Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:59 | 28/08/2019

Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, την 21η Ιουλίου στη Βουλή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε χρησιμοποιήσει τέσσερις λέξεις για να περιγράψει τις «πληγές» στους τομείς ευθύνης του.

«Μόρια στο μεταναστευτικό, Μάτι ως προς την Πολιτική Προστασία, Εξάρχεια ως προς την πάταξη της ανομίας και Κορυδαλλός στο σωφρονιστικό».

Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως ασχοληθεί με την περυσινή τραγωδία στην ανατολική Αττική.

[custom:google-ads]

Την Παρασκευή, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «επιθεώρησε» το οικόπεδο - «βόμβα» στη λεωφόρο Μαραθώνος, το οποίο –όπως είχε δεσμευθεί– καθαρίστηκε σε λιγότερο από ένα μήνα.

Οι διαδικασίες για τη χωροθέτηση και κατασκευή νέας, σύγχρονης φυλακής που θα αντικαταστήσει αυτή του Κορυδαλλού έχουν ήδη ξεκινήσει.

Το ίδιο και οι μεταγωγές επικίνδυνων κρατουμένων σε σωφρονιστικά καταστήματα της περιφέρειας, ούτως ώστε να αποδυναμωθούν οι μαφίες που είχαν καταφέρει να ελέγχουν το μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας.

Στα Εξάρχεια, το κυβερνητικό σχέδιο για «ανασυγκρότηση» της περιοχής εφαρμόζεται με ταχείς ρυθμούς. Από τις αρχές Αυγούστου, η Δίωξη Ναρκωτικών έχει πραγματοποιήσει οκτώ επιχειρήσεις κατά των εμπόρων ναρκωτικών, έχοντας συλλάβει 22 άτομα.

Χθες, η ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έθεσαν σε εφαρμογή το δεύτερο σκέλος του σχεδίου τους, εκκενώνοντας τέσσερα ακίνητα που τελούσαν υπό κατάληψη.

Διαφορετικά είναι τα δεδομένα στη Μόρια και στο μεταναστευτικό συνολικά. Το βράδυ του Σαββάτου, ένα 15χρονο αγόρι σκοτώθηκε και άλλοι δύο έφηβοι τραυματίστηκαν σε συμπλοκή στη μονάδα φιλοξενίας ανηλίκων. Στο κέντρο υποδοχής ταυτοποίησης στεγάζονται περισσότεροι από 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες, τέσσερις φορές πάνω από τη χωρητικότητά του.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κατήγγειλε χθες ότι «περισσότερα από 500 ακόμη αγόρια και κορίτσια διαμένουν σε διάφορα σημεία της υπερπλήρους δομής, εκτεθειμένα σε εκμετάλλευση και κακομεταχείριση».

Είναι σαφές ότι απαιτούνται άμεσα πρωτοβουλίες για την προστασία των ανηλίκων στη Μόρια και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο κέντρο κράτησης.

Πρόκειται πρωτίστως για ζήτημα διασφάλισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Δευτερευόντως, θα αποτελέσει έμμεση απάντηση στην κριτική όσων με αφορμή τις εκκενώσεις καταλήψεων «στέγης» στα Εξάρχεια μιλούν για κυβερνητική επίδειξη ισχύος με θύματα ακίνδυνες οικογένειες μεταναστών.  

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis