Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:47 | 03/03/2017

ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ ΜΑΡΑΓΚΙΔΟΥ

Φωτογραφίες: Πάνος Κέφαλος

«Where is Acropolis?». Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση στην οποία καλούνται να απαντήσουν οι αστυνομικοί που περιπολούν πάνω στα ποδήλατά τους στο τουριστικό κέντρο της Αθήνας. Για πολλούς, η θέα ενός αστυνομικού πάνω σε ένα ποδήλατο είναι ασυνήθιστη, όμως από το 2015, που σε πρώτη φάση είχε τεθεί πιλοτικά το πρόγραμμα αστυνόμευσης με ποδήλατα σε εφαρμογή, το κέντρο απέκτησε ευρωπαϊκό αέρα.

Έχοντας δράση σε μέρη που δύσκολα φτάνει το περιπολικό, όπως τα στενά της Πλάκας, τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, τον λόφο Φιλοπάππου, τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, το Παναθηναϊκό Στάδιο, το Ζάππειο, τον Εθνικό Κήπο, την πλατεία Συντάγματος, τον πεζόδρομο της Ερμού, το Μοναστηράκι, τον Κεραμεικό, το Θησείο και τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, οι ποδηλάτες αστυνομικοί, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, είναι κοντά κυρίως στους τουρίστες, αλλά όχι μόνο. Μπορεί να τους πετύχεις να δίνουν οδηγίες και απαραίτητες πληροφορίες σε τουρίστες, να διευθετούν σε συνεργασία και με τη συνδρομή άλλων Υπηρεσιών της Αστυνομίας προβλήματα κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος, να διαχειρίζονται περιστατικά αστυνομικής φύσης, ακόμη και να βγάζουν selfies με τους τουρίστες που απ' ό, τι φαίνεται ενθουσιάζονται με την παρουσία τους. «Στην αρχή περιμέναμε ότι θα έχουμε γελάκια, αλλά τελικά διαπιστώνουμε ότι δεν μας χλευάζουν, κάνουμε θετική εντύπωση», λένε οι ίδιοι.

Γεωργία Αρχιμανδρίτη, Υπαστυνόμος Β΄, Διοικητής του Τμήματος Τουριστικής Αστυνομίας Αθηνών

«Η αστυνόμευση με ποδήλατα είναι μια από τις δράσεις που έχει υλοποιήσει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο της νέας αντεγκληματικής πολιτικής, με σκοπό την αναβαθμισμένη και ταχύτερη εξυπηρέτηση τόσο των πολιτών όσο και των επισκεπτών της χώρας και την τόνωση του αισθήματος ασφαλείας αυτών, μέσω της ενίσχυσης της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας και δράσης. Από τη συνεχιζόμενη αξιολόγηση του προγράμματος, προκύπτει ότι η παρουσία των αστυνομικών στις περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση λειτούργησε προληπτικά και αποτρεπτικά, ενώ εξίσου αποτελεσματική ήταν και η επέμβαση τους σε όσες περιπτώσεις χρειάστηκε, με την ταυτόχρονη συνεργασία τους με τις λοιπές αστυνομικές δυνάμεις και τους συναρμόδιους φορείς. Από την ημέρα έναρξης του προγράμματος έως και σήμερα, η λειτουργία θεωρείται επιτυχημένη. Ο κόσμος καταφεύγει στους ποδηλάτες αστυνομικούς για την εξυπηρέτηση του, ενώ διαδεδομένη είναι και η λειτουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης Επισκεπτών Αθηνών, με έδρα Δραγατσανίου 4, όπου παρατηρείται μηνιαίως κατακόρυφη αύξηση των προσερχόμενων επισκεπτών, ιδίως των αλλοδαπών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά τους μήνες Δεκέμβριο 2016, Ιανουάριο 2017 και Φεβρουάριο 2017 ο αριθμός των επισκεπτών έφτασε στους 802, 824 και 1.011 αντίστοιχα. Εκεί μπορούν να  απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες, προκειμένου να υποβάλλουν καταγγελίες και παράπονα για αδικήματα και συμβάντα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή αρμοδιότητας μας.

»Οι ποδηλάτες αστυνομικοί υπάγονται στο Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Αθηνών και για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους διαθέτουν ειδικού τύπου στολή και είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαιτούμενα είδη (ατομικό οπλισμό, κατάλληλο αλεξίσφαιρο γιλέκο, φορητό ασύρματο κ.τ.λ.), έτσι ώστε να είναι σε θέση να δράσουν σε κάθε περιστατικό που θα προκύψει. Τα βασικά κριτήρια επιλογής των ποδηλατών ήταν η γνώση ξένων γλωσσών και η αγάπη τους για το ποδήλατο. Όλοι είναι γνώστες της αγγλικής γλώσσας. Πάντως, η Υπηρεσία μας έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες–τουρίστες σε όλες τις γλώσσες, μέσω του Τηλεφωνικού Κέντρου 1571 που διαθέτει και το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Στελεχώνεται από έμπειρους ξενόγλωσσους αστυνομικούς της δυνάμεως μας και παρέχει πληροφορίες και κατευθύνσεις στην αγγλική, γαλλική και ιταλική γλώσσα -κατά τη χρονική περίοδο που διανύουμε-, αλλά και σε κάθε άλλη γλώσσα, καθότι υπάρχει δυνατότητα τηλεφωνικής διασύνδεσης σε τρία επίπεδα. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι οι ποδηλάτες που περιπολούν στην περιοχή της Πλάκας και δέχονται καταγγελία για παράπονα τουριστών σε βάρος ξενοδοχείου, μεταβαίνουν στο σημείο και οι πελάτες είναι Ιάπωνες. Τηλεφωνούν λοιπόν στο 1571 και ο τηλεφωνητής επικοινωνεί με την ιαπωνική πρεσβεία και συνδέει τους πελάτες, ενώ είναι σε παράλληλη ακρόαση. Αφού αναλυθεί το θέμα που έχει προκύψει, υποδεικνύεται από τον τηλεφωνητή η νόμιμη διαδικασία για την επίλυση του θέματος».

Δημήτρης Γκαγκαστάθης

 

«Είμαι στην Αστυνομία από το 2008 και στην Τουριστική Αστυνομία από τον περασμένο Ιούλιο. Κάνουμε κάτι καινούριο και πρωτοποριακό για την Ελλάδα. Στο εξωτερικό γίνεται πάρα πολλά χρόνια. Ήρθα σε αυτήν την Υπηρεσία, επειδή αγαπάω το ποδήλατο, καθώς μεγάλωσα σε χωριό στα Τρίκαλα. Όταν άκουσα ότι θα δημιουργηθεί αυτή η υπηρεσία, δεν το πολυσκέφτηκα και δήλωσα αμέσως. Είναι δύσκολο να κυκλοφορείς με ποδήλατο στην Αθήνα. Είναι η πρωτεύουσα, έχει κίνηση, αυτοκίνητα. Στην Ελλάδα είναι δύσκολα τα πράγματα με τους δρόμους, αλλά βλέπω ότι φτιάχνονται ποδηλατόδρομοι. Βλέποντας και εμάς κάθε μέρα, ως αστυνομικούς με ποδήλατο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά με το ποδήλατο και αυτό είναι σημαντικό.

»Η καθημερινότητά μας είναι πολύ καλή. Δουλεύουμε στην πιο καλή περιοχή της Αθήνας. Έχουμε να κάνουμε κυρίως με ξένους τουρίστες και Έλληνες που έρχονται από όλη την Ελλάδα. Σε σχέση με τα περιστατικά, μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε, από μια κλοπή, μέχρι κάποιος να αισθανθεί μια αδιαθεσία. Είμαστε εδώ, για να βρισκόμαστε δίπλα στον πολίτη και τον τουρίστα. Μου κάνει εντύπωση ότι οι τουρίστες θέλουν να βγάζουν φωτογραφίες και selfies μαζί μας, έχει πολύ πέραση το ποδήλατο στους ξένους. Είναι πολύ όμορφο και σημαντικό αυτό. Στους συναδέλφους αστυνομικούς φάνηκε περίεργη η υπηρεσία στην αρχή και υπήρχε ένα αστειάκι για τα ποδήλατα, αλλά στην πορεία, έτσι όπως μας είδαν να είμαστε με τον κόσμο και τη δουλειά που κάνουμε, άλλαξε η γνώμη τους και άρχισαν οι αιτήσεις, για να έρθουν όλο και περισσότεροι. Έχει αγαπηθεί πάρα πολύ η Υπηρεσία».

Παναγιώτης Τσολάκης

«Στο Σώμα είμαι από το 2003 και στα ποδήλατα από τον Ιανουάριο του 2016. Προτού έρθω εδώ ήμουν στην Τροχαία και τελευταία στον έλεγχο διαβατηρίων. Ποδήλατο έκανα ιδιωτικά, όχι επαγγελματικά σαν αθλητής. Εμείς σαν ποδηλάτες αστυνομικοί, δίνουμε βάρος στο να είμαστε κοντά στον τουρίστα που επισκέπτεται την Αθήνα  και οι περιοχές που κινούμαστε είναι αυτές που κυκλοφορούν οι τουρίστες. Κυρίως βοηθάμε στο κομμάτι των πληροφοριών, ώστε να τους κατευθύνουμε σε χώρους που θέλουν να επισκεφτούν ή να δειπνήσουν. Κυρίως, μας ρωτούν πού μπορούν να φάνε μη τουριστικά, αν και βέβαια εμείς δεν μπορούμε να τους παραπέμψουμε σε συγκεκριμένα μαγαζιά. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και τα περιστατικά που μπορεί να συμβούν μέσα στην περιπολία μας: για παράδειγμα, ελέγχουμε τροχαίες παραβάσεις, κυρίως σταθμεύσεις και διελεύσεις από τους πεζόδρομους, κλοπές πορτοφολιού ή τσάντας κ.τ.λ. Έτυχε, ας πούμε, να μας προσεγγίσει ένας τουρίστας και να μας πει ότι του έκλεψαν την τσάντα. Μας έδωσε περιγραφή των ατόμων, κινηθήκαμε δύο ομάδες, βρέθηκαν τα άτομα που ταίριαζαν στην περιγραφή, αναγνωρίστηκαν από τα θύματα και ευτυχώς βρήκαμε πάνω τους και τα πράγματα που είχαν πάρει. Γενικότερα, η εικόνα των ποδηλατών είναι ευχάριστη για τον κόσμο, πόσο μάλλον στη γειτονιά που αντιμετωπίζουμε καθημερινά προβλήματά τους, όπως πλανόδιους μουσικούς που μπορεί να ενοχλούν την ώρα κοινής ησυχίας ή άλλους παραβατικούς. Είμαστε κοντά και στους καταστηματάρχες και στους κατοίκους και έχουμε θετική ανταπόκριση. Σε σχέση με το πώς βλέπουμε την Αθήνα ως ποδηλάτες, επειδή κινούμαστε σε πεζοδρόμους, είναι βατή η κατάσταση. Η εικόνα, όμως, που παίρνουμε από ποδηλάτες που συναντάμε στον δρόμο και πιάνουμε κουβέντα, είναι ότι οι υποδομές για το ποδήλατο στην Αθήνα είναι ανύπαρκτες, αν και κάποιοι ποδηλατόδρομοι έχουν δοθεί ή θα δοθούν στο κοινό».

Αθανάσιος-Βίκτωρας Τριανταφύλλου

«Στην Αστυνομία είμαι από το 2008 και στα ποδήλατα από τις αρχές του 2016. Συνήθως αντιμετωπίζουμε πολλές κλοπές -τσάντες, κινητά τηλέφωνα και πορτοφόλια- και πολλές τροχαίες παραβάσεις σε πεζόδρομους και πεζοδρόμια. Την πρώτη ημέρα, θυμάμαι ότι είχαμε όλοι μια αγωνία για το πώς θα μας αντιμετωπίσει ο πολίτης, αλλά στη συνέχεια το ξεπεράσαμε. Επειδή ήταν η πρώτη φορά που μας έβλεπαν, σε κάποιους φάνηκε περίεργο και σε κάποιους πολύ όμορφο. Ειδικά με τους άλλους ποδηλάτες τα πάμε πολύ καλά. Το ποδήλατο μας δίνει πολλά πλεονεκτήματα: Όταν κινούμαστε σε πεζόδρομο, είμαστε πιο ευέλικτοι σε σχέση με τη μηχανή και μπορούμε να κινούμαστε ανάμεσα στον κόσμο σε περιστατικά. Σε πιο δύσκολα περιστατικά ή σε προσαγωγές, καλούμε όπως και να 'χει ενισχύσεις».

 

Σίμος Τσούνης

«Είμαι στην Αστυνομία έξι χρόνια. Πριν από τα ποδήλατα, ήμουν στο Α.Τ. Ομονοίας. Δεν ήμουν ενεργός ποδηλάτης προτού έρθω σε αυτήν την Υπηρεσία, έγινα όμως μετά. Η αλήθεια είναι ότι η Αθήνα δεν είναι και η πιο κατάλληλη πόλη για ποδηλασία. Από αυτή τη θέση, ασχολούμαστε με ήπιας φύσης περιστατικά. Με μικροπωλητές και μικροκλοπές, στην Πλάκα και σε μέρη που δεν υπάρχει πολλή αστυνόμευση. Μας ρωτάνε πώς θα πάνε στο Σύνταγμα, στην Ακρόπολη, σε καφετέριες, κ.τ.λ. Στους κατοίκους φαινόταν λίγο περίεργο το γεγονός ότι είμαστε με τα ποδήλατα, οι ξένοι ήταν σαν να μας είχαν δει και παλιότερα, είναι γενικά πιο εξοικειωμένοι. Βέβαια, πλέον και οι κάτοικοι έχουν εξοικειωθεί».

 

 

 

 

 
 

Φωτογραφίες: Πάνος Κέφαλος
 
Πηγή:  www.vice.com
 
 

 

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis