Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:05 | 21/12/2014

Φως στον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) «ψαρεύουν» νύφες για τους μαχητές της οργάνωσης από δυτικές χώρες και συγκεκριμένα από τη Μεγάλη Βρετανία ρίχνει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Τάιμς του Λονδίνου.

 

Το ρεπορτάζ στήθηκε με ιδιαίτερη μαεστρία, καθώς ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας διατηρούσε επί μήνες επαφή με στέλεχος της οργάνωσης μέσω ψεύτικων προφίλ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του τζιχαντιστή.

Από τις διαδικτυακές συνομιλίες του Αμπού Αμπάς αλ Λουμπνανί, που βρίσκεται στη Ράκα της Συρίας, με τη 17χρονη «Αΐσα» και τη 19χρονη «Φατίμα» από το Λονδίνο, προέκυψε ότι όντως οι άνδρες του ISIS παρέχουν χρηματικά ποσά που προέρχονται από λαθρεμπόριο πετρελαίου ή άλλες εγκληματικές δραστηριότητες σε κοπέλες για να παντρευτούν μαχητές της οργάνωσης καθώς και τρόπους για να φτάσουν στη Συρία.

Τα δύο πιο εντυπωσιακά ευρήματα του τρίμηνου ρεπορτάζ είναι ότι τα χρηματικά ποσά διακινούνται μέσω του συστήματος της Western Union, αλλά και ότι η Κωνσταντινούπολη θεωρείται περιοχή στην οποία οι δύο νεαρές κοπέλες-διαδικτυακές περσόνες του δημοσιογράφου των Τάιμς είναι ασφαλείς.

Ο Αμπού Αμπάς αλ Λουμπνανί, που βρίσκεται στη Συρία, σε φωτογραφία που έστειλε στη 17χρονη «Αΐσα» τη διαβεβαιώνει ότι όλα θα πάνε καλά.

Ο Αμπού Αμπάς αλ Λουμπνανί, που βρίσκεται στη Συρία, σε φωτογραφία που έστειλε στη 17χρονη «Αΐσα» τη διαβεβαιώνει ότι όλα θα πάνε καλά.

Oμάδα παρακολούθησης

Ο σύνδεσμος του χαλιφάτου στο Λονδίνο παρουσιάστηκε με τη σύζυγό του στο σημείο όπου οι υποψήφιες νύφες θα έπαιρναν τα χρήματα για να ελέγξει ότι θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Επεσε όμως στην «ενέδρα» τ

Ο σύνδεσμος του χαλιφάτου στο Λονδίνο παρουσιάστηκε με τη σύζυγό του στο σημείο όπου οι υποψήφιες νύφες θα έπαιρναν τα χρήματα για να ελέγξει ότι θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Επεσε όμως στην «ενέδρα» των ρεπόρτερ των Τάιμς

Το ρεπορτάζ αποκάλυψε επίσης ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει παρουσία στο Λονδίνο, αφού στο σημείο που οι «κοπέλες» είχαν συμφωνήσει με τον Αλ Λουμπνανί να γίνει η ανάληψη των χρημάτων έκανε την εμφάνισή του ένας άνδρας μαζί με τη γυναίκα του και το παιδί του, οι οποίοι ήταν, σύμφωνα με την εφημερίδα, η ομάδα παρακολούθησης της «Αΐσα» και της «Φατίμα». Στο σημείο (κεντρικό σημείο του Λονδίνου όπου υπάρχει αυτόματο μηχάνημα της Western Union χωρίς κάμερες) δεν εμφανίστηκαν οι διαδικτυακές περσόνες του δημοσιογράφου, όμως έπειτα από συνεννόηση με τον Λουμπνανί κλείστηκε άλλο ραντεβού για την ανάληψη των μετρητών και μετά άλλο ένα, στα οποία οι κοπέλες δεν εμφανίστηκαν, αλλά εμφανίστηκε η ομάδα παρακολούθησης. Παρόντες μετά την πρώτη φορά όμως στα σημεία «ανάληψης» των μετρητών ήταν και φωτογράφοι των Τάιμς, οι οποίοι κατάφεραν να φωτογραφήσουν τον λευκό μουσουλμάνο άνδρα με τη γυναίκα του και το παιδί τους.

 

Από τις συνομιλίες του δημοσιογράφου με τον Αλ Λουμπνανί, προέκυψε ότι οι δύο «κοπέλες» θα μετέβαιναν στην Κωνσταντινούπολη μέσω του Ντόρτμουντ. Τα χρήματα που θα παραλάμβαναν ήταν αρκετά για να κλείσουν τα εισιτήρια για δύο πτήσεις, μία από το Λούτον προς το Ντόρτμουντ και άλλη μία από το Ντόρτμουντ στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τον Λουμπνάνι, η «Αΐσα» και η «Φατίμα» θα έπρεπε να προσέξουν πολύ τις κινήσεις τους μέχρι να φύγουν από το Ντόρτμουντ, να μη στείλουν φωτογραφίες τους ή να χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους μέχρι να φτάσουν στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα ήταν ασφαλείς.

Η αποκάλυψη της εφημερίδας έρχεται τη στιγμή που αρκετές κυβερνήσεις χωρών της Ευρώπης ανησυχούν ιδιαίτερα για τη «στρατολόγηση» κοριτσιών και νέων μέσω του Διαδικτύου από άνδρες του ISIS και ψάχνουν τρόπους, σε συνεργασία με τις εταιρείες που διαχειρίζονται το Διαδίκτυο και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, να πλήξουν αυτήν τη δραστηριότητα των τζιχαντιστών.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis