Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:30 | 01/08/2015

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί , θα δώσει στις 5 Αυγούστου συνέντευξη Τύπου, με την οποία θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Μπαρίς Μπουρτζιού.
 
Σε γραπτή του δήλωση, ο Μπαρίς Μπουρτζιού αναφέρει ότι ο κ. Ακιντζί «είναι σταθερά προσηλωμένος στις αρχές της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και προσεκτικός στο να μην επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, κάτι που θα συνεχίσει να πράττει, ώστε να διατηρηθεί το θετικό κλίμα». Αναφέρεται εξάλλου, πως ο Μουσταφά Ακιντζί δηλώνει ότι η τελική απόφαση για τη συμφωνία στο Κυπριακό θα αφεθεί στις δύο κοινότητες μέσω δημοψηφίσματος.

Στο μεταξύ, μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί στα κατεχόμενα η συναντίληψη των δύο ηγετών, Αναστασιάδη και Ακιντζί, να αναγνωριστεί το δικαίωμα περιουσίας σε όσους το απολάμβαναν πριν από το 1974. Σύμφωνα με μερίδα του τουρκοκυπριακού τύπου σε περίπτωση τέτοιας ρύθμισης «το 76% των περιουσιών στα κατεχόμενα θα επιστρέψει στους Ελληνοκυπρίους. «Βουλευτές» της αντιπολίτευσης, εκτιμούν ότι θα ανοίξει ο δρόμος για «εμφύλιο πόλεμο, ενώ οι ξένοι που διαμένουν στα κατεχόμενα ανησυχούν».
 
Εξάλλου, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» αναφέρει ότι έπειτα από την έναρξη «προπαγάνδας» των Ελληνοκυπρίων για το θέμα, προκλήθηκε πανικός στους Τουρκοκυπρίους. Υπενθυμίζει δε, πως το 80% του εδάφους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, πριν το 1974 αποτελούσε ελληνοκυπριακή περιουσία.
 
Ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζού, δήλωσε ότι «το σημαντικό είναι να γίνεται αποδεκτό το δικαίωμα των σημερινών χρηστών όσο και των παλαιών ιδιοκτητών».Σε ερώτηση, εάν τον πρώτο λόγο στις περιουσίες θα τον έχουν οι Ελληνοκύπριοι, ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε "όχι, θα έχουν δικαίωμα και οι παλιοί ιδιοκτήτες και οι σημερινοί χρήστες". Επέκρινε αυτούς που κατηγορούν τον Ακιντζί ότι υποχώρησε, λέγοντας ότι οι επικρίσεις τους είναι άδικες και εντελώς λανθασμένες, καθώς το δικαίωμα στην περιουσία είναι ένα παλιό ζήτημα που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο.
 
Σε ερώτηση, ποιοί περιλαμβάνονται στον ορισμό "σημερινοί χρήστες", ο κ. Μπουρτζού είπε ότι αυτό είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση και πως δεν υπάρχει συμφωνία 100% σε αυτό το θέμα ακόμη. Οι διαπραγματευτές ωστόσο βρίσκονται σε πιο προχωρημένο σημείο από ότι στο παρελθόν, ανέφερε ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί.

 

onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis