Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:59 | 01/02/2016

Με τον... «007» συνεργαζόταν ο «Μάξιμους» Mirsad Bektasevic. Αυτή η συνεργασία προκάλεσε το ενδιαφέρον της βρετανικής MI6 και τον εντοπισμό του στη Βοσνία. Από τον Φεβρουάριο του 2005, οι βρετανοί πράκτορες είχαν εντοπίσει ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων και τηλεφωνικές επαφές με τον «irhabi007», κωδικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιούσε άγνωστος τότε νεαρός. Στις συνομιλίες έκαναν λόγο για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον βρετανικών και αμερικανικών στόχων, μεταξύ των οποίων και... στριπτιζάδικα σε όλη την Ευρώπη.

Στις 19 Οκτωβρίου 2015, συλλαμβάνουν τον Bektasevic μαζί με τον Cesur Abdulkadir, Δανό υπήκοο με τουρκική καταγωγή, σε διαμέρισμα θείας του πρώτου στο προάστιο Ilidza του Σεράγεβο. Τους παρακολουθούσαν από τον Σεπτέμβριο του 2005 όταν έφθασαν στη Βοσνία τρεις εβδομάδες πριν από τη σύλληψή τους. Οι βρετανοί πράκτορες θεωρούν ότι ο «007» ήταν εκείνος που προσηλύτισε, στρατολόγησε διαδικτυακά τον Mirsad Bektasevic.

 

 

 

 

Ο διαδικτυακός «προπαγανδιστής» της Αλ Κάϊντα

Δύο ημέρες αργότερα συλλαμβάνουν και τον «007», στο Hammersmith Shepherd’s Bush, προάστιο του Δυτικού Λονδίνου.  Ήταν ο 22χρονος τότε Younes Tsouli. Ένας νεαρός που αποτελούσε μία σοβαρή περίπτωση, καθώς φερόταν να ήταν άτομο που είχε επαφές με τους επικεφαλής της Αλ Κάϊντα ακόμη και τον ίδιο τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ήταν ένας χάκερ-κράκερ, μια on line διασημότητα που έγινε ο σημαντικότερος διαδικτυακός «προπαγανδιστής» του ανατριχιαστικού έργου της Αλ Κάιντα και τον κηρυγμάτων μίσους στον κυβερνοχώρο.

Έσπαγε κωδικούς πολιτών και δημόσιων οργανισμών, όπως των αυτοκινητοδρόμων του Άρκανσας και του τμήματος μεταφορών, προκειμένου να χρησιμοποιεί τους διαδικτυακούς κόμβους για την διακίνηση και διαμοιρασμό στον παγκόσμιο ιστό, των ανατριχιαστικών βίντεο αποκεφαλισμών πολιτών από την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούσε την ανωνυμία του στο διαδίκτυο και καθιστούσε δύσκολο των εντοπισμό των ηλεκτρονικών του ιχνών, κάτι που διέδιδε ως ενέργεια και στους υπολοίπους ισλαμιστές του διαδικτύου προκειμένου να προστατεύονται.

Bίντεο «στρατολόγησης» φανατικών

Ο Younes Tsouli φερόταν από τις μυστικές υπηρεσίες ο κατασκευαστής της επίσημης ιστοσελίδας της Αλ Κάιντα σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Μία από τις συνομιλίες που αποκωδικοποίησαν οι μυστικές υπηρεσίες με άλλον τζιχαντιστή είναι η παρακάτω:

Abuthaabit: Αυτή η επικοινωνιακή δουλειά, σου λέω πως είναι πολύ σημαντική, πολύ, πολύ, πολύ, πολύ...

Irhabi007: Το ξέρω, το ξέρω.

Abuthaabit: Γιατί πολλοί από τους αδερφούς βλέπουν το υλικό που βγαίνει. Φαντάσου πόσοι άνθρωποι θα πάνε στο Ιράκ, αφού δουν την κατάσταση εξαιτίας των βίντεο. Φαντάσου πόσοι από αυτούς μπορούν να γίνουν μάρτυρες.

Ο «007» δεν ήταν μόνο ο κύριος εκφραστής της τζιχαντιστικής προπαγάνδας αλλά και εντοπιστής στρατολόγος νέων τρομοκρατών, όπως η περίπτωση του Mirsad Bektasevic. Μετά τη σύλληψη του τελευταίου στη Βοσνία στον υπολογιστή του βρέθηκαν στοιχεία των επαφών του με άλλους τζιχαντιστές στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και ο Irhabi007,Younes Tsouli.

Ο Tsouli, φοιτητής της τεχνολογίας της πληροφορίας, δεν είχε συναντήσει ποτέ τους συλληφθέντες της Βοσνίας, συνομιλούσε μόνο στο διαδίκτυο και τηλεφωνικά.

Οι Αμερικανοί «συνομιλητές»

Στον «007» μαζί με τους συγκατηγορούμενούς του Waseem Mughal, έναν Βρετανό υπήκοο τελειόφοιτο της Βιοχημείας (Ο  Abuthaabit που μιλούσε διαδικτυακά), και ο Tariqal-Daour, φοιτητής της Νομικής γεννημένος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, απαγγέλονται κατηγορίες για παρακίνηση σε δολοφονία και συνωμοσία σε δολοφονία. Στο δικαστήριο ανεφέρθηκε ότι ο al-Daour απέσπασε 1,8 εκατομμύρια λίρες από υποκλοπή πιστωτικών καρτών χρησιμοποιώντας τα χρήματα για την αγορά εξοπλισμού σε τζιχαντιστικές ομάδες. Και οι Tsouli και Mughal συνήθιζαν να χρησιμοποιούν κλεμμένους αριθμούς πιστωτικών καρτών για να στήνουν τις τζιχαντιστικές ιστοσελίδες. Ο Tsouli καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης ενώ οι άλλοι πήραν μικρότερες ποινές.

Ο «Irhabi007» συνομιλούσε με δύο άτομα που έμεναν στην Ατλάντα και Τζόρτζια, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για τον σχεδιασμό επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον πολιτών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε περιοχές της Ουάσιγκτον. Στους στόχους συμπεριλαμβάνονταν το Καπιτώλιο, η Παγκόσμια Τράπεζα, το George Washington Μασωνικό Μνημείο και άλλες εγκαταστάσεις καυσίμων. Ο Syed Ahmed, 21 χρόνων και ο Ehsanul Sadequee, 19, έστελναν στον Irhabi007 φωτογραφίες των προτεινόμενων στόχων, ενώ είχαν ταξιδέψει στον Καναδά για να συναντήσουν άλλους φανατικούς ισλαμιστές προκειμένου να συζητήσουν και συντονίσουν τις επιθέσεις.

Ο πυρήνας του Bektasevic

Ο «Μάξιμους» Mirsad Bektasevic φιλοδοξούσε να αποκτήσει το...franchise της Αλ Κάϊντα και του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη. Επεδίωκε να μετατρέψει τις διαδικτυακές του φαντασιώσεις σε αιματηρή πραγματικότητα. Ήταν από τους μοναδικούς που πέρα από σκέψεις επιθέσεων και λεκτικών αναφορών μπορούσε να περάσει στην πράξη. Κατάφερε να φτιάξει τζιχαντιστικό πυρήνα και σε σύντομο χρονικό διάστημα να εξοπλιστεί με βαρύ οπλισμό, με εκρηκτικές ύλες και τεχνογνωσία κατασκευής βομβών.

Είχε τους συνδέσμους στη Βοσνία προκειμένου να βρει οπλισμό και εκρηκτικά, «απομεινάρια» του εμφύλιου πολέμου στην Γιουγκοσλαβία. Αυτό έκανε άμεσα όταν έφθασε στη Βοσνία έχοντας «σύνδεσμο» προμήθειας έναν άνδρα που διατηρούσε... κοτοπουλάδικο στο Σεράγεβο. Είχε εμμονή με τα εκρηκτικά και τα όπλα, ενώ ήταν πρόθυμος να περάσει στη δράση. Αυτό μαρτυρούσε και το βίντεο που «σκηνοθέτησε», στο οποίο δήλωνε εμφατικά πως με αυτά τα εκρηκτικά που είχε μπροστά του θα επιτεθούν στην Ευρώπη και στις στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis