου στην θαλάμη και την έξοδο από αυτήν.

Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή τεχνικού του FBI που αναφέρει, Nickel is slicker than brass, which means it should feed and extract more smoothly from chambers (especially dirty chambers) than standard brass-cased ammunition.

Πέμπτη βελτίωση είναι η παραγωγή φυσιγγίων +Ρ, τα οποία δίνουν μεγαλύτερες ταχύτητες και αποδόσεις, χωρίς να ταλαιπωρούν τα όπλα τα οποία παράγονται σήμερα από υψηλής ποιότητας μέταλλα των οποίων οι αντοχές είναι πολύ υψηλότερες από παραγωγές των προηγουμένων δεκαετιών.

Σαν προσωπική μου γνώμη είναι ότι θα πρέπει και η Ελληνική Αστυνομία να ξεπεράσει ορισμένα <ταμπού> και να επιβάλει στον εξοπλισμό του προσωπικού φυσίγγια κατάλληλα για τις σύγχρονες συνθήκες πιθανών εμπλοκών, χωρίς τις αστείες απαγορεύσεις των hollow points κ.τ.λ."

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis